Egy csirkeszárny – 5 történet

Szerző: Vegyes
Szikra macska

Csirkeszárnyból természetesen sokféle ételt lehet készíteni, 5-félénél is többet. Ebben a cikkben nem is általában szeretném bemutatni ennek az alapanyagnak a lehetőségeit, hanem elmesélni egy olyan szituációt, amikor egyazon csirkeszárnyból készült ötféle különböző étel.

Vagyis pontosabban ugyanaz az adag csirkeszárny került 5 különböző módon felhasználásra, az egyes ételek egymás után, egymásra épülve elkészítve. De olvass tovább, és megérted, hogy mire is gondolok! Sőt, a végére az is világos lesz, hogy mi köze ennek az egésznek a macskához!

A háttér

A népszerű, és sokak által nagyon finomnak tartott indiai csirke korma receptemen kísérleteztem éppen, amihez csirke alaplére is szükség van. Az alaplé készülhet sokféle részéből a madárnak – itthon inkább a farhát a szokás. De a csirkeszárny erre mégis talán az egyik legideálisabb alapanyag.

Csirke alaplé főzése csirkeszárnyból

Viszont amikor vásároltam, akkor csak 2 kg-os szerelésben lehetett hozzájutni, ami nem kevés. Így egy kicsit elindult a fantáziám, és ez az 5-féle különböző étel született ugyanabból az adag csirkeszárnyból. Ráadásul nem úgy, hogy ötfelé osztottam, hanem egymás után, egyiket a másikból készítettem el.

1. recept: Csirke alaplé

Ezen időznék a legkevesebbet, hiszen ez a leginkább magától értetődő. A fenti linkre kattinta a receptet is megtalálod. Némi leveszöldséggel együtt 3 órát főtt nagyon alacsony lángon a szárny – a teljes mennyiség.

Csirke alaplé csirkeszárnyból

És ez talán kicsit hosszú időnek tűnik, de hihetetlenül ízes, a hűtőben szó szerint kocsonyára fagyott alaplé lett az eredmény. Most jut eszembe: a kocsonya benne sincs az 5-féle csirkeszárny receptben, pedig az is lehetett volna egy…!

Mivel a következő lépéshez csak az így elkészült alaplé fele kellett, ezért egy doboz bement a mélyhűtőbe, és következő alkalommal egy további receptet ízesített, ami szintén nem került bele ebbe az ötbe.

2. recept: Csirke korma

A magyar ízlésnek kicsit különleges és szokatlan, de nagyon finom indiai ételről van szó. Ha nem ismered, egyszer mindenképpen javaslom kipóráblni!

Laktózmentes csirke korma

A lényeg: igazán finom egy jó alaplétől lesz, és most sem szeretném szaporítani a szót, a csirkeszárnyak megdolgoztak a kormáért is.

Ráadásul ezt kétféle változatban készítettem el. A felét laktózmentesen (tejtermék nélkül), a képen ezt láthatod. A másik fele pedig hagyományos csirke kormaként, a darált mandulán és rengeteg finom indiai fűszeren kívül tejszínnel és joghurttal készült.

3. recept: grillcsirkeízű pirított csíkok

A történet most kezd egy kicsit érdekes lenni. És nem csak azért, mert az alapanyag – a szárny – már az eddigiekkel is bőven megtette, amire hivatott volt. Hanem mert ez már akár egy kicsit erőltetett felhasználásnak is tűnhet elsőre, a gyakorlatban mégis nagyon jól sült el.

Pirított csirke szárnyhús

Hogy mire gondolok? A 3 órán át főtt csirkeszárny már kiadta minden ízét. Hozzáállás kérdése, de az így elkészített alapanyag akár ki is dobható, és az sem nevehető pazarlásnak. Ahogy modtam, megtette a dolgát.

De én továbbmentem, és leszedtem a húst a csontokról, majd egyfajta házi grillcsirke fűszerkeverékkel ízesítve megpirítottam. Ebben nem volt más, mint só, bors, paprika, füstölt paprika, egy kevés kakukkfű és zsálya, illetve fokhagyma.

Az eredmény, bár egy kicsit száraz lett (legközelebb több zsiradékkal készül), de mégis eléggé ízletes. Esti snack helyett tökéletes volt, és valószínűleg még így is egészségesebb, mint a szuperfeldolgozott bolti rágcsálnivalók.

4. recept: Majonézes csirkehússaláta

Tulajdonképpen ez volt az előző verzió, a sült csirkeszárnyfalatok mögött. Ha már ennyi finom hús főtt – mert a szárny azért a csirke egyik legfinomabb része szerintem -, akkor szerettem volna belőle egy csirkehússalátát készíteni. Olyat, ahol a majonéz és az egyéb hozzávalók kárpótolnak az agyonfőzött csirkehúsért.

Az előző lépésben grillcsirkeízűre megpirított húsdarabokat összekevertem majonézzel, paradicsommal, kápia paprikával, hagymával, sóval és viszonylag sok frissen őrölt borssal.

Csirkehússalűta pirítóssal

Természetesen az íze nem volt annyira kerek és telt, mintha eredetileg is grillcsirkeként (vagy hasonló módon) sült húsból készítettem volna el, de így is nagyon-nagyon finom volt! És még egy fontos megjegyzés ide is: 100%-ban adalékanyag és hasonlók nélkül készült csirkehússaláta lett belőle, amiben pontosan tudtam, hogy mi van. Ez pedig sajnos a bolti termékek nagy részéről nem mondható el.

5: Az extra

Na hát ez nem is recept, és sorrendben a harmadik hely illette volna meg, hiszen ez a felhasználás közvetlenül az alaplé-korma és a pirított fűszeres csirkehúsok között volt. És talán nem mindenki számára elérhető felhasználásról van szó…

Ha megnézzük ugyanis a főtt csirkeszárnyakat, akkor rengeteg színhús szedhető le róluk, de legalább ilyen arányban mindenféle, emberi fogyasztásra már kevésbé ingerlő porcok és hasonló darabok.

De volt valaki, aki ennek is örült! Tehát ha mi nem is ettünk belőle, de kukába sem került, és Szikra, a macska 3 napig jót falatozott ezekből a csirkeszárny maradékokból.

Szikra macska

Így készült 5-féle különböző étel – még ha ebből csak négyet ettek is emberek – egyazon csomag csirkeszárnyból!

Hozzávalók

2 hozzászólás

 1. Ili szerint:

  Csirkeszárny: alaplé főzése mindenféle csirke alkotórésszel (belsőség, farhát stb). A szárny vége marad a levesben a szárnytőt és a középső részt „becsináltnak” készítem rizzsel. Zsiradékból (legfinomabb a kacsa- vagy libazsír) és lisztből sok fokhagymával és aprított petrezselyemmel rántást készítek, húslevessel (ill.vízzel és leveskockával) felöntöm, ebben még átrotyogtatom a szárny részeket. Ennyi.

 2. Katalin szerint:

  Kedves Balázs,
  Gondolom megér tőled még pár misét a főtthús. Havonta főzők „egy éjszakás” levest/alaplevet rengeteg gyakorlatom van a maradék felhasználásában. Gondolom mindenkinek megvan a saját főtthús hasznosítási tippje, ha meghirdeted valószínű több száz ötletet fogsz kapni kipróbálásra.
  Pár recept amiket mostanában főztem:
  Zalai nagymamám rántott hús is csinált a főtt húsokból pirinyó reszelt szerecsendióval (vagy a kertből friss fűszerekkel) megbolondítva. Rántott fasírozott is készülhet az apróbb húsokból.
  Ha mardt valami zöldség a levesből, gyors vadas is készülhetett a husiból.
  A gombapaprikás is feldobható picike főtthússal, nem is beszélve a lecsóról.
  Nekem a kedvencem a zöldborsós, fokhagymás ragu. Kicsi szódabikarbónával megszórva a borsó percek alatt megfő, mehet hozzá a főtthús és a fokhagyma. Pár perces főzés után akár egy szelet kenyérrel is tálalható. A lehető leggyorsabb étek időhiányos főzőcskézőknek.
  Jó ötletelést 🙂
  Katalin


Recept keresés