French press használata – tökéletes kávé francia dugattyús kávéfőzőben

Szerző: Alapreceptek
Kávé french pressben

Magyar neve:

French press használata

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

French press használata hozzávalók:

  • 50 g őrölt kávé
  • 850 ml víz

A francia kávéfőző vagy french press használata egyre népszerűbb nem csak Magyarországon, de világszerte is. Nem csoda, hiszen egyrészt talán a legegyszerűbb kávékészítési módról van szó, másrészt viszont a maga egyszerűségével együtt hihetetlenül finom kávé készíthető ebben az eszközben.

A french pressben készült kávé az, amit a magyar nyelvben általában hosszú kávénak hívunk. Nem azonos az olasz lungoval (hosszan lefőzött presszókávé) vagy americanoval (forró vízzel felöntött presszókávé), de bögrében, fejenként 2 decis adagokban szervírozva a hosszú kávéról a legtöbbünknek ez jut eszébe. A különböző kávéfajtákról lásd részletesebb cikkemet a linkre kattintva.

De hogyan kell kávét készíteni french pressben? Melyik kávéőrlemény a legjobb a dugattyús kávéfőzőhöz? Milyen aránylokra figyelj a kávé elkészítésénél?

Kávé előkészítése french pressben 1

French press használata

Megjegyzés: a receptben ajánlott 50 g kávéőrlemény kb. 4 közepesen púpos evőkanálnak felel meg. Tehát adagonként kb. egy közepesen púpos evőkanál kávéőrleményt és 2-2,2 dl vizet érdemes számolni.

  1. Forralj vizet a francia kávéfőzőben készített kávéhoz, és közben mérd ki az őrölt kávét a french pressbe.
  2. Kávé készítése french pressben 1

  3. Öntsd a forró vizet a kávéra, és hagyd állni kb. fél percig.
  4. Kávé készítése french pressben 2

  5. Óvatosan – nehogy kifröcsköljön – nyomd le a french press dugattyúját. A kávé elkészült!

Kávé french pressben

Változatok, tippek

A francia kávéfőző esetében két kulcskérdés van, ami meghatározza a végeredmény ízvilágát: maga a felhasznált kávé, valamint a kávé-víz arány.

A kávé teljesen szubjektív – kinek mi ízlik. Frissen őrölt kávéból természetesen a french pressben elkészített ital is finomabb lesz, de nagyon szuper őrölt kávékat is lehet kapni, akár kifejezetten ehhez az eszközhöz.

Amire leginkább érdemes figyelni, hogy ne túl finomra őrölt legyen a kávé. Árulnak kifejezetten french presshez való őrleményeket is, személyes véleményem, de az IKEA bio kávéja az én egyik kedvencem.

Ami a kávé-víz arányt illeti, James Hoffmann 60-70 g kávét ajánl literenként, ami nagyjából az az arány, amit én is megadok ebben a receptben. De természetesen mindenkinek az ízlése más, érdemes először kipróbálni így, és a következő alkalommal emelni vagy csökkenteni a kávé mennyiségét, ha máshogy szereted.

A french press használata során felhasznált kávé mennyiségének pontos kiméréséhez persze jól jön egy digitális konyhai mérleg. De nem feltétlenül van erre szükséged, ráadásul a mindennapi kávéfőzés során szinte garantált, hogy – ha csak nem vagy valamiféle kávémegszállott – nem fogod minden reggel patikamérlegen méregetni a kávét.

Egy közepesen púpos, normál evőkanál nagyjából 12-13 gramm kávé, ez egy főre, 200-220 ml vízhez elegendő, ráadásul nagyon egyszerűen kimérhető. A receptben megadott 50 g kávé és 850 ml víz tehát 4 közepesen púpos evőkanál kávéőrlemény, plusz egy egyliteres francia kávéfőző teljesen feltöltve vízzel. (Az 1 literből kb. a maradék 150 ml-t foglalja el az őrlemény.)

Mi az a french press?

Magyarul sokféleképpen hívhatjuk: french press (már amennyire ez magyar – lásd lejjebb), francia kávéfőző, dugattyús kávéfőző. Ugyanarról beszélünk: a manapság egyre népszerűbb, és talán egyik legegyszerűbb kávékészítő eszközről.

Mint annyi minden mostanában a főzés terén, a french press is az angolból átvett kifejezés. Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért? – a magyar nyelvben is ez a legelterjedtebb forma ennek a kávéfőzőnek az elnevezésére.

Egy általában 0,5 (2 személyes) vagy 1 literes (4 személyes), leggyakrabban üvegből készült, hengeresen magas edényről beszélünk, amelyben egy kézi dugattyú segítségével tudjuk lenyomni a kávéőrleményt és elkészíteni a forró fekete italt.

Maga az őrlemény és a víz egyszerre kerül az edénybe, ahol „szabadon” áznak ki az izgalmas aromák nagyjából fél-egy perc alatt. Ennek végén, amikor a dugattyút lenyomjuk, ez egy nagyon finom szűrő segítségével az edény aljára nyomja a kávéőrleményt, és a tetején marad az elkészült fekete ital. Innentől már a kávé egyszerűen kitölthető csészébe vagy bögrébe, ízlés szerint.

A french press hihetetlenül egyszerű, mégis nagyon-nagyon finom kávékészítő eszköz. Semmi másra nincs szükség hozzá, mint forró vízre és kávéra, és szó szerint egy perc alatt kész a reggeli fekete.

Ha szereted a kávét, de még nem próbáltad a french presst, akkor javaslom, hogy szerezz be egyet! Ráadásul más kávéfőzőkkel összehasonlítva még hihetetlenül olcsó is, gyakorlatilag pár ezer forintért hozzájuthatsz. Nem reklám, de Magyarországon az egyik legegyszerűbb az IKEA 2 méretben kapható francia kávéfőzőjét megvásárolni.

Jó kávézást kívánok!

Kávé french pressben

Hozzávalók

Címkék

2 hozzászólás

  1. Katalin szerint:

    Jópár évvel ezelőtt amerikai mérnökökkel dolgoztam, ők használták ezt a kávéfőzési módot. Amiért írok, a zacc. A főzőből kimosott vizes zaccot összegyüjtötték és a kertben szétlocsolták.


Recept keresés