Kávéfajták, kávé típusok: Espresso, cappuccino, latte, stb.

Szerző: Vegyes
Kávészemek és kávéscsésze

Kávét szinte mindenki iszik, a különböző kávé típusokról is lépten-nyomon hallunk. De vajon tudjuk, hogy milyen kávéfajták léteznek, és hogy melyik pontosan micsoda? Vajon elkészíthető-e kotyogóssal a presszókávé, vagy tejszínhab kell-e a kapucsínóba. És persze nem utolsósorban egyáltalán így írják-e helyesen…

Egy fontos gondolat az elejére: kávéfajtákból valószínűleg ezernyit lehetne felsorolni. Itt most a Magyarországon és nemzetközileg is legismertebb fajtákat szedtem össze, amelyek általában vagy Olaszországból, vagy Amerikából származnak. Ezek között van, amelyik a főzési módjában különbözik, és van olyan, ami pedig egy adott módon lefőzött kávé speciális ízesítését, receptjét jelenti.

Kávéfajták: Eszpresszó, espresso, presszókávé

Talán az egyik legismertebb a kávéfajták közül a preszzókávé, azaz eszpresszó, esetleg olaszosan írva espresso. (A magyar helyesírási szabályzat szerint helyesen eszpresszó formában kell írni, de a presszókávé is helyes.)

A tapasztalatom szerint itthon gyakran minden, erősebbre főzött kávét presszókávénak szokás nevezni, pedig ez nagyon nem így van. Tipikusan nem presszókávé például a hagyományos, kotyogós kávéfőzővel főzött mokka, lásd lejjebb.

A presszókávé ugyanis speciális eljárással készül, nagyon magas nyomáson. Így az elkészítéséhez speciális kávéfőzőre van szükség, ami csak az utóbbi években lett otthon is általánosan elérhető.

További információk a linkre kattintva: presszókávé, eszpresszó, espresso »
Espresso készítése

Kávéfajták: Kapucsínó, cappuccino

A magyar kávéfogyasztók között – sajnos nem kis részben a valószínűleg felkészületlen vendéglátóhelyeknek köszönhetően – talán a legtöbb félreértés, talány a kapucsínót illetően van. Pontosan mi ez, hogyan készül, mi kell bele, és természetesen mi a helyes írásmódja…

Pedig ez nem annyira bonyolult. A kapucsínó (vagy olaszosan írva cappuccino) egy lefőzött eszpresszó, meleg tejjel és tejhabbal dúsítva. Természetesen léteznek különböző variációk, de ideális esetben sem tejszín, sem más nem kerül a tejen és kávén kívül a capuccinóba, és eszpresszóval készül.

A fentiek miatt a kapucsínó otthoni elkészítéséhez nem csak persszókávé-főző gépre, hanem tejhabosítóra is szükség lesz. De ez szerencsére ma már egyszerűen, és mindenki pénztárcájához illő árazással is beszerezhető.

Habár kicsit furcsának tűnik, de a helyesírási szabályzat szerint ennek a kávéfajtának a nevét magyarul kapucsínó formátumban írjuk helyesen.

Cappuccino

Kávéfajták: Lungo, azaz olasz típusú hosszú kávé

A hosszú kávé elnevezést magyarul többféle főzetre is használjuk. A lungo olaszul szó szerint azt jelenti, hogy hosszú, tehát ez az olaszok hosszú kávéja.

Két dolgot fontos róla tudni. Az egyik, hogy szintén eszpresszó géppel készül, nagy nyomáson, csak sokkal több vizet engednek át az őrleményen. Tehát ahogy a presszókávénál írtam, a lungo is csak speciális eszközzel állítható elő.

A másik, hogy nem feltétlenül annyira „hosszú”, mint azt a másfajta hosszú kávéknál mi magyarok megszoktuk – lásd lejjebb. Egy lungo ugyanis általában legfeljebb másfél dl, de sokszor még ennél is kevesebb.

Kávéfajták: Americano, azaz amerikai típusú hosszú kávé olasz módra

Az Americano meglepő módon egy olasz kávéfajta. Valahol félúton van az „igazi” olasz eszpresszó, és a filteres, hosszú amerikai kávé között. De nevével ellentétben nem ez az USA-ban legelterjedtebb kávéfajta.

Persze az idők változnak, és az americano típusú kávé ma már világszerte, így amerikában is egyre gyakrabban jelenik meg, elsősorban a nagy kávézó-láncok (Starbucks, McCafé, stb.) kínálatában.

Az americano egy első hallásra nagyon furcsa recept: először egy normál presszókávét készítenek, majd ezt felengedik általában 100-150 ml forró vízzel. Tehát nem összetévesztendő a lungoval, ahol a teljes vízmennyiséget a kávéőrleményen engedik keresztül.

Éppen ezért az ízvilága is teljesen más, hiszen itt csak az eszpresszó ízei jelennek meg, kicsit hígítva. Érdemes kipróbálni, mert – habár első hallásra kicsit furcsa a forró vízzel felengedett kávé – egy igazán gurmé megoldásról van szó, és ráadásul véleményem szerint ez a kávéfajta hasonlít a legjobban ahhoz, amit mi magyarok általában hosszú kávénak gondolunk.

Kávéfajták: Filteres kávé (amerikai kávé)

Amerikában a legelterjedtebb kávéfajta, ami nálunk is egyre népszerűbb, ez a filteres kávé. Elkészítése és ezért ízvilága is alapvetően különbözik az eddigiektől. Nincs hozzá szükség bonyolult, nagynyomású kávégépre, egy pár ezer forintért beszerezhető fileteres gép is tökéletesen el tudja készíteni.

A fliteres kávé esetében a forró víz normál nyomáson, lassan csöpög keresztül a kávéőrleményen, kizárólag a gravitáció hatására. Az áthaladó víz lassan oldja ki a kávéban lévő olajokat és savakat, majd az alul elhelyezett edényben vagy pohárban gyűlik össze maga a kávé. A kávéőrleményt egy szűrő – filter – tartja, innen a filteres kávé elnevezés.

Megjegyzendő, hogy a filteres kávénak is megvan a maga gurmé verziója. A forró vizet egész egyszerűen kézzel öntik a filterbe tett kávéra, és ily módon készítik el az italt. Lásd az alábbi videót, ahol Tóth Sándor, híres barista készít filteres kávét:

Kávéfajták: Ristretto

Szintén nagy nyomás alatt, eszpresszó géppel készül, ám itthon szinte teljesen ismeretlen kávéfajta a ristretto.

A ristretto nagyon kevés vízzel, általában 30 ml körüli mennyiséggel készül. Mivel igazán kis mennyiségről van szó, ezért ezt a fajta kávét lényegében az ízéért isszák. Az első másodpercekben ugyanis sokkal intenzívebb ízek jönnek ki a kávéból, akár egy eszpresszóval is összehasonlítva.

Kávéfajták: Mokka vagy kotyogós

Magyarul a kotyogós kávéfőző elnevezést használjuk arra az eszközre, aminek az olasz és nemzetközi neve moka (magyarosan mokka). Ez az ilyen módon készített kávénak is az elterjedt elnevezése, bár ezt itthon ma már szinte egyáltalán nem hallani.

A kotyogós kávéfőző esetében az eszközt tűzhelyen melegítjük, és így a benne lévő víz először gőzzé válik, így halad át magas nyomáson a kávéőrleményen.

Habár az így készített italt sokan presszókávénak nevezik, nem tévesztendő össze a kettő. A nyomás a kotyogós kávéfőző esetében kisebb, mint a presszókávénál, a víz hőmérséklete pedig jóval magasabb, tehát másfajta főzet készül.

Kotyogós kávéfőző kávéval

French press, dugattyús kávéfőző, francia kávéfőző

A francia vagy dugattyús kávéfőző, illetve itthon is elterjedt angol nevén French press nagyon népszerű hosszú kávé készítésére. Nem csoda, hiszen egyrészt talán a legegyszerűbb kávékészítési módról van szó, másrészt viszont a maga egyszerűségével együtt hihetetlenül finom kávé készíthető ebben az eszközben.

A linkre kattintva részletesen olvashatsz a french press használatáról, valamint konkrét kávékészítési receptet is adok pontos mennyiségekkel.

Kávé french pressben

Kávéfajták: Latte, Caffè latte vagy tejeskávé

Ennél a kávé típusnál már a mostanában talán leggyakrabban használt elnevezés (Latte) is szép bizonnyítéka annak, hogy mennyrie kacskaringós úton terjedhet, és ezzel együtt akár ferdülhet bármi, ami a gasztronómia világába tartozik.

Az olaszok eredeti elnevezése ugyanis caffè latte, ami szó szerint, tejes kávét, kávét tejjel jelent. Ez ment át az angolba kizárólag latte néven, ami pedig olaszul szimplán tej. Majd gyaníthatóan az amerikai eredetű, nemzetközi kávéláncok étlapjait kigúvadó szemekkel mustráól, a divatra a megértésnél többet adó hazánkfiai ezt a kifejezést honosították meg, és használják ma már szinte kizárólagosan. Vagyis olaszul tejet kérünk, amerikai módra, ahelyett hogy vagy magyarul tejeskávét, vagy esetleg olaszul caffè lattét kérnénk. (Vagy legalább tudnánk, hogy pontosan mit mondunk…)

Persze a tejeskávé kifejezés néha túlzó lehet. Azalatt ugyanis ki-ki mást érthet. A caffè latte azonban egy nagyon jól meghatározott olasz kávéital, nagyon hasonló a kapucsínóhoz. Egy eszpresszóra nagyobb mennyiségű, gőzölt tejet öntünk, a tetejét pedig némi tejhabbal egészítjük ki.

Címkék

Recept keresés