Bonbon készítés házilag

Szerző: Alapreceptek
Bonbon készítése 7

A bonbon készítés házilag ha nem is tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, de nem is annyira bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik.

Itt bemutatom neked, hogyan tudsz te is otthon bonbont készíteni. A képek, amiket betettem, életem első saját készítésű bonbonját mutatják – vagyis a dolog egyáltalán nem lehetetlen!

A házi bonbon készítéshez nem is annyira tudás, mint inkább egyik részről alázat és türelem, másik részről pedig megfelelő felszerelés szükséges. Vagyis a bonbon készítés nem az a feladat, amit csak úgy össze tudsz dobni. Ha nincs meg hozzá a megfelelő (egyáltalán nem drága és könnyen beszerezhető) felszerelésed – akkor neki se kezdj! Ha viszont minden rendelkezésedre áll, akkor itt az ideje, hogy tényleg nekiálljunk a bonbon készítésének!

A házi bonbon készítés eszközei

A hozzávalókon kívül, amit természetesen mindig az adott recept fog megadni, ha otthon bonbont szeretnél készíteni, szükséged lesz még az alábbi eszközökre:

Bonbon készítés kellékei: bonbon forma, konyhai hőmérő, spatula

A bonbon készítés speciális eszközei: bonbon készítő forma, konyhai hőmérő, spatula

  • Bon bon készítő forma. Ez a legspeciálisabb eszköz, amit ha tetszik ha nem, be kell szerezned. Ma már rengetegféle kapható, és online is nagyon egyszerű rendelni, akár a megadott linken. Megjegyzés: szóhasználat kérdése, de tulajdonképpen a trüffel golyó is egy bonbon, azt még bonbon készítő forma nélkül is meg tudod csinálni!
  • Vízfürdőre alkalmas edény(ek). Vagyis egy lábasban vizet kell majd forralnod, és erre rátenni egy másik edényt, amiben a csokit olvasztod (részletek és képek lejjebb).
  • Műanyag spatula. Ez ma már szinte minden háztartásban megtalálható, ha nincsen, akkor érdemes egy ilyet beszerezni, pár száz forint, bármilyen konyhai üzletben vagy akár nagyobb hipermarketben.
  • Ételhőmérő. Százféle neve van még: húshőmérő, maghőmérő, konyhai hőmérő – hogy csak a legismertebbeket említsem. A nem digitális változat ma már ezer forint alatt beszerezhető, én mégis digitális, „instant”, azaz gyorsleolvasású hőmérőt javaslok, amivel szinte azonnal látod a hőfokot. Megjegyzés: a hőmérő még akár el is hagyható, szóval ha minden más rendelkezésedre áll, akkor ez az egy ne tartson vissza a bonbon készítésétől!

Természetesen szükséged lesz még egy jó bonbon receptre, és a hozzávalókra. De ha minden rendelkezésedre áll, akkor kedjünk neki a bonbon készítésnek!

Az általános bonbon készítő lépések mellett egy konkrét receptet is bemutatok, amit itt recept formában is megtalálsz: trüffelkrémes bonbon.

Bonbon készítés házilag 1: a csoki temperálása

A csoki temperálása nagyon röviden annyit jelent, hogy megfelelő hőmérsékletűre hozzuk a csokoládét, hogy a bonbon majd szép fényes legyen. Ehhez lesz szükséged a bevezetőben már említett vízfürdőre. Bármilyen edény jó, ami hőálló, és egy kisebb lábas fölé tudod helyezni.

Tegyél fel egy kisebb lábasban vizet forrni. Amikor felforrt, vedd takarékra a lángot, tedd rá a másik edényt, és tedd bele a csokoládé 2/3-át. Hagyd, hadd kezdjen el olvadni.

A bonbon készítéséhez 100 g 60%-os csokoládé pasztillát olvasztottam fel.

Bonbon készítése - vízfürdő

A bonbon készítés első lépse a csoki felolvasztása, temperálása

Néhány tipp a vízfürdőhöz:

  • A hőmérsékletet szabályozhatod azzal, hogy lekapcsolod a lángot, vagy esetleg visszakapcsolod takarékra. A csokihoz nem kell túl sok hő, ezért a legtöbb esetben jó lesz, ha már nem ég a láng a víz alatt, nem utolsó sorban a következő pont miatt.
  • A csokoládé nem szereti a vizet. És a vízgőz is víz. Vagyis próbálj meg úgy dolgozni, hogy az alsó lábasból minél kevésbé jöjjön ki a gőz.

Ha a csokoládé elkezdett olvadni, akkor keverd át a műanyag spatulával. Kevergesd néha, és várd meg, amíg teljesen elolvad.

Bonbon készítése 7

Ha a csoki elkezd olvadni, kezdd el keverni

Itt jön be a hőmérő. Ha van hőmérőd, akkor használd, és az a cél, hogy menet közben kevergetve, keserű csoki esetén kb. 48 fokos, míg tejcsoki esetén kb. 45 fokos hőmérsékletet érj el. Ha nincs hőmérőd, akkor miután teljesen elolvadt, hagyd még kb. fél-1 percig melegedni. Utána vedd le a fölső edényt a vízfürdő tetejéről. Tedd távol a gőztől, mert a csoki nem szereti a vizet!

Tedd bele a maradék csokoládét (az 1/3-át), és kevergesd ezt is addig, amíg teljesen elolvad. Most már nincs alatta hőforrás, az eredeti csoki olvasztja a maradékot, az pedig hűti az egészet.

Bonbon készítése 7

Add hozzá a csoki maradékát

Bonbon készítés házilag 2: a bonbon forma „kiöntése”

Egy kanál segítségével (lehet evőkanál, szószos kanál vagy kisebb merőkanál) töltsd a csokoládét a bonbon formába. Jól töltsd tele, és most ne foglalkozz azzal, hogy minden csokis lesz. Az lesz.

Bonbon készítése 4

Először töltsd meg a bobon formákat csokival…

Fordítsd meg a formát a csokis tál fölött, és hagyd, hogy a csokoládé nagyja visszacsöpögjön az edénybe. Forgasd meg a formát, hogy egészen biztosan minden apró bonbon forma belseje ki legyen bélelve csokoládéval.

…majd öntsd ki belőle a fölösleget, de figyelve arra, hogy belül mindenhol csokis maradjon.

…majd öntsd ki belőle a fölösleget, de figyelve arra, hogy belül mindenhol csokis maradjon.

Tedd a bon bon készítő formát hűvös helyre, akár hűtőbe. Nagyjából 20-30 percet kell várni, amíg a csoki megszilárdul annyira, hogy tovább tudj menni a következő lépésre.

Addig is tedd vissza a csokoládés edényt a gőzre. Tulajdonképpen itt tökéletes esetben a csokoládét folyamatosan 35 fok körüli hőmérsékleten, azaz épphogy olvadáspont fölött kellene tartani. Egyszerűbb formában figyelj arra, hogy meleg fölött legyen a csoki, folyamatosan olvadt állapotban, és keverd át néha.

Bonbon készítés házilag 3: A töltelék

A bonbon tölteléke egy külön kérdés. Tulajdonképpen bármivel megtöltheted, csak a fantáziád szab ennek határt. Bizonyos bonbon tölteléket érdemes előre elkészíteni, ha pl. valamilyen főzött jellegű krémet szeretnél használni. Egy fontos dolog van ugyanis, hogy amikor beletöltöd a bonbonba, akkor ne legyen 30-32 foknál melegebb, különben felolvasztja a csokit.

Az egyik legegyszerűbb verzió a töltelékre a trüffelkrém. Ez nem csak egyszerű, de finom is, tehát szuper házi bonbonod lesz ettől még, és első lépésnek is kiváló.

Ehhez az egyszerű, trüffelkrémes bonbonhoz egy kisebb lábasban épphogy forráspontig hevítettem 50 ml tejszínt. Levettem a tűzről, beletettem 50 g csokoládét, és addig kevergettem, amíg sűrű, egynemű krémet nem kaptam.

Ha kész a töltelék, akkor vagy egy kisebb kanál, vagy egy nyomózsák segítségével töltsd meg vele a bonbon formákat. A tetején hagyj egy 2-3 milliméteres sávot, ahová majd a záró csokiréteg kerül.

Bonbon készítése 7

Töltsd meg a formákat a töltelékkel – de maradjon egy kis hely a tetején

Bonbon készítés házilag 4: A bonbon lezárása, avagy a talpalás

Az utolsó lépés az, hogy lezárjuk a bonbonokat. Ehhez ugyanazt a csokoládét fogjuk használni, amit az 1-2. lépésben, és amit emiatt kellett eddig melegen tartani.

A művelet tulajdonképpen egyszerű. Szintén egy kanál segítségével töltsd meg először is a bonbon formákban megmaradt helyet a csokoládéval.

Bonbon készítése 8

A bonbon lezárása 1: először öntsd rá a csokit

A műanyag spatula, vagy egy nagyobb kés segítségével húzd le a fölösleges csokoládét a formáról. Az elméleti cél az, hogy a bonbon formákat teljesen kitöltse a csoki, de az öntőformának azon a részén, ahol nem készül bonbon, egyáltalán ne maradjon.

Bonbon készítése 9

Bonbon lezárása 2: aztán húzd le a felesleget egy spatulával vagy késsel

Nagyjából a 150 g csokoládé szükséges egy normál méretű, általában 15 helyes bonbon formához. Természetesen fog maradni valamennyi csoki, de ezt a műveletet nem lehet megúszni valamennyi maradék nélkül.

Tedd a formákat hűtőbe, legalább egy órára. Ha kihűlt, akkor egyszerűen forgasd ki a csodálatos, frissen készült házi bonbonokat, és élvezd a kreativitásod!

Bonbon készítése 10

Az elkészült házi bonbon, kifordítás előtt

És tényleg – akár elsőre is ilyen csodálatos és finom házi bonbonokat tudsz te is készíteni:

Bonbon

Házi készítésű bonbon

Felhasznált források: instcuctables.com – csokoládé temperálása, 750g.com bonbon recept, thetkitchn.com – csokoládé temperálása.

Címkék

1 hozzászólás

  1. Mackóúr szerint:

    Tavaly is készítettem mártott, és klf. bundázott karácsonyi bonbonokat, de ennek a cikknek köszönhetően idén vettem két szilikon bonbon formát. 60 % kakaótartalmú pasztillával, az ALDI keserű-és tejcsokoládéjával dolgoztam. Mindkét keserű csokiból készült darabok pár nap alatt behomályosodtak (kakaóvaj ?), a tejcsoki fényes maradt. A legrondábbakat mártottam is, hogy elajándékozhatók legyenek. Közel 500 szem, különböző (15 változat) bonbon készült, nem vagyok igazán elégedett…


Recept keresés