Gyros hús elkészítése

Szerző: AlapreceptekGörög receptek
Gyros hús

Magyar neve:

Gyros hús

Származás:

Görögország

Gyros hús hozzávalók:

 • Hús
 • Gyros fűszerkeverék

A helyzet adott és egyszerűnek tűnik: egy otthoni jó gyros tálhoz vagy szendvicshez az eredetihez leginkább hasonló gyros hús elkészítése.

De ha az ember megpróbálja, és szeretne valami igazán finomat, az eredetihez minél inkább hasonlót készíteni, akkor rájön, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint ahogy elsőre hangzik.

De mi az otthoni gyros hús sütésben a kihívás? Olyan bonyolult dolog ez?

Gyros sütő

Gyros sütő - otthon így nem tudod a húst elkészíteni

Az eredeti görög gyros (vagy testvérei, a török döner kebab vagy az arab shawarma) egyik titka éppen a hús sütése.

Szeletre vágott, fűszerezett húsokat rétegeznek egymásra, mégpedig nagyon sokat. Ezek a húsok egy speciális, a hőt oldalról biztosító gyros sütőn forognak. Ezzel a módszerrel a hús lassan, órák alatt sül át, közben a fűszerek és a kisülő zsiradék föntről lefelé átjárják az egész építményt. Ezzel különleges ízvilág jön létre: puhára sült, ám a szeletelés előtt mégis megpirult, és sütés közben órákig pácolódott hús. (Maga a gyros szó is ebből a forgó mozgásból jött, lásd erről a gyros eredete című írásomat.)

Ez pedig otthon utánozhatatlan. Hacsak be nem szerzel egy gyros sütőt, és hacsak nem tízkilós mennyiségben gondolkozol, a gyros hús nem lesz teljesen olyan, mint a görög-török étkezdékben.

De ettől még nem kell elkeseredni. Egyrészt az otthon sütésnek-főzésnek is megvan a maga bája, ezt viszont az étkezdék nem tudják biztosítani. Másrészt némi leleményességgel és kisérletezéssel el lehet érni, hogy az otthon elkészített gyros hús is szinte teljesen olyan legyen, mint a nagyban sütött testvére.

Erről szól ez az írás. Ahogy a pizza otthoni sütésénél is kikísérleteztem azt a megoldást, amivel szinte tökéletesen imitálható a forró, fatüzeléses kemence, úgy a gyros hús elkészítésénél is tudok neked olyan módszert mutatni, ahol a különbséget talán meg sem fogod érezni.

Gyros hús elkészítése otthon

Kezdem az egyszerűbb módszerrel. Ha nincs sok időd, és nem szeretnél a gyros hús elkészítésével sokat bajlódni, akkor egyszerűen vágd csíkokra, fűszerezd be és süsd ki serpenyőben. A hatás így nem lesz tökéletes, de negyedóra alatt kész vagy, és az eredmény attól még gyros lesz. Annyi megjegyzés, hogy ez a módszer csak a gyorsabban sülő húsoknál, pl. csirkénél vagy sertéssűznél működik.

Ha viszont van időd és kedved a tökéletes gyros hús elkészítéséhez, akkor íme a módszer:

 1. Vágd kb. 2 cm-es szeletekre a húst.
 2. Az eredeti gyros viszonylag zsíros húsból készül. Egyrészt abban érnek össze igazán az ízek, másrészt legyünk őszinték, az az olcsó és az utcai étkezdék számára ez manapság mindennél fontosabb.
 3. Ha otthon készíted a gyrost, akkor vagy zsíros húst válassz (pl. tarja), vagy használd az én módszeremet. Valamilyen jó minőségű zsiradékkal – pl. házi disznózsír, kacsa- vagy libazsír – kend be a hússzeleteket. A mennyiség ízlés kérdése, ezzel elrontani nem nagyon lehet, hiszen az ízeket magába szívja a hús. Kb. 20-25 dkg húsonként egy evőkanál zsír az a mennyiség, amit még a legfinnyásabbak is elismerő szájcsettintéssel fognak a konyhaasztal mellett elismerni.

 4. Kend be jól gyros fűszerkeverékkel – a linkre kattintva a fűszerkeverék receptjét megtalálod -, kb. 20 dkg húsonként használj belőle egy evőkanállal. Figyelj arra, hogy a húsokat egyenletesen vonja be a fűszer. Ha az előző pont szerint zsírt is használsz, akkor attól még jobban fognak tapadni a fűszerek.
 5. Szeletekre vágott nyers hús gyros fűszerrel bekenve

  Fűszerezd be a szeletekre vágott húst

 6. Ebben a fázisban a húst kezdheted sütni, de félreteheted, hogy érjenek az ízek. Egy zárt műanyag dobozban a hűtőben jól elvan. Egyetlen óra is csodákat művel vele, de akár egy egész éjszakára vagy egy napra is így hagyhatod.
 7. A sütéshez melegítsd elő a sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat), és egy mélyebb tűzálló tálba helyezd a hússzeleteket, amennyire lehet egymás tetejére. Ha van grillező vagy grillező-légkeveréses sütőd, az a lejobb megoldás, de hagyományos sütőben is tökéletes lesz az eredmény.
 8. Megjegyzés: 160 fokon lassan és ízesebbre, porhanyósabbra sül a hús, de tovább tart. Ha nincs erre időd, akkor süsd 180 fokon (gáz 2-3. fokozat).

 9. A hústól és a hőfoktól függően egy és másfél óra között süsd – ez utóbbi az általam javasolt 160 fokos sütés. Kb 20 percenként, amikor a teteje kicsit megpirult, cseréld meg a húsokat. Ami eddig alul a lében pihent és párolódott, most kerüljön a tetejére hogy egy kis színt és kérget kapjon, és fordítva. Ezzel tudod a legjobban imitálni azt, ahogy az eredeti gyros sütőn a gyros hús elkészül.
 10. Amikor minden hússzelet teljesen átsült és puha, akkor tedd ki egy vágódeszkára, és szeleteld fel kb. egy cm-es csíkokra.
 11. Csíkokra vágott gyros hús

  A megsült húst vágd csíkokra

 12. Tedd vissza a tálba a csíkokat, amiben sült a hús, és jól forgasd meg. A húsok ilyenkor magukba fogják szívni az összes fűszeres lét, amit még szelet korukban kieresztettek, így tudod beléjük visszazárni az összes ízt és zamatot. Tedd vissza a sütőbe és 200 fokon (gáz 4. fokozat) 10-15 perc alatt, egyszer-kétszer megforgatva süsd kívül ropogósra.
 13. Gyros hús

  Gyros hús

Gyros hús tálalásra készen

A gyros húsod készen áll, hogy pitában vagy tányéron tálald. Ha így készíted, ugyan kicsit macerásabb a dolog mint a serpenyős változatnál, de az eredmény hidd el, megéri. Olyan finom gyrosszal tudod elkápráztatni a családodat, a vendégeket na és nem utolsósorban magadat, amit tényleg csak a legjobb gyrososoknál ehetsz!

A gyros készítéséről további leírást a linkre kattintva találsz.

Próbáld ki, és mondd el lent a véleményedet, tapasztalatodat! Jó étvágyat!

Gyros sütő kép forrása: Wikipedia

Címkék

6 hozzászólás

 1. Feri szerint:

  Ez a második komoly alap recept amit kipróbáltam.Csak a fűszer más.Görög szurokfű, tengeri só, kevés kukorica liszt.És persze nem csirke hanem faggyú nélküli fiatal bárány.Volt a fagyasztóba.Kicsi tenyésztő.Széna,árpa, só nyalóka, nyáron fű. Szerintem mindig az alapanyag a lényeg.Még souvlakit szoktam.Azt kecskéből, ritkán fiatal muflon, dámvad.

 2. Zsoozsy szerint:

  Nagyon egyszerűnek és finomnak tűnnek ezek a gyros-csirke receptek, mindkettő, mármint mind az előre csíkozós-serpenyős, mind ez végén csíkozós-sütős verzió, és hezitálok is, hogy melyiknek fogjak inkább neki, talán a sütős finomabb, bár közben meg kockázatosabb is a kiszáradás miatt tán, de főleg az érdekel, hogy nem érezhető jelentősen a különbség mondjuk úgy is, ha netán mindkét esetben egy-egy órát pácolódnak, de nem érzhető nagyon a különbség a két elkészítési mód között az, hogy az előre csíkozott esetben már alapból úgy állnak a pácban, csíkban, míg itt meg a hús közepe sokkal kevésbé éri a fűszert. Szóval ezért én is inkább előre csíkoznám, miközben akár még az is lehet, hogy netán egyben is meg lehetne enni a csirkemellet, nem? Vagy úgy mindenképp kevésbé sül át?

 3. Marcsi szerint:

  A recept nagyon jó. Köszönöm. A finom gyros mindenütt finom. Ettem már árusnál is rosszat. De amit az ember maga készít, az is tud nagyon finom lenni. Én is készítettem otthon a fiammal, az is nagyon finom volt. És mire elkészültünk minden összetevőjével, hát megéheztünk rendesen. Isteni volt, alig lehet vele betelni. Majdnem így csináltuk mi is. Azzal a különbséggel, hogy mindjárt csíkokra vágtuk a húst, fűszereztük, sütöttük, majd pecsenye szaftot csináltunk, és abba forgattuk vissza a húst. Majd a házilag sütött pitába betöltöttük mindenféle finom zöldségekkel. Hmmmm. Nyamiii… Amit szeretnék még tudni, azok a jó kis öntetek, amiket rátesznek azok miből lehetnek.

 4. Lorand Costa szerint:

  Bárhogy sütnéd, fűszereznéd, nem lesz olyan mint amit éhesen az utcán magadba tömsz. Három országban különféle receptek szerint volt alkalmam kóstolgatni. Ennek egy titka van, amit nem fog könnyen elmondani maga a gyros árus sem, mert ismerten a magyar utálós, ha valamit nem ismer. A magyar főleg szarvasmarha, ló, és természetesen a disznó húst szereti. Többsége viszont birka húst még soha nem is kóstolt. Ha éles szemed és nem csak a boltból ismered a húst, megfigyelheted minden „jó hírű” gyrososnál (de egyébként az itt közzétett legelső képen is) a tetején a zsiradékot, ami ahogy a hús sül és leolvad, megadja a hús jellegzetes illatát, ízét. Ez bizony birka faggyú, vagy birka és marha keveréke, hogy kissé elfedje az esetleg túl ütős ízeket. Ha esetleg olyan piacon jársz, hol birka hús kapható, egy szemernyit szerezz be és ebben süsd a fenti, egyébként nagyszerűen megfogalmazott cikk szerint. Jó étvágyat!


Recept keresés