A tökéletes rizottó titka

Szerző: Hasznos tanácsokOlasz receptek
Arborio rizs

Egyszer vettem a fáradságot, és alaposan utánajártam olasz és angol weboldalakon, hogy hogyan is készül az igazi rizottó. Az a krémes fajta, amit csak Itáliában, vagy a legjobb éttermekben kap az ember. Azóta a család nem akar mást enni. Úgy gondoltam, megosztom ennek az ételnek a titkát ezen a blogon.

Néhány szó a rizottóról

A rizottó (olaszul risotto) az olasz konyha egyik alapétele. Tulajdonképpen egy rizsétel, különféle zöldségekkel vagy húsokkal ízesítve. Legalább annyi fajtája van, ahány zöldség- és húsfélét az ember fel tud sorolni. Az olaszok előételként (primi piatti), a tésztákkal egy kategóriában eszik.

Az igazi olasz rizottó egy krémes állagú, minden porcikájából zamatokat árasztó étel. Ha egyszer megkóstolod, te sem fogsz tudni leszokni róla!

A tökéletes rizottó titka

De mitől lesz „igazi olasz”, vagyis krémes egy rizottó? Több dologra kell figyelni, amiket ebben a cikkben gyűjtöttem össze. Rizottó alapreceptet és további rizottó recepteket pedig itt találsz.

 • Első és legfontosabb a rizs fajtája. Az olasz rizottóhoz gömbölyű szemű, magas keményítő tartalmú rizs szükséges, ettől lesz olyan utánozhatatlanul krémes állagú. Mivel ezt a fajta rizst egyébként ritkán használjuk, vásárlásnál külön kell keresni. A legismertebb fajta az Arborio, ez hál’ istennek itthon is egyre több helyen kapható, akár közepes méretű szupermarketekben is. Ezen kívül az olaszok az alábbi rizs fajtákat használják még rizottókhoz: Baldo, Padano, Roma, Carnaroli és Vialone Nano. Az utóbbi kettő állítólag a legfinomabb, bár a legdrágább is. Ez utóbbi fajtákat itthon csak elvétve, főleg élelmiszer-különlegességeket árusító üzletekben lehet beszerezni.
 • Arborio rizs Riso Gallo

  Arboriót a legtöbb nagy élelmiszeráruházban lehet kapni.

  Arborio rizs

  Arborio rizsszemek

 • A második legfontosabb dolog a főzéshez használt alaplé. Ugyan a rizottó megfőne vízben is, de éppen a krémessége nagy részét és az intenzív ízét veszítené el. Ezért mindenképpen a legjobb minőségű, házilag készített csirke alapléből vagy zöldség alapléből főzd a rizottót. Én sokszor előtte felére besűrítem, úgy adom a rizshez, így dupla mennyiségű ízt zár magába.
 • Csirke alaplé

  Csak a legjobb minőségű, házi alaplét háasználd!

 • A főzés módja. A főzés módját a rizottó alapreceptben részletesen leírom, de álljon itt a lényeg. Először is zöldséget (általában hagymát és fokhagymát) párolunk olívaolaj és vaj keverékén, majd ehhez adjuk a rizst. Fontos, hogy a rizs néhány percig piruljon a hagymás-olajos vajban. Utána egy kevés fehérborral öntjük fel, és hagyjuk, hogy elpárologjon. Aztán jön maga a főzés. Az alaplének forrónak kell lennie, és merőkanalanként kell a rizshez adni, majd hagyni, hogy elpárologjon, különben nem lesz krémes az étel. Én úgy csinálom, hogy egyik lángon fő a rizottó, mellette az alaplé. Egy kanál alaplé a rizsre, megkeverem, és hagyom, hogy elfője a levét. Így folytatom, amíg el nem készül.
 • Alaplé és lábas a tűzhelyen

  Bal oldalt az alaplé forr, jobb oldalt készül a rizottó

 • A felhasznált zsiradékok. A rizottó ízeséhez elengedhetetlenek az intenzív ízű zsiradékok. Olívaolaj és vaj keverékén kezdjük el a hagymát és a fokhagymát párolni, és vajat adunk hozzá a végén is, amikor kész. Ezen kívül – bár alapvetően nem a zsiradék kategóriába tartozik – elengedhetetlen a közvetlenül az elkészülte előtt hozzáadott, jó adag reszelt parmezán (jellegű) sajt is.
 • Bor. Bár egyes receptek szerint kihagyható, de különleges ízt kölcsönöz az ételnek és a benne puhuló hagymától még krémesebb lesz. A legelején, amikor a rizst pár percig megpároltad az olajon és vajon, egy-másfél deci száraz fehérborral öntsd fel. Várd meg, amíg elfő, utána kezdd el az alaplét apránként hozzáadni. Így az ételben benne marad a bor utánozhatatlan aromája, ami még tovább színesíti ezt az amúgy is ízélményekkel kényeztető ételt.

További rizottó recepteket találsz itt:

Csirkemájas rizottó készítése

Csirkemájas rizottó recept

A csirkemájas rizottó egy klasszikus a húsos rizottók körében, és talán itthon is a legismertebb.

Pizza készítése házilag - pizza tészta recept

Vargányás rizottó recept

A vargányás rizottó éppen a karakteres íze miatt az egyik kedvencem. Ha szereted az egyik legintenzívebb ízű erdei gombát, akkor ezt ki kell próbálnod!

Címkék

4 hozzászólás

 1. Móni szerint:

  Köszi a leírást, nagyon hasznos a mennyiségeket hol találom?

 2. Gyöngyi szerint:

  Hálásan köszönöm a részletes leírást! Már az első rizottóm isteni finom lett! Ezt azért tudom szerénytelenség nélkül állítani, mert két héttel ezelőtt ettem Olaszországban a kedvenc éttermemben, direkt azért, hogy tudjam milyennek kell lennie a valóban jó rizottónak.


Recept keresés