Csicseriborsó főzése

Szerző: Alapreceptek
csicseriborsó főzése

Magyar neve:

Csicsereiborsó főzése

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Csicsereiborsó főzése hozzávalók:

  • Száraz csicseriborsó

A tápanyag- és fehérjedús csicseriborsó sok mediterrán és indiai étel remek kiegészítője lehet. Itthon ritkán használjuk, mégis ha más konyhák ízeihez fordulsz, érdemes vele megbarátkoznod. Konzerv változata azonnal felhasználható, de én azért szeretem a szárított verziót, mert csak annyit főzök meg belőle, amennyire valóban szükségünk van. A csicseriborsó főzése pedig nagyon egyszerű, bár az áztatás miatt kicsit időigényes.

A csicseriborsó főzése

  1. A csicseriborsó főzését előző nap kezdd el. Áztasd be a kívánt mennyiséget úgy, hogy bőven ellepje a víz, és hagyd úgy éjszakára. Úgy számolj, hogy a száraz csicseriborsó kb. a duplájára dagad az áztatás során, elég nagy edénybe tedd és elég sok vízzel öntsd fel.
  2. száraz és áztatott csicseriborsó

    Száraz és egy éjszakán át áztatott csicseriborsó egymás mellett

  3. A beáztatott csicseriborsót tedd fel sós vízbe főni. Akár a levét, amiben ázott is használhatod ehhez. Fedő alatt, kis lángon, a forrástól számítva kb. egy óra tíz perc – másfél óra alatt puhul meg. Ahogy más száraz hüvelyeseknél, ha kevesebb ideig áztattad, akkor ezt hosszabb főzési idővel pótolhatod.
  4. Kész. Ha megpuhult szűrd le, nincs vele további dolgod. Azonnal felhasználhatod különböző ételekbe.

A csicseriborsó felhasználása

A megpuhult csicseriborsó kiváló kiegészítője lehet sokféle indiai currynek, de nagyon jól illik mediterrán ételekbe, salátákba. Ez az itthon is egyre közkedveltebb csicseriborsó krém, a hummusz alapanyaga (ez majd egyszer felkerül a blogra is :)). Egyébként magában is kitűnő csemege, aki szeret rágcsálni, annak ropi, keksz vagy egyéb szénhidrátdús megoldások helyett meleg szívvel tudom ajánlani. Megfőzve, konyhakészen egy zárt dobozban, hűtőszekrényben napokig eláll.

Egy recept ötlet: ezt a csirke curryt krumplival és csicseriborsóval dúsítottam, nagyon jó lett!

Ha többet szeretnél tudni magáról a csicseriborsó növényről, akkor ide kattintva olvashatod a Wikipedia magyar nyelvű cikkét.

száraz csicseriborsó

szárított csicseriborsó


csicseriborsó főzése

Egy éjszakán át vízbe áztatott csicseriborsó

Recept keresés