Dagasztás nélküli kenyér

Szerző: Alapreceptek
Dagasztás nélküli kenyér fehér liszből

A dagasztás nélküli kenyér (vagy rövidítve DNK) tökéletes opció, ha nem idegenkedsz némi kelt tésztától, és szeretnél olyan saját készítésű kenyeret enni, amiben pontosan tudod, hogy milyen hozzávalókat használtak.

Egyenesen a dagasztás nélküli kenyér recepthez (lap alján) »

A kenyérsütés ősi mesterség, a kenyér szeretete, vonzódás egyáltalán a fogalomhoz, hogy kenyér, vagy az illata, a gondolata mindenkiben mélyen ott van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy amikor először osztottam meg a Facebookon – még recept nélkül – egy dagasztás nélküli kenyerem képét, akkor elsöprő sikert aratott.

De a kereskedelemben kapható kenyerek mára sajnos sokat vesztettek varázsukból. Egyrészt éppen mivel már nem otthon készítjük a kenyeret. De ez nem is feltétlenül baj, hiszen ha realistán nézzük, modern életszínvonalunkat éppen annak köszönhetjük, hogy a pék süt, a boltos elad, a mobiltelefongyártó pedig mobiltelefont készít. Magyarul a specializációnak.

A probléma ott kezdődik, amikor a pék már nem csak süt. Amikor a kenyér, ami ősidőktől fogva liszt-só-víz és élesztő illatos frigye, valami kémiai kísérleti teleppé, az asztalunkon szeletelve felszolgált periódusos rendszerré válik.

Mert illúziói senkinek se legyenek. Hacsak nem az átlagember számára sokszor elérhetetlen árú „elitkenyereket” veszed, akkor amit a boltban kapsz, az legalább annyi kémiát tartalmaz, mint bármi egyebet. Na és persze elitkenyere is válogatja, attól hogy drága, még nem biztos, hogy jó…

És persze lehet, hogy ez a kenyérbe kevert kémia nem árt a testednek. Lehet, hogy ha évente kilószámra eszed a vegyileg előállított alapanyagokat, attól nem fogsz korábban meghalni, nem fog fájni a fejed, nem fogod semmilyen modern betegség tüneteit magaddal cipelni. Lehet.

De amíg ez csak egy lehet, és amíg a legkisebb esélye fennáll annak, hogy ezek az anyagok akár károsak is legyenek, addig én szeretem megválogatni, hogy mit viszek be a szervezetembe. És aki egy kicsit is törődik a saját vagy a családja egészségével, az legalább elgondolkozik, amikor adalékanyag-hegyeket próbálnak kenyér néven rásózni.

A dagasztás nélküli kenyér pedig pontosan erre tökéletes megoldás. Az alapanyagokat te kontrollálod – akár bio kenyeret is süthesz -, és mégsem veszi el a fél napodat, mire elkészül. Kövesd ezt a receptet, és este 10 perc munkával, reggel pedig háromnegyed órányi sütéssel – ami alatt te is nyugodtan elkészülhetsz – friss, ropogós héjú, tökéletes kenyér fog az asztalon illatozva rád várni.

Dagasztás nélküli kenyér alaprecept

A dagasztás nélki kenyérnek itt az alapreceptjét adom meg – ami tulajdonképpen liszttől és ízléstől függetlenül működik. Ezt alakíthatod aztán tovább, megválasztva hogy milyen lisztet használsz, mennyire szereted sűrűn vagy lágyan a tésztát.

Az alapanyagok

Szinte minden dagasztás nélküli kenyér esetében elmondható, hogy az alábbi alapanyagokkal és arányokkal számolj:

 • 1 kg liszt – bármilyen lehet, akár fehér kenyér fehér liszttel, akár pl. rozskenyér (részben) rozsliszttel.
 • 5 dkg, azaz egy csomag élesztő. Nagyon figyelj a vásárlásnál, mert bizonyos élesztő márkák kisebb kiszereléssel próbálnak olcsóbbnak tűnni!
 • Kb. 800 ml víz – ez a legképlékenyebb hozzávaló a mennyiségek tekintetében, de ezzel az aránnyal sosem foghatsz mellé. Nagyjából a negyede tejjel is helyettesíthető.
 • Kb. 2 teáskanál só – illetve ízlés szerint.

A dagasztás nélküli kenyér tésztájának elkészítése

Dagasztás nélküli rozskenyér tészta

Dagasztás nélküli rozskenyér tészta kelesztés előtt

Na itt van a titok. Tulajdonképpen csak össze kell keverni a hozzávalókat, ettől lesz dagasztás nélküli.

Az élesztőt futtasd fel egy kevés langyos vízben és némi lisztben – én 1 teáskanál mézet is adok hozzá.

Öntsd a felfuttatott élesztőt a sóval összekevert liszthez, és add hozzá a maradék langyos vizet.

Keverd el az egészet, amíg a liszt és a folyadék teljesen össze nem keveredett. Ezt lehet kézzel gyúrni, vagy a robotgép dagasztófejével átdolgozni. Nagyjából 3-5 perc.

A pihentetés – amikor a kenyered először életre kel

Dagasztás nélküli rozskenyér kelesztve

Dagasztás nélküli rozskenyér kelesztés után

Egy nagy tálban hagyd a tésztát letakarva pihenni egy éjszakán át. Az sem baj, ha több, de legalább egy éjszaka, vagyis 8 óra kell neki.

Ilyenkor az élő élesztőgombák dolgoznak, és azok nem szeretik a hideget. Szóval nem kell külön befűtened, de azért hideg és huzatos helyen ne hagyd.

Tipp: ha nem tudsz meleg helyet csinálni a konyhádban, akkor egy bögrényi vizet tegyél be a mikróba max. fokozaton két percre. Vedd ki konyhakesztyűvel – nagyon forró -, tedd be a helyére a konyharuhával letakart kenyértésztát, és csukd rá az ajtót. Be ne kapcsold a mikrót ezután! Ideális, langyos és párás környezetet lehet így csinálni a kenyértésztának.

A dagasztás nélküli kenyér sütése

Mint a kenyértésztáknál általában, sok múlik azon, hogy hogyan sütöd a dagasztás nélküli kenyeret is. Itt leírom azt a módszert, ami tuti működik:

Melegítsd be a sütődet 250 fokra, vagyis majdnem a maximumra. Fontos, hogy a kenyér csak akkor kerüljön be a sütőbe, amikor az már teljesen átmelegedett – ez sütőtől függően 10-20 perc.

Készítsd elő az edényt amiben sütni fogod, és valamilyen tűzálló eszközt, amivel le tudod takarni. A tálat, amiben sütöd, még üresen tedd be a sütőbe, hadd forrósodjon át.

 • Süthetsz nagyobb kenyeret pl. jénaiban vagy egy nagyobb öntöttvas lábasban (kb. 750 g lisztből készített tésztából) – ilyenkor a jénai vagy a lábas tűzálló teteje tökéletes lesz letakarni.
 • Süthetsz kisebb, cipószerű kenyeret gyümölcskenyér formában (30*11 cm-es formában 250 g lisztből) – ilyenkor egy nagyobb tepsivel vagy szilikon sütőlappal tudod letakarni.
Dagasztás nélküli kenyér sütése

Dagasztás nélküli kenyér sütése

A megkelt kenyértészát öntsd erősen lisztezett felületre, és vágd annyi részbe, ahány kenyeret szeretnél. Tudom, hogy ilyenkor nagyon ragadós, és talán ez az egyetlen nehezen kezelhető része a dagasztás nélküli kenyér sütésének. De hidd el, megéri!

Kicsit lapogasd el a tésztát, és bár kicsit nyúlós és ragadós, de mintha leveles tésztát készítenél, egyszer hajtsd háromba (jobb oldalról hajtsd fel a harmadát, bal oldalról erre rá a másik harmadát, hogy három réteg legyen), aztán az iménti hajtásra merőlegesen hajtsd félbe. (Lásd a lenti videóban 2:24-nél – ha nem értesz angolul, ezt akkor is érteni fogod.)

Formázd a sütőtál méretére ha szükséges, és hempergesd jó adag lisztbe minden oldalát. Ettől egyrészt nem fog leragadni – egyáltalán nem kell sem sütőpapír, sem más a kenyér alá -, másrészt szép fehér lesz a teteje, mint a képeken.

Nyisd ki a sütőd ajtaját, és tedd a tésztát a forró sütőformába úgy, hogy az utolsó hajtás alul legyen.

Süsd először letakarva 30 percig. Vedd le a tetejét, és süsd további 15 percig fedő nélkül. Végül vedd ki a sütőből, és borítsd ki egy deszkára vagy rácsra hűlni.

Fontos! Ezek a sütési idők 250 g lisztből készült kenyértésztára vonatkoznak. Ha fél kg lisztből sütsz, akkor fedő nélkül legalább 30 percet legyen bent a kenyér, hogy átsüljön. Ezen kívül érdemes a saját sütődet is kitapasztalni. Sokkal részletesebb leírást találsz a dagasztás nélküli rozskenyér receptemben.

A végeredmény

A végeredmény csodálos, ropogós héjú, tökéletesen töredezett és enyhén lisztezett kenyér. Finom, egészgséges, és nem rosszabb az eltarthatósága, mint a bolti kenyereknek. És ráadásul még az öreganyja sem mondja meg róla, hogy dagasztás nélkül készült. 😉

Dagasztás nélküli kenyér fehér liszből

Az íráshoz az inspirációt a hugipakk blog cikkéből kaptam.

Hozzávalók

45 hozzászólás

 1. Baráth Anikó szerint:

  Miért nem lehet a receptet kinyomtatni?

 2. Altman Józsefné szerint:

  Szia Balázs! 75 éves vagyok. gyerekkoromban nagymamám, anyukám sütöttek, illetve a péknél süttették meg a kenyeret, de az persze más volt. Még soha nem próbáltam kenyeret sütni, ezt lehet, hogy kipróbálom, mert egyszerűnek tűnik, bár bevallom, a videó alapján nekem nem nagyon tetszik, túlságosan lyukacsos a kenyér. 1 kg liszt szerepel a receptben, de azt írod, vágjuk annyi felé a nyers tésztát, ahány kenyeret akarunk sütni. Van ovális vasedényem 1 db, de kettőt nem is tudnék elhelyezni a sütőben egyszerre. Villanytűzhelyem van, Ezt a mennyiséget egyben nem célszerű? Mert, ha kettévágom, csak egymás után tudom sütni. Jól láttam, hogy a videóban nem felfuttatott élesztőt használtak, és valószínűleg por alakút? Mert egyszer egy zacskóból szór valamit egy kiskanállal, aztán a másik oldalról valamit 2 kiskanállal, bevagdosni, majd vízzel megkenni nem kell? Köszönöm.

 3. Trenka Tibor szerint:

  Szia Balázs!
  Ha gáztűzhelyben sütünk kelt tésztát, kenyeret, tegyünk be egy edényben vizet, így,
  a gőzben rendesen átsül, nem kérgesedik meg, ill. nem ég meg a külseje, és nem lesz galuska a közepe. A sütés végén vegyük ki a párásító vizet, és magas hőfokon ropogós kérget süthetünk rá. Csak ennyi a titok. A kenyérnek gőz kell, hogy kellően feljöjjön és átsüljön. Egy felfűtött kemencében akár ötszáz fok is lehet,
  pizzának jó, tízperc alatt kész. Ez a hő, hirtelen sült húsok, zöldségek,cserép edényben készült egytál ételek, hatalmas egyben sült médium húsok sütésére alkalmas. Egyetlen kenyér sütésére ez felejtős, mert ebből csak brikett lesz, a lehető legtöbb tésztát sütötték egyszerre, így a gőz tette a dolgát. A kihűlő kemencébe tették be az apró péksüteményeket, langallót, pogácsát, rétest stb.
  Ha lábasban sütünk kenyeret, akkor is tegyünk vizet a sütőbe, hogy gőz hevítse a sütőteret. A kérgesítés után, mikor kisült a kenyerünk, jól szellőző helyre tegyük, lehetőleg rácsra kihűlni, így nem fülled be, különben a közepe gumis, ragacsos marad. A jó kenyér hetekig is el áll, nem savanyodik, nem penészedik és nem szikkad kőkeménnyé. Nem kell térfogat növelő, állomány javító, emulgeáló szer, gipsz, meg amit államilag hamisítók kitaláltak magas profit érdekében, csak liszt, só,és víz, meg kovász! Még nem éltél a hatvan-hetvenes években, de még akkor búzalisztből sütötték a kenyeret, kiflit, zsemlét és ízes termékek voltak. Most habosított zsemle nem,hogy nem telít el, hanem mint a Púrhab, ízetlen, jellegtelen levegő az egész, csak egy felfújt drága szivacs. Hol van a Magyar kiváló minőségű gabona? Mivel állattakarmányozásra nem használják, mert állattenyésztésünket tönkretették, a fölösleget kizabálja meg? Mi meg zabáljuk a mesterséges termékeket! A BL55 lisztjeink minősége is egyenlő a nullával. Normális galuskát sem tudok készíteni, mert a liszt tiszta szemét, szinte fekete a kész galuska. /Kunsági liszt/ Na ezt már nem vásárolom!
  A többi sem sokkal különb. Ha az alapanyagaink minősége nem üti meg a mércét, akkor ne akarjunk kiváló házi termékeket készíteni!
  A húsipari termékekről nem is beszélve. Mikor a virsli tömény sertésbőrből készült, elhánytam magam! Hol van a finom párizsi, ami húsból készült és enyhén füstöltek, amiért kedvelték az emberek? Hol az olcsó lecsókolbász, amiben nem volt patkány és egér darabok? Most van baromfi felvágott, fasírt, párizsi, és egyéb igénytelen ízetlen, ocsmányság, amivel etetni akarnak bennünket. Ha már ezeket a förmedvényeket meg akarják etetni, legalább tegyék már végre ízletessé tenni, ami elfogadható mindenki számára! Fogyasszunk már végre minőségi terméket!
  Ne haragudj, hogy eltértem a témától, de dühít, hogy szeméten kell élni nap mint nap, mert más nem kapható, akár hol próbálsz vásárolni. / Félig rothadt karfiol, csoffadt padlizsán, félszáraz póréhagyma, romlott csiperkegomba ami már káros emberi fogyasztásra, stb./
  Tisztelettel: Tibor

 4. jutka papp szerint:

  Én csak jót tudok mondani a Balázs összes receptjére.Már nagyon sokat kipróbáltam és mindig finom lett. Ezt a fajta kenyérsütést
  még nem próbáltam, de ami késik az nem múlik. Köszi Balázs! Jutka

 5. Ildikó szerint:

  Már sokszor sütöttem dagasztás nélküli kenyeret, nagyon finomak, de egyetlen dolog nem tetszik, mégpedig az állaga a kenyérnek belül kissé „gumis” Ezt hogy lehet elkerülni, ha mindent elöírásszerüen csinál az ember? Van valakinek ezzel kapcsolatos tapasztalata???? Hálás lennék érte 🙂

 6. Tartalus szerint:

  Szia Balázs!

  A leírtak szerint csináltam, azzal az apró bakival, hogy miután levettem az edény tetejét, nem vettem vissza a hőmérsékletet 200 C fokra, hanem 250-en maradt. Sajnos a kenyér teteje és az alja nagyon megéget. Amikor kihűlt kettévágva belül még nem sült át, félig nyers maradt.

  Szeretnék érdeklődni, hogy csak amiatt lehetett, hogy nem vettem vissza a sütő hőmérsékletét ? Vagy nem tudom, hogy még mit rontottam el.

  Gázos sütőben pataki cserép tálban sütöttem.

  • Szia Tartalus!

   Sajnálom. 🙁 Ezt így nem tudom megmondani – de a leírtak alapján elképzelhető, hogy túl magas volt a hőmérséklet. Gázos sütőhöz egyáltalán nem értek, ott nehezebben lehet a hőfokot szabályozni. Szerintem indíts már az elején is kicsit alacsonyabb fokozattal.

 7. H. Tünde szerint:

  A kérdésem a következő:
  A sütő előmelegítése 250 fok. A kenyérsütésnél ez a hőfok marad, vagy kisebbre kell venni?

 8. Edit szerint:

  Kérdezném még továbbá, hogy ha egészben sütöm ki az 1 kg lisztből készült kenyeret, akkor mennyi idő kell neki lefedve, és utána anélkül?

 9. Edit szerint:

  Kedves Balázs! Érdeklődnék, hogy ha 500g sima lisztből, 250g rozslisztből, és 250g teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből csinálom, akkor is jó lesz-e? Gyors válaszod előre is köszönöm! Edit

 10. Borbély Irén szerint:

  Ha kemencében sütöm,akkor is be kel fedni egy időre ? Parasztkemencére gondolok.

 11. Ilona szerint:

  Kedves Balázs!
  Sokszor csinálok DNK kenyeret (lustaságból kifolyólag) és azt tapasztaltam, hogy az ajánlásoknak megfelelően a lassú kelesztés miatt csak minimális élesztő szükséges (1 kg liszthez kb. 1,8- 2 dkg). Így nincs élesztő íze. Mindenféle magkeveréket és fokhagyma port is szoktam másnap a hajtogatás előtt hozzáadni, a tetejét is meg lehet szórni. Nagyot dob rajta.

  • Köszönöm Ilona!

  • Gergo szerint:

   Tenyleg eleg egy fel eleszto egy kilohoz, ami azert is jo, mert igy olcsobb (bar ez talan keveseknek fontos ezen az oldalon). A lisztet egyebkent zacskostul 50 masodpercig mikrozni szoktam. Igy melegebb, es jobban lehet vele dolgozni. Az eleszto kulon futtatasa pedig szerintem nem fontos. A habvero dagasztofeje tokeletesen elkeveri, es gyonyoruen kel igy is. En olajos kezzel szoktam hajtogatni a tesztat. Es egy arcmelegito infralampa ala teszem, amig melegszik a suto.

 12. Tibor Bezdan szerint:

  Először is elnézést a helyesírási hibákért, sajnos nincs sok alkalmam magyarúl írni.

  Hasonlóan sütöm én is a házi kenyerünket, külömbség csak a mokkáskanál olaj és az 50 ml-el kevesebb viz. Körülbelül 1 óráig pihen majd 2-3-szor megkeverem, formába öntöm és hagyom még 30 percig pihenni. Török lepény receptje, de alkalmas kenyérnek is. Sajnos nagyon morzsál. Örülök hogy ráakadtam erre a receptre, a napokban majd kipróbálom és remélem hogy nem fog annyira morzsálódni.

  Tibor

 13. Hermann Veronika szerint:

  Én gyakran sütök ilyen kenyeret,legtöbbször keverek a tésztába aszalt paradicsomot,tökmagot,diót,napraforgómagot.Reggel összeállítom a tésztát és este megsütöm.Általában vékony,hosszúkás rudakat formázok.Kb 15cm-es darabokra vágva tökéletes szendvicsnek.

 14. Xantippe szerint:

  Köszönöm a receptet. Negyedik alkalommal sütök így kenyeret és csodás lett mindegyik. Két megjegyzésem van:
  1. Én mindig teszek a kenyérbe 1-2 főtt krumplit
  2. Azt tapasztaltam, hogy nekem 1-1,5 óra alatt megkelt a tészta. Én akkor nem vártam tovább, hanem folytattam az utasítás szerint. Mit tehetek, hogy ne ilyen gyorsan keljen meg a tészta?

 15. Holló Ezsi szerint:

  Köszönöm m eg csinálom

 16. Vukki szerint:

  Az 1 kg liszthez túl sok ennyi víz, élesztő meg só.

  Én ennyi liszthez egy 1/4 kocka, azaz 1,25 g élesztőt teszek,
  Összesen fél liter vizet adok hozzá, és csak 1 evőkanál sót keverek el a vízben, különben túl sós lesz.

  • Ez természetesen részben ízlés kérdése is. A friss élesztő „normál” adagja 5g / 1kg liszt. Kenyértésztákhoz a javasolt só mennyisége 1 kg liszthez általában 2-4 teáskanál, ízléstől, a só típusától és a teáskanál méretétől függően.

 17. skylla szerint:

  szia,
  tegnap bukkantam ra erre a honlapra, azota ezen logok ;). a legigenyesebb, amit eddig olvastam: a jobbnal-jobb receptek mellett nagyszerü tippek, a magyarazatok vilagosak, racionalis, logikus. azonkivül egyreszt nem csöpög a „husi” es egyeb „tündibündi” szavaktol, masreszt viszont elvezetes olvasmanykent is. gratulalok!
  kerdes: ki dönti el, mi kerül a legjobb receptek menüpont ala?

  • skylla – nagyon köszönöm. 🙂

   A legjobb receptek menüpont alá általában azokat teszem be, amiket az előző hónapban a legtöbben néztetek.

 18. Kerékgyárto Gizella szerint:

  Magamnak akarom elküldeni a receptet az én e-mail címemre hogy kinyomtassam és előttem legyen az elkészítésekor.Elküldhetem magamnak van rá mod.
  Kerékgyárto Gizella

  • Ez így a honlapról nem megy Gizella, de elküldtem neked arra az emailcímre, amit a hozzászólásnál megadtál, remélem tudod használni. 🙂

  • Sebox szerint:

   Kedves Kerékgyárto Gizella, weblapot is ki lehet nyomtatni (pl. Chrom bongeszoben jobb klikk az oldalra es a helyi menu kinalni fogja a nyomtatast, de a tobbi bongeszoben is van ra hasono mod) illetve bekekitjuk a szoveget, majd ctrl+c (masolas) majd szovegszerkeztoben (word, jegyzettomb…) ctrl+v, (beillesztes) es kesz is el lehet menteni, vagy kinyomtatni.

 19. Kerékgyárto Gizella szerint:

  MEGPROBÁLOM !!!

 20. Kerékgyárto Gizella szerint:

  nagyon szeretném megsütni -nagyon guszta

 21. Szegvari Agota szerint:

  Ma mesutottem a dagasztas nnlkuli kenyeret, mondhatom, isteni lett. Igaz, csak fel adagot, de kihules utan igencsak kicsi maradt.

  koszonom, maskor is megcsinalom!

  Agota

 22. kovacs lajos szerint:

  Mi sok kenyeret sütöttünk,korpásat, tönköly búzalisztből, sőt kiflit is készítettünk, ropogósat, a víz helyett tejet és vajat használtam és mindig kovászt készítettünk,majd a kész kenyér tésztából egy marékkal mindig félre is tettünk, ez megszáradt,majd beáztattuk és felhasználtuk.Igen finom a házilag készült kenyér és az utolsó sercli is elfogy mindíg.

 23. Doctor58 szerint:

  Bocsi a hozzászólásért, nem kukacoskodni akarok, de két dologban ki kell javítanom az írásodat.
  Először is ősidők óta nem használnak élesztőt, mivel még nem létezett, hanem természetes kovásszal dolgoztak. A második észrevételem pedig a leírt kenyér egészséges mivoltával kapcsolatos. Nem mondhatnám egészségesnek, inkább kevésbé ártalmasnak a boltitól. Ugyanis a mai gabonák a szervezetünk számára teljesen értéktelenek. Az egyetlen elfogadható alapanyag a tönkölyliszt, ami bizonyítottan jó hatással van szervezetünkre és ráadásul az egyetlen gabonafajta a tönkölybúza, aminek a glikémiás indexe alacsony. Különlegessége bizonyításaként említhetném akár a CANDIDA diétát, amiben tiltva van például a kenyér fogyasztása is, ellenben javasolt a kovásszal készült (élesztő nélküli) tönkölykenyér fogyasztása.
  Nem próbáltam még a dagasztás nélküli kovászos kenyér készítését, de ígérem kipróbálom és az eredményről beszámolok.
  Kívánok minél több követőt a mérgek nélküli élethez-ételhez.


Recept keresés