A kijevi csirke eredete

Szerző: Vegyes
Kijevi utcakép

Mindig is érdekesnek gondoltam a kijevi csirke esetét. Itt van egy étel, amit a világ szinte minden országában ismernek, még ha mostanában a legtöbb helyen már ki is ment a divatból. És akármerre jártam eddig életemben, a kijevi csirke mindenhol ugyanazt jelentette: fűszeres vajjal töltött, panírozott csirkemelleket. De ugyanakkor itt van a kijevi csirke esete Magyarországon. Akármerre jártam itthon, a kijevi csirke itthon mást jelentett: sajttal és vajjal töltött rántott csirkemellet.

De honnan a különbség? Hogyan jött a sajt a levesbe, vagyis a csirkébe? Ha erre nem is találtam magyarázatot, de azért annak utánajártam, hogy honnan származik ez a mára kissé megfakult értékű, mégis talán mindenki által ismert étel.

Ha esetleg nem kajatörténelemre, hanem finom ízekre vágyva érkeztél ide, akkor az eredeti kijevi csirke receptet a linkre kattintva találod.

Az eredeti kijevi csirke története

Kijevi utcakép

Kijevi utcakép. Innen származik a kijevi csirke?

Hogy mikor és ki csinált először kijevi csirkét, a múlt homályába vész. Sőt, az sem biztos, hogy egyáltalán az ukránoknak, vagy másik nemzetnek köszönhetjük-e. Magukénak mondják még az oroszok és a franciák is. Talán meglepő, de a francia eredet tűnik a legbiztosabbnak, már ha az ember hihet az interneten a kijevi csirkéről különböző nyelveken fellelhető információnak. Vagy még a XVIII. században egy francia séf, bizonyos Nicolas François Appert (1749-1841) készítette Erzsébet orosz cárnő számára, vagy pedig a XX. század elején, a franciákat sokszor majmoló, utolsó cári ereszd-el-a-hajam időszak terméke.

A kijevi csirke első konkrét, ma is fellelhető írásbeli említése állítólag 1937-ből, Chicagóból származik, egy Yar nevű étterem étlapjáról, aminek a tulajdonosa a cári hadsereg egykori tisztviselője volt. Mindenesetre az biztos, hogy az étel a II. Világháború után a szovjet vendéglátás egyik remeke lett, amivel állítólag akkoriban az ember minden állami szálloda vagy étterem – persze másféle nem is volt – étlapján találkozott. Sőt, állítólag az Inturiszt prospektusok kifejezetten figyelmeztették az ételt addig még nemigen ismerő külföldieket a bunda alól erőtörő vaj összekoszolódó ruhák formájában rájuk leselkedő veszélyeire.

Mindenesetre valamikor ebben az időszakban jutott el Magyarországra, és a világ többi részére. A 70-es 80-as évek eklektikus konyhakultúrájának egyik ikonja lett, és nem csak az étlapokon szerepelt már ekkor. Nagy Britanniában 1979-ben a Marks & Spencer forgalmazásában ez volt az első, kereskedelmi forgalomba kerülő, gyorsfagyasztott készétel. Persze aztán ahogy a kifinomultabb ételek és konyhatechnikák, valamint az egészségesnek nevezett ételek őrülete hatalmába kerítette a világ fejlettebb felét, a kijevi csirke kiment a divatból, eltűnt az étlapok többségéről.

Kijevi csirke

Kijevi csirke. Így készítem én.

Ami a sajtot illeti, mint minden ételnek, a kijevi csirkének is rengeteg változata van, és séfek szerte a világban különféle sajtokkal is készítik. Ezeknek a változatoknak egy része éppen az ízek fokozásáról szó, például Münster sajttal töltve, míg van olyan recept, ami a sajtot a vaj helyett egészséges, kevesebb kalóriát tartalmazó verizóként ajánlja.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy az eredeti verzióban nemhogy sajt, de a vajon kívül semmilyen más töltelék vagy ízesítő nem volt. Helen és George Papasvili, az Orosz Konyha című, a Time-Life Books kiadásában 1969-ben megjelent könyvükben maguk is e szimpla változatot mutatják be, nem tagadva azt a véleményüket, hogy unalmasnak tartják az ételt.

Mint szinte minden ételnél, a kijevi csirkénél is a múlt homályába vész tehát az eredeti változat. Talán egyszer valaki vajat tekert egy csirkemellbe, és az egész innentől már történelem. Mindenesetre megmaradt és talán sokáig megmarad még ikonikus ételnek, aminek néha igenis helye van az asztalon.

Fotó: Gater sxc.hu.

Nincs hozzászólás


Recept keresés