Chicken Alfredo – tejszínes csirkés tészta

Szerző: Amerikai receptekReceptek
Tejszínes csirkés tészta szósz

Magyar neve:

Tejszínes csirkés tészta

Eredeti neve:

Chicken Alfredo, Fettuccine Alfredo

Származás:

USA

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Tejszínes csirkés tészta hozzávalók:

 • 0,5 kg csirkemell filé
 • 4 evőkanál olívaolaj
 • 1 fej vöröshagyma
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 2 dl fehérbor
 • 2 dl tejszín
 • 8 dkg reszelt parmezán
 • 0,5 kg hosszúkás olasz tészta (fettuccine, linguine, spagetti)
 • Bors

Alfredo csirkéje [angolul Chicken Alfredo, ejtsd kb. csiken álfrédó] egy tejszínes csirkés tészta, amit leggyakrabban fettuccine vagy linguine tésztával tálalnak. Egyike azoknak a recepteknek, amiket Amerika szerte olasz éttermekben szolgálnak fel, az amerikaiak olasznak hisznek, de valójában amerikaiabbak, mint maga Arnold Schwarzenegger 😉 . Az étel történetét lásd a recept alatt.

Chicken Alfredo – tejszínes csirkés tészta

A Chicken Alfredot legyakrabban fettuccine tésztával tálalják, de bármilyen hosszúkás tészta, pl. linguine vagy esetleg spagetti is illik hozzá.

 1. Vágd csíkokra vagy kockákra a csirkét, apróra a hagymát és a fokhagymát. Tedd fel a vizet forrni a tésztának.
 2. Az olívaolaj felén egy széles serpenyőben pirítsd meg a csirkét amíg átsül, ez kb. 10 perc. Ha kész, vedd ki és tedd félre.
 3. Tejszínes csirkés tészta készítése: pirítsd meg a húst

  Pirítsd meg a húst


  Tejszínes csirkés tészta készítése: tedd félre a húst

  Tedd félre

 4. Az olívaolaj másik felén párold meg az apróra vágott hagymát üvegesere 3-4 perc alatt. Az utolsó fél percben add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát.

  Közben ha felforrt a tészta főzővize, sózd meg, tedd bele és főzd meg a tésztát.

 5. Tejszínes csirkés tészta készítése: párold meg a hagymát és fokhagymát

  Párold meg a hagymát és fokhagymát

 6. Öntsd föl a hagymát a fehérborral, sózd és borsozd ízlés szerint. Hagyd főni, amíg a bor a felére besűrűsödik, ez kb. 5 perc.
 7. Tejszínes csirkés tészta készítése: öntsd fel a fehérborral és főzd be felére

  Öntsd fel a fehérborral és főzd be felére

 8. Vedd le a tűzről a szószt, add hozzá a tejszínt és a parmezánt, valamint az átsült csirkehúst. Tedd vissza takaréklángra, keverd el és hagyd hogy a sajt elolvadjon és besűrítse a szószt, ez nem több, mint 1-2 perc. Ízlés szerint szárított petrezselyemmel vagy oregánóval ízesítheted.
 9. Tejszínes csirkés tészta szósz

  Tejszínes csirkés tészta szósz

 10. Ha a tészta megfőtt, szűrd le és őrizz meg egy keveset a főzővizéből. Öntsd a tésztát a szószra, lazán keverd össze. Ha túl sűrű, akkor öntsd fel a főzővízzel. Melegen, egy kevés reszelt parmezánnal tálald.

Egy pohár hideg fehérborral kiváló (bár nem éppen könnyed) hétköznapi vacsora, de bármilyen hétvégi ebéden is megállja a helyét.

A Chicken Alfredo, vagyis az amerikai-olasz tejszínes csirkés tészta története

Az angol Wikipedia Fettuccine Alfredo szócikke alatt viszonylag részletesen taglalja az étel eredetét, ami meglepően pontosan visszakövethető. Nem mellékesen javaslom, hogy olvasd el a pasta al burro (főtt tészta vajjal) receptemet, hogy lásd, miből is fejlődött ki jó száz év alatt ez a sűrű tejszínes csirkés tészta recept.

A XX. század elején, egy római vendéglős, Alfredo Di Lelio a kedvelt olasz ételt, a fettuccine al burrot (fetuccine vajjal) háromszoros adag vajjal készítette el, és felvette Alfredo nevű étterme étlapjára.

Mary Pickford és Douglas Fairbanks amerikai színészek 1920-as nászútjukon tértek be az étterembe, és szerettek bele a fettuccine al triplo burronak is nevezhető ételbe. Amikor hazatértek Hollywoodba, gyakran szolgálták fel a vajas-parmezános tésztát barátaiknak, ami így a ‘920-as évek elején hamar elterjedt Amerika szerte.

Ahhoz már nem kell nagy képzelőerő, hogy a takarékosságot a kalóriák terén sem igen ismerő amerikaiak körében hogyan dúsult tovább tejszínnel, és egészült ki csirkével, esetleg rákkal a tengerentúlon azóta is Fettuccine Alfredo vagy csirkés változatában Chicken Alfredo néven futó, és nemcsak közismert de közkedvelt étel. Ha az USA-ban jársz, térj be egy olasznak hirdetett étterembe. A legtöbb ilyen vendéglátóegységben az eredeti itáliai verzióval legfeljebb köszönő viszonyban lévő, amerikai ételeket fognak felszolgálni, legyen az Chicken Alfredo vagy Chicken Parmesan (parmezános csirke).

A recept forrásaként is az egyik leghíresebb amerikai olasz(os) étteremlánc, az Olive Garden receptje alapján „lekoppintott” Savingslifetyle.com Chicken Alfredo receptet használtam.

Alfredo és Ines Di Lelio, az eredeti recept megalkotójának leszármazottai hozzászólása

Engem és téged kedves olvasó az a megtiszteltetés ért, hogy csupán néhány nappal a recept publikálása után kaptam egy hozzászólást angolul, mégpedig nem mástól, mint az eredeti „fettuccine all’Alfredo” recept megalkotójának mai leszármazottaitól. Az eredetit a megjegyzések között olvashatod, én itt közzéteszem a fordítást.

Alfredo Di Lelio, a „Fettucine all’Alfredo” megalkotójának története

A blogbejegyzést olvasva örömmel osztjuk meg nagyapánk, Alfredo Di Lelio történetét, aki 1908-ban édesanyja, Angelina római, Piazza Rosa alatt található éttermében megalkotta „fettuccine all’Alfredo” nevű ételét (a Piazza rosa 1910-ben, a Galleria Colonna / Sordi építkezése során meg lett szüntetve).

Alfredo di Lelio 1914-ben nyitotta meg „Alfredo” nevű éttermét egy Róma központjában lévő utcában, miután otthagyta édesanyja, Angelina éttermét. Innen terjedt el először Róma, majd világszerte a „fettuccine all’Alfredo” híre.

1943-ban, a háború alatt Di Lelio eladta az éttermét.

1950-ben úgy döntött, hogy újranyitja a fiával, Armandoval éttermét a Piazza Augusto Imperatore n.30 alatt, “Il Vero Alfredo” (“Alfredo di Roma”) – magyarul Az igazi Alfredo – néven, melyet ma unokaöccse és húga, Alfredo és Ines üzemeltet, a híres „arany evőeszközzel” (arany villa és kanál), melyet 1927-ben két közismert amerikai színész, Mary Pickford és Douglas Fairbanks ajándékozott, megköszönve a vendéglátást.

További információk találhatók az „Il Vero Alfredo” honlapján (linkre kattintva).

Az „Il Vero Alfredo” étterem Róma városának „Történelmi Jelentőségű Üzletek” jegyzékében szerepel.

Üdvözlettel: Alfredo és Ines Di Lelio

Jó étvágyat!

Tejszínes csirkés tészta szósz

Címkék

Recept keresés