Dagasztás nélküli kenyér

Szerző: Alapreceptek
Dagasztás nélküli kenyér fehér liszből

A dagasztás nélküli kenyér (vagy rövidítve DNK) tökéletes opció, ha nem idegenkedsz némi kelt tésztától, és szeretnél olyan saját készítésű kenyeret enni, amiben pontosan tudod, hogy milyen hozzávalókat használtak.

Egyenesen a dagasztás nélküli kenyér recepthez (lap alján) »

A kenyérsütés ősi mesterség, a kenyér szeretete, vonzódás egyáltalán a fogalomhoz, hogy kenyér, vagy az illata, a gondolata mindenkiben mélyen ott van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy amikor először osztottam meg a Facebookon – még recept nélkül – egy dagasztás nélküli kenyerem képét, akkor elsöprő sikert aratott.

De a kereskedelemben kapható kenyerek mára sajnos sokat vesztettek varázsukból. Egyrészt éppen mivel már nem otthon készítjük a kenyeret. De ez nem is feltétlenül baj, hiszen ha realistán nézzük, modern életszínvonalunkat éppen annak köszönhetjük, hogy a pék süt, a boltos elad, a mobiltelefongyártó pedig mobiltelefont készít. Magyarul a specializációnak.

A probléma ott kezdődik, amikor a pék már nem csak süt. Amikor a kenyér, ami ősidőktől fogva liszt-só-víz és élesztő illatos frigye, valami kémiai kísérleti teleppé, az asztalunkon szeletelve felszolgált periódusos rendszerré válik.

Mert illúziói senkinek se legyenek. Hacsak nem az átlagember számára sokszor elérhetetlen árú „elitkenyereket” veszed, akkor amit a boltban kapsz, az legalább annyi kémiát tartalmaz, mint bármi egyebet. Na és persze elitkenyere is válogatja, attól hogy drága, még nem biztos, hogy jó…

És persze lehet, hogy ez a kenyérbe kevert kémia nem árt a testednek. Lehet, hogy ha évente kilószámra eszed a vegyileg előállított alapanyagokat, attól nem fogsz korábban meghalni, nem fog fájni a fejed, nem fogod semmilyen modern betegség tüneteit magaddal cipelni. Lehet.

De amíg ez csak egy lehet, és amíg a legkisebb esélye fennáll annak, hogy ezek az anyagok akár károsak is legyenek, addig én szeretem megválogatni, hogy mit viszek be a szervezetembe. És aki egy kicsit is törődik a saját vagy a családja egészségével, az legalább elgondolkozik, amikor adalékanyag-hegyeket próbálnak kenyér néven rásózni.

A dagasztás nélküli kenyér pedig pontosan erre tökéletes megoldás. Az alapanyagokat te kontrollálod – akár bio kenyeret is süthesz -, és mégsem veszi el a fél napodat, mire elkészül. Kövesd ezt a receptet, és este 10 perc munkával, reggel pedig háromnegyed órányi sütéssel – ami alatt te is nyugodtan elkészülhetsz – friss, ropogós héjú, tökéletes kenyér fog az asztalon illatozva rád várni.

Dagasztás nélküli kenyér alaprecept

A dagasztás nélki kenyérnek itt az alapreceptjét adom meg – ami tulajdonképpen liszttől és ízléstől függetlenül működik. Ezt alakíthatod aztán tovább, megválasztva hogy milyen lisztet használsz, mennyire szereted sűrűn vagy lágyan a tésztát.

Az alapanyagok

Szinte minden dagasztás nélküli kenyér esetében elmondható, hogy az alábbi alapanyagokkal és arányokkal számolj:

  • 1 kg liszt – bármilyen lehet, akár fehér kenyér fehér liszttel, akár pl. rozskenyér (részben) rozsliszttel.
  • 5 dkg, azaz egy csomag élesztő. Nagyon figyelj a vásárlásnál, mert bizonyos élesztő márkák kisebb kiszereléssel próbálnak olcsóbbnak tűnni!
  • Kb. 800 ml víz – ez a legképlékenyebb hozzávaló a mennyiségek tekintetében, de ezzel az aránnyal sosem foghatsz mellé. Nagyjából a negyede tejjel is helyettesíthető.
  • Kb. 2 teáskanál só – illetve ízlés szerint.

A dagasztás nélküli kenyér tésztájának elkészítése

Dagasztás nélküli rozskenyér tészta

Dagasztás nélküli rozskenyér tészta kelesztés előtt

Na itt van a titok. Tulajdonképpen csak össze kell keverni a hozzávalókat, ettől lesz dagasztás nélküli.

Az élesztőt futtasd fel egy kevés langyos vízben és némi lisztben – én 1 teáskanál mézet is adok hozzá.

Öntsd a felfuttatott élesztőt a sóval összekevert liszthez, és add hozzá a maradék langyos vizet.

Keverd el az egészet, amíg a liszt és a folyadék teljesen össze nem keveredett. Ezt lehet kézzel gyúrni, vagy a robotgép dagasztófejével átdolgozni. Nagyjából 3-5 perc.

A pihentetés – amikor a kenyered először életre kel

Dagasztás nélküli rozskenyér kelesztve

Dagasztás nélküli rozskenyér kelesztés után

Egy nagy tálban hagyd a tésztát letakarva pihenni egy éjszakán át. Az sem baj, ha több, de legalább egy éjszaka, vagyis 8 óra kell neki.

Ilyenkor az élő élesztőgombák dolgoznak, és azok nem szeretik a hideget. Szóval nem kell külön befűtened, de azért hideg és huzatos helyen ne hagyd.

Tipp: ha nem tudsz meleg helyet csinálni a konyhádban, akkor egy bögrényi vizet tegyél be a mikróba max. fokozaton két percre. Vedd ki konyhakesztyűvel – nagyon forró -, tedd be a helyére a konyharuhával letakart kenyértésztát, és csukd rá az ajtót. Be ne kapcsold a mikrót ezután! Ideális, langyos és párás környezetet lehet így csinálni a kenyértésztának.

A dagasztás nélküli kenyér sütése

Mint a kenyértésztáknál általában, sok múlik azon, hogy hogyan sütöd a dagasztás nélküli kenyeret is. Itt leírom azt a módszert, ami tuti működik:

Melegítsd be a sütődet 250 fokra, vagyis majdnem a maximumra. Fontos, hogy a kenyér csak akkor kerüljön be a sütőbe, amikor az már teljesen átmelegedett – ez sütőtől függően 10-20 perc.

Készítsd elő az edényt amiben sütni fogod, és valamilyen tűzálló eszközt, amivel le tudod takarni. A tálat, amiben sütöd, még üresen tedd be a sütőbe, hadd forrósodjon át.

  • Süthetsz nagyobb kenyeret pl. jénaiban vagy egy nagyobb öntöttvas lábasban (kb. 750 g lisztből készített tésztából) – ilyenkor a jénai vagy a lábas tűzálló teteje tökéletes lesz letakarni.
  • Süthetsz kisebb, cipószerű kenyeret gyümölcskenyér formában (30*11 cm-es formában 250 g lisztből) – ilyenkor egy nagyobb tepsivel vagy szilikon sütőlappal tudod letakarni.
Dagasztás nélküli kenyér sütése

Dagasztás nélküli kenyér sütése

A megkelt kenyértészát öntsd erősen lisztezett felületre, és vágd annyi részbe, ahány kenyeret szeretnél. Tudom, hogy ilyenkor nagyon ragadós, és talán ez az egyetlen nehezen kezelhető része a dagasztás nélküli kenyér sütésének. De hidd el, megéri!

Kicsit lapogasd el a tésztát, és bár kicsit nyúlós és ragadós, de mintha leveles tésztát készítenél, egyszer hajtsd háromba (jobb oldalról hajtsd fel a harmadát, bal oldalról erre rá a másik harmadát, hogy három réteg legyen), aztán az iménti hajtásra merőlegesen hajtsd félbe. (Lásd a lenti videóban 2:24-nél – ha nem értesz angolul, ezt akkor is érteni fogod.)

Formázd a sütőtál méretére ha szükséges, és hempergesd jó adag lisztbe minden oldalát. Ettől egyrészt nem fog leragadni – egyáltalán nem kell sem sütőpapír, sem más a kenyér alá -, másrészt szép fehér lesz a teteje, mint a képeken.

Nyisd ki a sütőd ajtaját, és tedd a tésztát a forró sütőformába úgy, hogy az utolsó hajtás alul legyen.

Süsd először letakarva 30 percig. Vedd le a tetejét, és süsd további 15 percig fedő nélkül. Végül vedd ki a sütőből, és borítsd ki egy deszkára vagy rácsra hűlni.

Fontos! Ezek a sütési idők 250 g lisztből készült kenyértésztára vonatkoznak. Ha fél kg lisztből sütsz, akkor fedő nélkül legalább 30 percet legyen bent a kenyér, hogy átsüljön. Ezen kívül érdemes a saját sütődet is kitapasztalni. Sokkal részletesebb leírást találsz a dagasztás nélküli rozskenyér receptemben.

A végeredmény

A végeredmény csodálos, ropogós héjú, tökéletesen töredezett és enyhén lisztezett kenyér. Finom, egészgséges, és nem rosszabb az eltarthatósága, mint a bolti kenyereknek. És ráadásul még az öreganyja sem mondja meg róla, hogy dagasztás nélkül készült. 😉

Dagasztás nélküli kenyér fehér liszből

Az íráshoz az inspirációt a hugipakk blog cikkéből kaptam.

Hozzávalók

Recept keresés