Görög joghurt

Szerző: AlapreceptekHozzávalók
Görög joghurt házilag

Magyar neve:

Görög joghurt

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

8 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Görög joghurt hozzávalók:

  • 800 ml natúr joghurt
  • 30 ml zsíros tejszín (elhagyható)

A görög joghurt tulajdonképpen a szűrőn vagy vásznon lecsepegtetett, sűrű joghurt „nyugatias” elnevezése. Ahogy a franciasalátáról sem tudják a franciák hogy francia, így a görög joghurt sem azért kapta ezt a nevet, mert Görögországban a joghurtot csak ebben a formában eszik. A Wikipedia angol nyelvű görög joghurt szócikke szerint ez az elnevezés a görög FAGE tejipari vállalat sikeres marketing fogásaként, nem is olyan régen, a 90-es évek végén került be az Egyesült Államokba. Aztán ahogy oly sok minden manapság, valószínűleg az amerikai angolból jött át a görög joghurt elnevezés a magyar nyelvbe is.

Görög joghurt készítése

A görög vagy lecsepegtetett joghurt készítése igen egyszerű. Tulajdonképpen az egész folyamat annyiból áll, hogy a joghurtból eltávolítjuk a savót, és utána esetleg ízlés szerint tejszínnel dúsítjuk.

Én két nagyobb pohár (kb. 800 ml) natúr joghurtot szoktam lecsepegtetni, ebből kb. a fele mennyiségű joghurt marad a végén. Ezt kb. 2 evőkanál, vagyis 30 ml zsíros tejszínnel dúsítom.

  1. A normál (natúr) joghurtot tedd egy sűrű lyukú szűrőbe vagy tiszta vászonba, és helyezd egy nagyobb tál tetejére úgy, hogy a fölösleges savó le tudjon csepegni. A csepegtetés időtartama függ attól, hogy mennyire sűrű joghurtot szeretnél. Már 1-2 óra alatt is elég sok nedvesség eltávozik, de én általában egy egész éjszakára a hűtőben hagyom.
  2. Görög joghurt házilag

    Tedd a joghurtot egy sűrű lyukú szűrőbe

  3. Ízlés szerint dúsítsd tejszínnel, hogy krémesebb állagú görög joghurtot kapj.

A görög joghurt felhasználása

A görög joghurt természetesen felhasználható minden olyan receptben, ami kifejezetten görög joghurtot ír. Talán a legtipikusabb és itthon is legismertebb a görög tzatziki saláta, de rengeteg közel-keleti előétel alapanyaga.

Ezen kívül magában is nagyon finom, egy kis jó minőségű olívaolajjal és egy jóféle kenyérrel vagy pitával kiváló előétel vagy éppen egészéges csemege.

De a görög joghurt akár a tejföl egyik diétás alternatívája is lehet. Bár talán a magyar szakácsoknak elsőre furcsa a tejfölt joghurttal helyettesíteni, de íme egy kis házi számítás (ami nem pontos, mert a könnyebb kalkuláció kedvéért abból indultam ki, hogy a görög joghurt készítésekor lecsöpögtetett savó tiszán csak víz): míg 100 g tejföl energiatartalma kb. 200 kcal, addig 100 g házi görög joghurt esetében ez csak 120 kcal, vagyis 40%-kal csökkentett energiatartalom. Ha még ezt dúsítom is arányosan kb. 10 ml tejszínnel, még akkor is csak kb. 150 kcal-nál (-25% energiatartalom) járunk. A házi görög joghurt a tejfölhöz hasonlóan kellemesen savanyú, és az a helyzet, hogy a mai bolti tejfölöknél sokkal jobb minőségű, krémesebb tejtermék.

Nem mindegy: Görög joghurt vagy görög joghurt

Szőrszálhasogatásnak tűnhet, de a kis- vagy nagybetű különbség most ebben az esetben tényleg nem mindegy. Míg ez a cikk a kisbetűs „görög joghurt”-ot tárgyalja, addig Magyarországon az egyik legnépszerűbb tejipari márka marketing tevékenysége folytán inkább a nagybetűs változat, vagyis a Danone Görög Krémjoghurt lett az utóbbi években ismert.

A kettő pedig nem ugyanaz. Az itthon forgalmazott termékek a desszert kategóriába tartoznak, a tapasztalatom és a Danone Görög Krémjoghurt honlapja szerint a cikk írásának pillanatában csak ízesített, édes változatok érhetők el.

Fontos tehát, hogy tisztában legyél a különbséggel. Míg az édes verzió lehet nagyon finom – és a hagyományos joghurt desszertekhez képest tényleg krémesebb állagú -, de ha egy recept görög joghurtot ír, akkor vagy a fenti módon kell elkészítened, vagy nagyobb áruházakban tudsz beszerezni ízesítetlen, natúr görög joghurtot.

Amiről most már tudod, hogy tulajdonképpen csak egy márkanév, még ha kis betűvel írjuk is.

Görög joghurt házilag

Hozzávalók

1 hozzászólás

  1. Lili szerint:

    Ki fogom próbálni, de félek, hogy csalódás lesz. Nekem a görög joghurt leginkább a 20%-os tejfölhöz hasonlít, csak nincs savanykás íze. És most voltak a Lidlben görög napok, pont itthon voltam, a halva tényleg egész jó volt (Görögországban is készült), viszont a görög joghurt nem volt az igazi, és azt Németországból hozták. Textúrára nem volt rossz, de engem az íze inkább tejfölre emlékeztetett. És amikor itthon vagyok annyira hiányzik a vödörből kimért görög joghurt… 🙁


Recept keresés