Chili con carne

Szerző: Amerikai receptekMexikói receptekTex-Mex receptek
Chili con carne

Magyar neve:

Chili con carne

Eredeti neve:

Chili con carne

Származás:

Tex-Mex

Hány adag?

6 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Chili con carne hozzávalók:

 • 800 g darált marhahús
 • 150 g hagyma (kb. másfél fej)
 • 5 gerezd fokhagyma
 • Csili ízlés szerint (lásd a receptben)
 • 1,5 ek. olívaolaj
 • Fél tk. őrölt fahéj
 • 1 tk. őrölt római kömény
 • Bors
 • 400 g passzírozott paradicsom (passata)
 • 2 tk. pirospaprika
 • 750 g leszűrt konzerv vörös bab (3 db konzerv)

A chili con carne magyarul szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy csili (paprika) hússal. A magyarba valamiért csilis bab néven került be, bár az eredeti nevén is gyakran emlegetjük itthon is. A magyar elnevezésről és a csili/chili helyesírásról részletesebben a recept alatt olvashatsz.

A chili con carne is az az étel, amit ezerféle változatban el lehet készíteni, és tulajdonképpen mindegyik eredeti lesz. Egy korábban megjelent receptemben is egy ilyen eredeti csilis bab recept változatot osztottam meg.

Ez a mostani recept lényegében a másiknak az újragondolása egy kicsit a 21. századi magyar konyhára, ami az alábbi két nagyobb változtatást jelenti:

 • A hozzávalóknál a darált marhahús és így a többi alapanyag mennyiségét a manapság sztenderd, 40 dkg-os csomagoláshoz igazítottam. Tehát a receptben megadott mennyiség (80 dkg darált marhahús) 2 db 40 dkg-os csomagolásból készíthető el.
 • Ez a recept jóval hamarabb elkészül.

Amint láthatod, ettől ez még ugyanolyan eredeti chili con carne recept. A gyorsabb főzés talán egy kicsit kevésbé összetett ízeket eredményez, de aki szereti ezt az ételt, az ez után a változat után is megnyalja majd mind a tíz ujját!

Chili con carne recept

 1. A chili con carne elkészítéséhez első lépésben vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, szűrd le a konzerv babot. Ha friss csilit használsz, akkor vágd azt is apróra, valamint ha szükséges, őröld meg a fűszereket.
 2. Az olívaolajon közepes lángon pirítsd meg a hagymát üvegesre pár perc alatt. Add hozzá a fokhagymát valamint a csilit, és pirítsd még 1 percig.
 3. Chili con carne készítése 1

 4. Add hozzá a darált marhát. Néhányszor átkeverve pirítsd nagy lángon kb. 10 percig, amíg minden leve elpárolog, és enyhén barnásra pirul.
 5. Chili con carne készítése 2

 6. Szórd meg a fahéjjal, őrölt római köménnyel, pirospaprikával, sóval és borssal, valamint öntsd fel a passzírozott paradicsommal. Önts hozzá még kb. 2 dl vizet, és közepes lángon forrald fel, majd főzd 10 percig, időnként megkeverve.
 7. Bizonyos receptek víz helyett a konzerv bab levével öntik fel a húst ebben a fázisban. Ez is ízlés kérdése, mint ahogy az is, hogy ki mennyi vízzel önti fel. Ettől függ, hogy mennyire lesz sűrű – akár száraz -, vagy éppen főzelékszerű az állaga.

  Chili con carne készítése 3

 8. Végül add hozzá a leszűrt babot, keverd el és főzd még együtt 5 percig.
 9. Chili con carne készítése 4

Mennyi és milyen csili paprika kell bele

A chili con carne ugye onnan kapta a nevét, hogy csilipaprikával főzzük a húst (ami spanyolul carne). Tehát ennek a receptnek kihagyhatatlan és fontos eleme a csilipaprika.

A jó hír legelőször, hogy tulajdonképpen a pirospaprika is ennek számít. Tehát a hagyományos, magyar pirospaprikával tetszés szerint pótolhatod a csilit, és ennyivel kevésbé csípőssé vagy akár teljesen csípősségmentessé teheted az ételt. És ez nem csalás, az eredeti chili con carne receptek is tartalmaznak pirospaprikát.

Viszont azt javaslom, hogy még ha nem is szereted a csípőset, ne hagyd ki a jó öreg csilipaprikát! A mennyiségével tetszés szerint játszhatsz, de az aromáját nem tudja pótolni a hagyományos csemege paprika.

Használhatsz részben friss csilit, ez egyben frissebb ízt is kölcsönöz az ételnek. De a fűszerek között kapható ma már szárított tört csilipaprika, ez a nagyobb üzletekben beszerezhető, és tökéletes alap az eredeti chili con carne recepthez.

Én még füstölt tört chipotle paprikát is tettem bele, ez plusz tüzességet és füstös aromát kölcsönöz az ételnek, nagyon jól illik hozzá!

4-féle szárított chili

Chili con carne tálalása

A chili con carne sokféleképpen tálalható. Bevallom, én magában szeretem a legjobban egy kis friss kennyérrel. Szerintem éppen elég íz van benne, nem igényel semmi mást.

De szokás tejföllel vagy reszelt sajttal, vagy akár mindkettővel fogyasztani. Még egy jó guacamole is megy hozzá, illetve szokás tortilla chipsszel is tálalni.

Még egy jó ötlet tálaláskor aprított friss zöld korianderlevéllel megszórni. Ez a fűszernövény nálunk nem annyira népszerű, de nagyobb üzletekben általában beszerezhető. Igazán kellemes, friss, citrusos – és nagyon jellegzetesen mexikói – ízt ad neki.

Bárhogy is fogyasztod, a chili con carne egy tápláló és egyben nagyon finom, csodálatos aromákkal teli amerikai-mexikói étel.

Chili con carne magyarul

Érdekes módon a magyarban a csilis bab kifejezzés honosodott meg leginkább erre az ételre. Ez azért érdekes, mert a chili con carne esetében a „con carne” spanyolul annyit jelent, hogy hússal. Tehát csili hússal a szó szerinti fordítás – a név eredeti formájában félig angol, félig spanyol szavakkal. Az étel spanyol neve mellesleg chile con carne, ami könnyen kitalálható, hogy ugyanazt jelenti.

De a lényeg, hogy az eredeti név csilipaprikával főzött húst takar. Még csak darátlnak sem muszáj lennie, előfordul akár egészen a mi pörköltünkre hasonlító, kockákra vágott húsból is – és akár bab nélkül.

A chili beans – azaz szó szerint is csilis bab – kifejezés az angolban is létezik, de ott több mindent jelenthet. Ezek között szerepel azonban a chili con carne jelentés is. Tehát ott is „keverik” néha, bár jóval kevésbé honosodott meg ez a változat általános névként, mint itthon – de talán a magyar neve innen származik. Az angolban amúgy talán leginkább az ételnek a vegetáriánus változatára használják, amikor nincs benne hús, csak bab. Erre visoznt egészen logikus elnevezés a csilis bab.

Ami a csili vagy chili írásmódot illeti a magyarban, a javasolt a csili. De persze az angol szavak ész nélküli átírás-mániájának következtében a chili is igencsak elterjedt itthon, és még az akadémiai Magyar Értelmező Kéziszótár egy korábbi változata is ugyan csili írásmóddal javasolja, de zárójelben jelzi, hogy chili formában is használható.

Tehát lényegében elmondhatjuk, hogy akár a chili con carne, akár a csilis bab, de még a chilis bab is helyes lehet ennek az ételnek a magyar elnevezésére. És persze nem is az elnevezés a fontos, hanem hogy nagyon finom!

Jó étvágyat!

Chili con carne

Recept keresés