Barbecue jelentése

Szerző: Vegyes
Barbecue jelentése

A barbecue jelentése [ejtsd kb. bárbekjú] lényegében egy sütési technika, ami szabad tűzön (nyílt láng fölött vagy közelében) sütött ételt, leginkább húst jelent. (Ez a cikk kifejezetten a barbecue jelentését és helyesírását tárgyalja, ha többet akarsz tudni a sütési módról, recepteket keresel, akkor kattints erre a linkre: Mindent a barbecue-ról.) A barbecue jelentheti még magát az eseményt, amikor szabad tűzön sütünk, illetve a kész ételt, a szabad tűzön sütött húst.

A barbecue jelentése további (részben szűkebb) értelemben az elsősorban az USA déli államaiban elterjedt sütési technika, beleértve a fűszerezést is. Ez lényegében nem különbözik az eddig tárgyalt jelentéstől, csak annyiban, hogy erre a régióra kifejezetten jellemzőek bizonyos fűszerek, sütési mód, hőfok, ízvilág. Amikor tehát barbecue-ról beszélünk, akkor beszélhetünk általában szabad tűzön sütésről (pl. akár grillezésről), vagy ezekről a jellegzetes, édeskés-savanykás-füstös ízvilágú ételekről (lásd pl. a barbecue oldalas vagy barbecue szósz receptjeimet).

A barbecue helyesírása

A barbecue szó a magyarba az angolból lett átvéve. Mint ilyen, az eredeti, angol írásmódot kell alkalmazni, vagyis a helyes forma a barbecue.

Ennek ellenére, én nem tudok neheztelni azokra, akik a szót a magyar kiejtés szerint, azaz általában “barbekjú” vagy “barbekju” formában használják. Ki tudja, talán száz év múlva ez lesz majd a helyes alak?!

A barbecue szó helyesírása egyébként az angol nyelvben sem egyértelmű, vagy legalábbis több változatot használnak. A legáltalánosabb és legelfogadottabb barbecue használatán kívül találkozhatunk még barbeque, bar-b-que, bar-b-q és BBQ formákkal is. Q-val írva (barbeque) elsősorban éttermek nevében, míg rövidítve (BBQ vagy bbq), talán a kevés karakter vagy a “menő” kinézet miatt, leginkább termékek feliratain, fantázianevében.

A barbecue szó eredete

A barecue szó a magyarba az angolból került át.

Az angolok a spanyol barbacoa szóból vették át, ami a mai napig is barbecue-t, szabad tűzön sütést jelent a spanyol nyelvben (ők nem is használják a világszerte elterjedt angol formát).

Az interneten elérhető források szerint a spanyolok a XVI-XVII. századi hódítások során, a karibi indiánok által a hús szabad tűzön sütésére használt fa eszközök hasonló hangzású nevéből vették be a saját szókincsükbe.

Forrás: Grammarist és Grammar Girl.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Nincs hozzászólás


Recept keresés

További receptek