Pita

Szerző: Arab receptekReceptek
Pita

Magyar neve:

Pita

Mennyiség:

12 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 30 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Pita hozzávalók:

 • 400 g liszt
 • 2 dkg élesztő
 • 240 ml víz
 • 1 teáskanál cukor
 • 1 teáskanál só

A pita talán a legismertebb közel-keleti étel. A török étkezdékben és gyrososoknál ma már szó szerint minden sarkon találkozhatunk vele, és a gyors kezű árusok pillanatok alatt nagyszerű szendvicset varázsolnak belőle.

A pita ugyanakkor meglepően könnyen elkészíthető otthon is, és az eredmény szinte ugyanolyan, mintha egy igazi török étkezdében ennénk. Az egyetlen különbség a sütés. Ahogy a pizzánál, úgy a pitánál is a korlátot az otthoni sütő viszonylag alacsony hőfoka jelenti.

Pita recept

Pita receptet rengeteget találni az interneten. Ám ahogy minden hagyományos ételnél, itt is érdemes a minél egyszerűbb, minél kevésbé felturbózott változatnál maradni. Hogy miért? Pitát és hasonló lapos kenyeret több ezer éve fogyasztanak a közel-keleten. Nem valószínű, hogy az elmúlt évszázadokban liszten, vízen és élesztőn kívül bármi mást használtak volna. Én Saad Fayed pita receptjét választottam, ahol az egyszerűség jutalma a sütés végén tökéletes, jó értelemben vett „törökétkezdés” pita kenyér volt.

 1. Keverd el a cukrot kb. 1 dl langyos vízben, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percet, amíg az élesztő életre kel.
 2. Szitáld a lisztet és a sót egy nagy tálba, öntsd a közepébe az élesztőt. Kezdd el keverni egy villával vagy kanállal, és add hozzá a maradék vizet. Amikor nagyjából összeállt, borítsd ki a munkapultra és kezdd el dagasztani.

  Én nem vagyok a kenyérsütő gépek híve, ezért minden kenyértésztát kézzel dagasztok. Így kb. 10 perc a folyamat, amíg kellően egyenletes, szép sima lesz. Kenyérsütő gépben is dagaszthatod, akkor a gép elvégzi helyetted a munka nehezét.

 3. A tésztát tedd egy jól kiolajozott tálba, forgasd meg hogy minden oldalról befedje az olaj. Fedd be és meleg helyen hagyd kelni legalább egy órát. Ha van időd, akkor nem árt neki, ha két-három órát pihen így. A végén a tészta kellemesen levegős lesz, és legalább a duplájára kel.
 4. Nyomkodd ki a levegőt a tésztából, és vágd 10-12 darabra, a receptben megadott mennyiségből ennyi pita készül. Formálj belőle a két tenyered között kis golyókat, és lisztezett felületen, letakarva hagyd őket pihenni még 10 percig. Közben ne felejtsd el a sütőt bekapcsolni a legmelegebb fokozatra (kb. 250 fok), hogy bemelegedjen mire a pitákat sütöd.
 5. Pita tészta nyújtás előtt

  Pita tészta nyújtás előtt

  A pita sütése

 6. A pita, mint minden kenyér nagyon forró sütőben lesz az igazi. Csavard fel a sütődet a legmelegebb fokozatra, és ha van légkeverésed, azt is kapcsold be. Szükséged lesz hozzá még egy sütőlapra (kő, pizzasütő lap, de egy lapos tepsi is megteszi), ezt tedd a sütő legaljára. Én nem is a rácsokra, hanem közvetlenül a sütő aljára tettem a pizzasütő lapot, úgy sütöttem a pitákat. Hagyd, hogy a sütőlap is teljesen átmelegedjen.
 7. A pitákat egy nyújtófa segítségével, jól lisztezett felületen nyújtsd ki. Szép kerek formákat kapsz, kb. 10-12 cm átmérőjű és fél cm magas köröket.
 8. Pita tészta kinyújtva

  10-12 cm-es köröket nyújts a tésztából

 9. Dobd a kinyújtott pita tésztákat a sütőlapra, és süsd meg őket. A képen látható piták 4 percig sültek az egyik oldalukon, aztán megfordítottam őket és még 2 percet sültek a másik oldalon. Így ezt a halványbarna, néhol ropogós de még puha állagot kapták. Ha puhábban szereted, süsd rövidebb ideig.

  Megjegyzés: ha felemerül benned a kérdés, hogy hogyan forgatod a 250 fokon sülő pitákat, legjobb válaszom erre a kezed. Ha elég gyors vagy, nem fog megégetni. Ha ez mégsem megy, akkor használj pl. egy grill csipeszt, az tökéletes erre.

 10. Pita sütése

  Pita sütése

Pita fogyasztása és tárolása

Sütés után tedd a pitákat azonnal egy jól zárható dobozba, és akkor két-három napig frissek maradnak. Az eredeti cikk azt írja, hogy a kész pitákat akár fagyaszthatod is, ezt én nem próbáltam. Mivel bármilyen kenyér viszonylag jól fagyasztható, ez valószínűleg a pitával is működik, és így egyszerre nagyobb mennyiséget készítve könnyen tudsz a mélyhűtőben egy kis kenyér-vésztartalékot raktározni.

A pita egy tökéletes kenyér. Kívül kissé ropogós, belül puha. A belsejében a magas hőfokon sütés közben a gőztől egyfajta természetes zseb keletkezik, az utcai étkezdékben ezt szokták mindenféle húsokkal, salátákkal vagy pl. falafellel megtölteni. Könnyen készíthetsz otthon is gyrost, egyszerűen töltsd meg a pitát fűszeres sült hússal és zöldsalátával.

A másik jellemző mód, ahogy a közel-keleti országokban a pitát fogyasztják, hogy valamilyen mártogatós ételhez kanálként használják. Igazán eredeti ízeiben élvezhető például pitával mártogatva a humusz vagy a babaganus, két itthon is közkedvelt közel-keleti étel, amiknek a receptje hamarosan ide is felkerül.

Jó étvágyat!

Pita

Hozzávalók

Címkék

Recept keresés