Peanut butter jelly sandwich: mogyoróvajas szendvics lekvárral

Szerző: Amerikai receptekReceptek
Mogyoróvajas szendvics lekvárral - Peanut butter jelly sandwich

Magyar neve:

Mogyoróvajas szendvics lekvárral

Eredeti neve:

Peanut butter jelly sandwich, PBJ Sandwich

Származás:

USA

Mennyiség:

1 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Mogyoróvajas szendvics lekvárral hozzávalók:

 • 2 szelet puha, fehér, amerikai típusú toast kenyér (szendvics kenyér)
 • 2 evőkanál mogyoróvaj
 • 2 evőkanál lekvár

A peanut butter jelly sandwich [magyarul: mogyoróvajas szendvics lekvárral] receptje azon kevesek egyike, amik nem feltétlenül nyerték el a tetszésemet, mégis úgy éreztem, meg kell osztani. Míg egy jóérzésű magyart vagy európait még a “mogyoróvajas szendvics lekvárral” kifejezés hallatán is kirázza a hideg, Amerikában ez amolyan népételnek nevezhető. (A receptet lásd lejjebb.)

A PBJ – ahogy az amerikaiak egyszerűen rövidítve hívják – az USA-beli diákok kedvenc tízóraija. Naponta kerül szalvétában a hátizsákokba, hogy aztán a szünetek között megalapozza a világ talán legelhízottabb nemzetének szinte teljesen tápanyagmentes, ám annál kalóriadúsabb táplálkozási kultúráját. A Wikipedia mogyoróvajas szendvics lekvárral cikke szerint egy amerikai átlagosan 2500 darabot fogyaszt el belőle érettségi előtt. Ez 12 évvel és évente 180 oktatási nappal számolva is azt jelenti, hogy fejenként és naponta több, mint egy darabot…

Az igazi PBJ nem csak azért amerikai, mert hogy ott fogyasztják. Ha az “amerikai” szót itt a fogyasztói társadalom némiképp elkorcsosult, de semmiképp sem fenntartható megfelelőjének tekintjük, akkor ennek ez az étel ékes képviselője.

Egy igazi peanut butter jelly sandwich amerikai toast kenyérből készül, abból a hetekig puha, hófehér fajtából, ami talán adalékanyagon kívül mást nem is tartalmaz. A nevében a “jelly” szó pedig magyarra legjobban lekvárként fordítható, ám mivel kizárólag gyümölcsléből készül, mindenféle gyümölcsdarabtól mentesen, ezért én a lekvárkészítmények alsóbb táborába szavaznám. Ma már olyan termék is kapható egyébként az USA-ban, ahol a mogyoróvajat és a lekvárt egy üvegben, vízszintesen rétegezve kínálják kifejezetten a mogyoróvajas lekváros szendvicshez.

A PBJ esetében tehát a fehér puha toast kenyér mellé ilyen lekvár jön, mégpedig leggyakrabban szőlőből (na szerintem ilyet nálunk nem is lehet kapni) vagy eperből. A mogyoróvaj tekintetében pedig a sima, könnyebben kenhető változat a leggyakoribb.

Mogyoróvajas szendvics lekvárral receptje

 1. Vegyél szendvicsenként két darab, puha fajta, amerikai szendvics kenyeret és két-két evőkanál mogyoróvajat illetve lekvárt.
 2. Az amerikai szokás ellenére természetesen ez a szendvics akár normál kenyérrel, akár darabos mogyoróvajjal vagy lekvárral is elkészíthető – bár ettől még nem lesz finomabb. A képeken egyébként darabos mogyoróvajat és jobb minőségű eperlekvárt használtam.

  Mogyoróvajas szendvics készítése lekvárral

  Mogyoróvajas szendvics készítése lekvárral

 3. Kend meg az egyik kenyeret a mogyoróvajjal, a másikat a lekvárral, és fordítsd össze őket.
 4. Mogyoróvajas szendvics lekvárral

  Mogyoróvajas szendvics lekvárral

Ennyi. Elkészült az egyik legtipikusabb amerikai étel, a peanut buttery jelly sandwich, vagy PBJ, azaz magyarul mogyoróvajas lekváros szendvics.

És persze mivel ízlések és pofonok különbözőek, ha kedvet kaptál hozzá és ízlik, akkor jó étvágyat!

Mogyoróvajas szendvics lekvárral - Peanut butter jelly sandwich

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Hozzávalók

Címkék

Recept keresés

További receptek