Kijevi csirke recept

Szerző: ReceptekUkrán receptek
Kijevi csirke

Magyar neve:

Kijevi csirke

Eredeti neve:

Котлета по-київськи

Származás:

Ukrajna

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

2 óra 30 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Kijevi csirke hozzávalók:

 • 2 db fél filézett csirkemell
 • 50 g vaj
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
 • 1 evőkanál apróra vágott friss tárkony
 • 2 tojás
 • Liszt
 • Zsemlemorzsa
 • Bors
 • Szerecsendió

Valami számomra megmagyarázhatatlan okból a kijevi csirke Magyarországon szinte mindig sajttal töltve készül. Nem tudom, hogyan jöhetett a játékba a sajt, de a világ más pontjain, így akár Urkajnában vagy Oroszországban, ahonnan feltehetőleg a kijevi csirke származik, nincsen benne.

Az eredeti kijevi csirke minden valószínűség szerint csak vajjal volt töltve. Ehhez az utóbbi évtizedekben zöldfűszerek, mint pl. petrezserlyem, tárkony vagy kapor, és a fokhagyma jöttek hozzá. Ma a világ nagy részén így találkozunk vele, én is egy ilyen receptet mutatok be.

Kijevi csirke recept

Az elején fontos elmondani, hogy a kijevi csirke elkészítésében a legnehezebb feladat nem maga a recept. Ez akár két mondatban is elmondható lenne. Az igazi konyhatechnikai kihívás az, hogy a hő hatására folyóssá váló vajat oly módon zárd a csirkehús belsejébe, hogy az sütés közben ne folyjon ki. Ha nem is a legegyszerűbb, de bombabiztos megoldást mutatok erre részletesen, lépésről lépésre.

A receptben megadott mennyiségek két főre, két darab kijevi csirkéhez elegendőek.

 1. Az első pont a fűszervaj elkészítése. Ahogy írtam, a legeredetibb változat csak vajat használ, mindenféle ízesítés nélkül. Ha van kedved próbáld ki, de szerintem és a New York Times újságírójának 1988-as szovjet útibeszámolója szerint az eredmény olyan ízetlen, hogy nem éri meg.

  Hagyd, hogy a vaj szobahőmérsékletű, egészen könnyen kenhető legyen. A fűszervajhoz a zöldfűszereket vágd apróra, és a fokhagymát nyomd át fokhagymanyomón. Én tárkonyt és petrezselymet használtam, a legtöbb recept vagy ezt a kombinációt, vagy csak a petrezselymet, vagy a petrezselyem-kapor variációt említi.

  Megjegyzés: Ha ragaszkodsz hozzá, hogy a kijevi csirke sajttal készül, akkor ennél a pontnál a vaj felét helyettesítsd reszelt sajttal.

  Keverd el a vajat és a fűszereket. Vágj annyi zsebkendő méretű folpackdarabot, ahány húst sütsz, és terítsd le őket a munkapultra. Halmozd rá a vajat szintén annyi részre osztva, ahány húst készítesz. Tekerd fel a fóliát szorosra, hogy minél inkább henger alakot kapj. Ha utána megtekergeted a szélét, akkor szaloncukor jellegű alakzatot kapsz, ahogy a képen láthatod. Ez a cél, ezt lesz könnyű a csirkehúsba tölteni.

  Tedd a vajakat a hűtőbe, és hűtsd legalább egy órát, mire teljesen megszilárdulnak.

 2. Kijevi csirke recept: henger alakú fűszervaj

  Formázd henger alakúra a fűszervajat

 3. Amikor a vaj elég hideg ahhoz, hogy megtartsa a formáját, készítsd elő a csirkehúst.

  Ehhez nyisd szét a kifilézett csirkemellet. Hosszanti irányban vágd, de úgy, hogy ne vágd teljesen ketté. A végén maradjon kb 1 cm-es rész, és nyisd szét mint egy könyvet. Egy egészen jó videó bemutatja, hogyan kell a csirkemellet szétnyitni.

  Tedd a csirkemelleket egyenként egy-egy réteg folpack közé, és óvatos mozdulatokkal klopfold ki őket. A cél az, hogy minden részénél egyenlő vastagságú hússzeletet kapj, ami sehol sem lyukad ki. Sózd és borsozd ízlés szerint, egy kis reszelt szerecsendió sem árt neki.

 4. Kijevi csirke recept: Kiklpofolt csirkemell

  Klopfold ki a csirkemellet

 5. Most jön az a feladat, amikor a hideg vajat egyenként kell a csirkemell szeletekbe csomagolni. Ehhez tedd a csirkemellet egy réteg folpackra. Helyezd rá az előzőleg kicsomagolt fűszervajat, középre és az egyik végére. A folpack segítségével tekerd fel a csirkemellet minél szorosabban a vajra. A tekerésnél félúton hajtsd rá a vajra a csirkemell két szélét. Így mire feltekered, egy hengerszerű alakzatot kapsz, ami szinte tökéletesen le van zárva minden oldalról.
 6. Kijevi csirke recept: Helyezd a hideg vajat a csirkemellre

  Helyezd a hideg vajat a csirkemellre


  Kijevi csirke recept: Folpack segítségével tekerd hengerré a húst

  Folpack segítségével tekerd hengerré a húst

 7. Most jön a panírozás. Aki elég vállalkozó, az rögtön nekieshet, de folpack nélkül ez a képződmény szerintem garantáltan azonnal szétesik. Erre a megoldás az, hogy tedd a folpackba tekert húst egy órára mélyhűtőbe. Ez elég arra, hogy a külseje átfagyjon, és megtartsa a formáját. Így aztán könnyen tudod panírozni. A klasszikus liszt-tojás-zsemlemorzsa kombinációban panírozd, mégpedig kétszer. Ez is azért van, hogy a sütésnél kemény, tartós bundája legyen. Különösen figyelj arra, hogy a panírozás minden fázisánál a hús minden részét, az utolsó kis négyzetmillimétert is befedje a liszt, a tojás és a morzsa is.
 8. Kijevi csirke recept: Panírozd be a húst kétszer

  Panírozd be a húst kétszer

 9. Sütés előtt javaslom, hogy ismét tedd be a mélyhűtőbe fél-egy órára. Így maga a panír is megkeményedik, és egyfajta kérget képez a hús körül az első pillanattól kezdve.

  Bő, közepesen forró olajban süsd. Elég sok legyen ahhoz, hogy a húsok minél kevésbé érintkezzenek az edény aljával, ezzel is csökkentve annak az esélyét, hogy kifolyik a vaj. A sütési idő attól függ, hogy mennyire vastag maga a hús. Én 5-5 percig sütöttem olajban mindkét oldalát, és utána még 10 percre betettem egy öntöttvas serpenyőben 180 fokra előmelegített sütőbe.

Megéri ez a felhajtás? Avagy a türelmes szakács jutalma a kijevi csirkével

Hogy megéri-e ez a felhajtás? Fél napig mélyhűtőzgetni-panírozgatni egy darab csirkehúst? Ha szeretsz főzni igen.

Egyrészt ez csak leírva ilyen hosszú és bonyolult. Amíg a csirke a mélyhűtőben pihen, te bármi mást csinálhatsz.

Másrészt a végeredmény kívül ropogós, belül omlósan puhára sült csirkehús, amit jól átjárt a fokhagyma, a tárkony és a petrezselyem felejthetetlen ízkombinációja. Ráadásul ha sajt nélkül, az eredeti változatban készíted, akkor még egy meglepetéssel is szolgál a kijevi csirke. Amikor a forró, ropogós húst a tányéron először szúrod meg a villával vagy vágod szét a késsel, lávaszerűen folyik ki belőle az illatos, finom fűszeres vaj.

Legalább egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni!

Jó étvágyat!

Kijevi csirke

Címkék

Recept keresés