Köles

Szerző: Hozzávalók
Köles

A köles egy sokfelé nagyon népszerű, a magyar táplálkozásban azonban sajnos érdemtelenül mellőzött, gluténmentes gabonaféle. Az étkezési köles magját nyersen tudjuk megvásárolni, ezt készítjük el különböző módokon (lásd lejebb).

Elkészítése nagyon egyszerű, felhasználása változatos. A köles kiváló tápanyagforrás nem csak vegán, vegetáriánus vagy gluténmentes étrenden élőknek, de bármilyen étkezési szokás esetén tökéletes megoldás a változatosságra.

Köles felhasználása

A köles felhasználásának legegyszereűbb módja a köles főzése és köretként való tálalása. Ebben az esetben maga az elkészítés és a felhasználás is nagyon hasonlít a rizshez, bármilyen ételhez kínálhatjuk, amit rizzsel tálalnánk.

Népszerű a köleskása is, és meglepő módon különösen szokták szeretni a gyerekek. Ez lényegében egyszerűen megfőzött köles, amit általában édesen – mézzel vagy akár lekvárral – tálalnak.

De a köles felhasználásával rengetegféle étel készíthető. Tölthetünk vele zöldségeket (rizs vagy akár hús helyett), készíthetünk belőle salátát, vegán „húsgolyót”, reggelire zabkásához hasonló ételt, vagy snacket.

További ötletekért lásd a köles recepteket ezen a honlapon.

Főtt köles

Köles ára

A köles sokféle formában kapható, és az ára ezért is nagyon változó lehet. Mivel itthon egyfajta reformélelmiszerként kezelik, ezért nagyon gyakran bio kölesként vagy például előfőzve találkozol vele az üzletekben. A bio köles ára természetesen magasabb, a cikk írásakor általában 1000 Ft felett volt egy kg.

A legolcsóbban a nagyobb kiszerelésű, például kilós kölest lehet megvásárolni. Ennek ára általában 400-500 Ft/kg. További információért a köles áráról és akár közvetlen beszerzésért lásd például a Tesco vagy az Auchan online oldalát.

Nincs hozzászólás


Recept keresés