Hátszín sütése

Szerző: Alapreceptek
Hátszín sütése

Magyar neve:

Hátszín sütése

Mennyiség:

1 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          05 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Hátszín sütése hozzávalók:

 • 1 szelet érlelt hátszín (2,5 cm-es)
 • 2 tk. olaj vagy zsír
 • Bors

A hátszín sütése nagyon egyszerű, ha betartasz néhány egyszerű szabályt, ismered a sütési időket, és persze megfelelő hátszínt használsz.

A lényeg talán éppen ez: a hátszín sütéséhez érlelt hátszínt használj! Az érlelt marhahús cikkemben részletesebben írtam erről, de egyszerűen ha finom steaket – itt most marha hátszínt – akarsz sütni, akkor érlelt húst kell használnod. Ehhez szerencsére ma már egyre több helyen hozzá lehet jutni, Magyarországon leginkább szeletelt, előrecsomagolt változatban.

Érlelt hátszín szelet

Érlelt hátszín szelet

A hátszín sütése kapcsán még egy fontos kérdés lehet a hátszín sütési ideje. Ez természetesen attól függ, hogy te (vagy a családod, a vendégeid) hogyan szeretitek a húst. Erről a recept alatt találsz egy részletes táblázatot.

Hátszín sütése

 1. A hátszín sütése előtt legelső lépésben hagyd a hátszínt legalább 30 percet (vagy akár 1-2 órát) szobahőmérsékleten.
 2. Forrósíts fel füstölésig egy serpenyőt. Közben sózd és borsozd a hátszínt bőven (ízlés szerint).
 3. Hátszín sütése 1

 4. Tedd a zsiradékot a serpenyőbe, hagyd azt is felforrósodni, és tedd bele a hátszín szeletet vagy szeleteket. Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert akkor könnyen lehűl, és nem lesz olyan jó a hús!
 5. Hátszín sütése 2

 6. Attól függően, hogy mennyire átsütve szeretitek, a htászan sütési idő táblázatban megadottak szerint süsd meg a húst közepes-nagy lángon. Csak egyszer forgasd meg, és ne mozgasg közben. A közepesnél kicsit jobban átsült hátszín mindkét oldalán 4-4 percig sül.
 7. Hátszín sütése 3

 8. Vedd ki a húst a serpenyőből, és hagyd egy tányéron legalább 5 percet pihenni felszolgálás előtt.
 9. Hátszín sütése

 10. A hátszín sütése kész. A tálalásról tipjjeimet lásd lejjebb.

Hátszín sütési ideje

Az alábbi listában megadom, hogy mennyire átsült hátszín mennyi sütési időt igényel. Vedd figyelembe, hogy a pontos sütési idő sokmindentől függ, így minél tapasztaltabb vagy a hátszín sütésében, annál pontosabban el fogod találni, hogy milyet szeretnél. Az én tapasztalataim szerint extra igények nélkül, nagyjából 4-4 perces sütéssel nem lehet mellélőni.

A hátszín sütési idejét általában 1 hüvelyk (1 inch), vagyis 2,5 cm vastag szeletekre számolják. Ha előrecsomagolt hátszínt veszel, vagy hentesnél szeletelteted az érlelt hátszínt, akkor ilyen szeleteket fogsz kapni. Ha te magad szeleteled, akkor kb. 2,5 cm-es szeleteket vágj!

 • Rare (angolosan): 1½ -2 perc mindkét oldalán
 • Medium rare (közepesnél kevésbé): 2½-3 perc mindkét oldalán
 • Medium (közepes): kb. 3 perc mindkét oldalán
 • Medium-well (közepesnél kicsit jobban) kb. 4 perc mindkét oldalán
 • Well-done (teljesen átsült): 5-6 perc mindkét oldalán
4 perces hátszín szelet

4 perces hátszín szelet

Hátszín steak felszolgálása

Pihentetés után a hátszín steak azonnal felszolgálható, vagy akár vékony – néhány milliméteres – szeletekre vágva. Nagyon jól megy hozzá bármilyen zöld saláta, például a képen látható cézár saláta. A hideg hátszín steak vékony szeletekre vágva nagyon finom szendvicsbe.

Amíg a hús pihen, érdemes egy nagyon egyszerű serpenyős szószt összedobni, ezzel a hátszín steak élvezeti értéke nagyon megnövelhető. Ehhez a hús forró serpenyőjébe dobj felaprított hagymát, és keverés mellett hagyd 1-2 percig sülni. Öntsd fel vörösborral, konyakkal vagy akár pálinkával. Főzd el az alkoholt (ha értesz hozzá, akkor meg is gyújthatod). Sűrítsd be, öntsd fel egy kevés tejszínnel. Sózd és borsozd ízlés szerint. Zárd el a tüzet alatta, és dobj bele 1-2 dkg vajat. Hagyd, hogy folyamatos keverés mellett elolvadjon. Öntsd a szósz a húsra vagy tálald mellé.

Hátszín steak serpenyős szósszal és cézár salátával

Hátszín steak serpenyős szósszal és cézár salátával

Hozzávalók

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés