Kecskejoghurt készítése

Szerző: Alapreceptek
Házi kecskejoghurt

Magyar neve:

Kecskejoghurt

Hány adag?

6 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

8 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Kecskejoghurt hozzávalók:

 • 1,2 liter kecsketej
 • 1,5 dl kecskejoghurt (élőflórás)

A kecskejoghurt készítése házilag nagyon egyszerű. Ahogy látni fogod, csak a folyamatot kell megértened, és bármikor te is készíthetsz otthon ilyen üdítő finomságot. Ráadásul – sok más recepttel ellentétben – még csak külön joghurtkultúrára vagy joghurtkészítő gépre sem lesz szükséged.

A házi joghurtkészítés lényege

A joghurt a tej baktériumok általi fermentálásával készül. A joghurtkészítéshez használt joghurtoltó baktériumokat hívják kultúrának, ezt lehet beszerezni joghurtkultúra néven is. Viszont a helyzet az, hogy ezek a baktériumok magában az elkészült joghurtban is megtalálhatók.

Tehát a kecskejoghurt készítéséhez nincs szükség semmilyen speciális alapanyagra, csak kecsketejre és kecskejoghutra. Persze tudom, ezek sem találhatók meg minden boltban, ezért a recept alatt adok a beszerzésre vonatkozó tippeket. Viszont ezeken kívül egy egyszerű házi kecskejoghurt készítéshez semmilyen egyéb, extra hozzávalót, pl. joghurtkultúrát nem kell rendelni vagy beszerezni, és a végeredmény joghurtkészítő gép nélkül is tökéletes lesz.

Két dologra érdemes viszont figyelni:

 • Maga a készítéshez felhasznált joghurt élőflórás legyen. Ez kecskejoghurt esetében a beszerzési források miatt majdnem garantált. Ha bizonytalan vagy, kérdezz rá vásárláskor.
 • Legyen egy maghőmérőd, amivel a joghurt vagy a víz (lásd lejjebb) hőmérsékletét tudod ellenőrizni.

Kecskejoghurt készítése házilag

 1. Melegítsd fel a kecsketejet 43 fok körüli hőmérsékletre. Ez lehet egy lábasban egyben, vagy eleve 2 dl-es mennyiségekben, poharakban.
 2. Arra figyelj, hogy ha lehet, ne érje közvetlen hő. Mi ezért is – és hogy később jobban tartsa a meleget – vízfürdőben melegítettük, a poharak alá evőpálcikát téve, hogy ne érintkezzenek a lábas meleg aljával.

  Kecskejoghurt készítése 1

 3. Add hozzá a friss joghurtot, és keverd el. 2 dl-es poharanként 2-3 evőkanál joghurttal számolj, a több joghurt sűrűbb végeredményt ad.
 4. Kecskejoghurt készítése 2

 5. Helyezd a joghurtos tejet olyan helyre, ahol minél jobban tartja a hőmérsékletet. Lényegében dunsztold egy pokrócban vagy takaróban. Hagyd egy éjszakát – kb. 8 órát – állni. Ne keverd, ne nyitogasd.
 6. Az elkészült kecskejoghurtot letakarva tedd a hűtőbe. Így 5-7 napig eláll.
 7. Házi kecskejoghurt

Elkészítési változatok

A kecskejoghurt házi elkészítésének lényege, hogy a kecsketejet 35-43 fok közötti hőmérsékletre melegítjük, belekeverjük a friss kecskejoghurtot, és nagyjából az adott hőmérsékleten hagyjuk, hogy a joghurtban lévő baktériumkultúra fermentálja a tejet.

A pontos végeredmény nagyon sok mindentől függ, de többek között az alkalmazott hőfoktól, és hogy folyamatosan azon tartottuk-e, vagy pedig hagytuk lassan kihűlni. Egy joghurtkészítő gép sem csinál tulajdonképpen mást, mint hogy adott hőmérsékletet biztosít a fermentáció teljes idejére. Ezért nem teljesen felesleges – hiszen kontrollálhatóbbá teszi a folyamatot -, de ha nincs hozzá helyed vagy pénzed, akkor egyszerű tűzhely, lábas és poharak felhasználásával is tökéletes lesz a végeredmény az itt megadott recept alapján.

Magát a joghurtot lehet egy nagy lábasban készíteni, és később üvegekbe vagy poharakba kanalazni. De működik akár a receptben a fotókon bemutatott változat is, amikor eleve poharakba teszed a tejet.

Kecskejoghurt készítése lábasban

Ha nem akarsz a folyamatos hőmérséklet fenntartásával bíbelődni, akkor melegítés után egyszerűen dunsztold be a joghurtot, vagyis takard be pokróccal, takaróval, és úgy hagyd kihűlni.

A különböző hőmérsékletek különböző fermentációs időt igényelnek, és más-más eredményt adhatnak. A receptben megadott változat viszonylag egyszerűen működik, nem igényel folyamatos figyelmet, és átlagos sűrűségű kecskejoghurtot ad.

Miért érdemes kecskejoghurtot készíteni otthon, házilag?

 • Sokkal olcsóbb, mintha készen vennéd. Ez sok tényezőtől függhet, de a tapasztalatunk szerint fele annyiba kerül a házi változat, mint a bolti.
 • Önmagában is élvezetes az elkészítése. Talán kevésbé „ésszerű” érv, de élvezzük már az életet egy kicsit!
 • A kecskejoghurt nem nagyon könnyen beszerezhető. Természetesen kell alapanyagnak a házi változathoz is, de így csak egyszer kell vásárolnod, és azzal akár több körben is készíthetsz házi kecskejoghurtot.

Kecsketej és kecskejoghurt beszerzése

Természetesen kecsketejet és kecskejoghurtot nem a legegyszerűbb beszerezni, viszont hogy ha itt vagy és olvasod ezt a receptet, akkor erre talán neked is megvan a forrásod.

Érdemes szétnézni nagyobb élelmiszeráruházakban, bár a tapasztalatom szerint jelenleg Magyarországon ezek nem sztenderd termékek sehol sem. Tehát ha kapsz is néha, nem garantált, hogy mindig lesz.

Leginkább piacokon (mi a budai biopiacon vesszük a hozzávalókat) illetve termelőknél érdemes keresni ezeket az alapanyagokat. A termelőtől vett joghurt ráadásul szinte garantálja, hogy élőflórás lesz, így eredményesen felhasználható a házi joghurtkészítéshez.

Házi kecskejoghurt

A cikk írásához a Wikipedia angol nyelvű joghurt cikke forrásként felhasználásra került.

Hozzávalók

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés