Bélszín pácolása (marha steak érlelése)

Szerző: Alapreceptek
Bélszín pácolása - 11 nap

Magyar neve:

Pácolt bélszín

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Pácolt bélszín hozzávalók:

 • 0,5 - 1 kg bélszín
 • 1/2 - 1 tk. mustár
 • 3-5 dl étolaj
 • Őrölt bors

Ha az ember jó bélszínt vagy egyáltalán jó marhahúst akar enni, akkor azonnal az érlelt vagy pácolt marhahús jut az eszébe. De hogyan zajlik pontosan a bélszín pácolása, mi ez a folyamat, miért és legfőképp mikor (mert nem mindig!!!) van rá szükség?

Itt a bevezetőben bemutatom neked, hogy egyáltalán miért van szükség a marha érlelésére. Ha kifejezetten a bélszín pácolása érdekel, kattints a linkre és azonnal oda ugorhatsz!

A friss marhahús nem jó marhahús?

Van itt egy nagyon érdekes dolog. A magyar ember úgy gondol az ételekre, és különösen a húsokra, hogy minél frissebb valami, annál jobb. De ez igazából nincs mindig így! Ahogy például a klasszikus olasz desszert, a tiramisu esetében is kifejezetten jót tesz, ha áll egy napot, így a marhahús vagy bélszín esetében is ha igazán finom, porhanyós steaket szeretnél enni, akkor a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha friss húst sütsz!

Hogy is van ez? A friss hús nem jó?

Valahogy így. A steak készítéséhez egyszerűen nem friss, hanem érlelt marhahúsra van szükség. Az érlelés során lezajló folyamatok biztosítják ugyanis (a hús minőségén túl), hogy a hús ne rágós cipőtalp, hanem porhanyós, puha falat legyen akár pár percnyi sütés után is.

Érlelt marhahús - Angus hátszín szelet Somogy megyéből

Érlelt marhahús – Angus hátszín szelet Somogy megyéből

A marhahús érlelése

A fejlett konyhai kultúrával rendelkező, és legfőképp több marhahúst fogyasztó országokban a marhát – és így természetesen a bélszínt is – érlelt állapotban tudod megvásárolni. Az érlelés kontrollált körülmények között, hűtött helyen történik, ahol a marhát lógatják, és a húst átjáró levegő hatására indulnak meg a rostokat részben lebontó, a steaket puhává varázsoló folyamatok.

A marhahús száraz érlelése csak ilyen speciális körülmények között történhet, és általában 1-5 hétig tart, bár extrém esetekben akár 100 vagy több napig érlelt marhával is találkozhatunk. Ez viszont sokba kerül, az ilyen árakat a magyar piac valószínűleg nem bírná el.

Nálunk a boltokban – néhány „menőbb” hentes kivételével – friss marhát kapsz. Ha eddig nem lett finom az otthon sütött steak, ez lehet talán az egyik legfőbb oka.

A fentiekből pedig talán már kiderül, hogy a marhahús vagy a bélszín érlelése otthon ezen a módon nem lehetséges. Így marad nekünk a pácolás, ami amolyan szükségmegoldás, és az érleléshez hasonlóan – csak más módon – gondoskodik a hús puhításáról. Enélkül nem mindig tudsz puha, szaftos, porhanyós steaket sütni.

Tehát ha érlelt marhát tudsz venni, akkor azt nem szükséges pácolni. Azonnal süthető, és tökéletes steak lesz belőle. Ha viszont friss bélszínt vásárolsz, akkor érdemes pácolni. Akár steaknek sütöd, akár például tatár beefsteaket készítesz belőle.

Bélszín pácolása

A bélszín pácolása során a húst fűszerekben és olajban tároljuk a hűtőben, általában tíz napig. Ennek során a hús nem romlik meg, nincs szükség speciális helyiségre, eszközökre, és a hatása az éreleléshez hasonló. Vagyis a rostok átalakuláson mennek át, a bélszín gyorsabban megsül, és pár perc után is puha lesz.

Tipp: A friss bélszínt pácolás előtt érdemes 1-2 napig félig szárazon érlelni (tovább sajnos nem lehet otthoni körülömények között). Ehhez tisztítsd meg a húst a hártyáktól, konyhai papírtörlővel itass le róla minden nedvességet, tekerd szorosan műanyag fóliába, és tedd a hűtőbe 1-2 napra.

Én itt a képen a hűtőből kivett bélszínt még a pulton konyhai papírtörlőre helyeztem, és 2-3 órát szabadon hagytam. Ez további nedvességet szívott ki belőle, még inkább segítve a pácolást-érlelést.

Hűtőben, szárazon érlelt bélszín

Hűtőben, szárazon érlelt bélszín

A bélszín pácolásának menete az alábbi:

 1. A fentiek szerint előkészített húst vágd a sütéshez szükséges méretre. Bélszín esetében javasolt 3-5 centiméteres medalionokra vágni, de akár egyben is sütheted és pácolhatod.
 2. Egy konyhai papírtörlővel itass le minden nedvességeta bélszínről.
 3. Borsozd meg a húsokat ízlés szerint.
 4. Bélszín szeletek borsozva, pácolásra előkészítve

  Bélszín szeletek borsozva, pácolásra előkészítve

 5. Egy zárható edénybe vagy dobozba önts olajat. Én ehhez adtam 1 teáskanál mustárt.
 6. Helyezd bele a bélszínt. Ha szükséges, öntsd még fel olajjal, hogy bőven ellepje.
 7. A bélszín pácolásának lényege, hogy egyáltalán ne érje levegő ebben az esetben a húst, akkor ugyanis megromolhat. Én ezért teszem először az olajat az edénybe, és nem fordítva. Lényeges tehát az is, hogy bőven ellepje az olaj a húst, sehol ne érhesse levegő.

  Bélszín pácolása

  Bélszín pácolása

 8. Tedd be az edényt vagy dobozt a hűtőbe. Lezárva érleld a bélszínt 5-10 napig. (A képen a bélszínt 11 napig pácoltam.)
 9. Bélszín pácolása - 11 nap

 10. Ha kész, vedd ki a hússzeleteket, és itasd le róluk az olajat szintén egy papírtörlővel. A pácolt bélszín innentől steaknek vagy például bélszíncsíkokként süthető, tatár bifsztekbe darálható.
 11. Pácolt bélszín

Pácolt bélszín tárolása

Ha úgy esik, hogy nem használod fel azonnal a pácolt bélszínt – ebben az esetben ugye az érlelés miatt ez nagyjából két héten túli felhasználást jelent -, akkor fagyasztható is.

Első körben mindenképp hagyd érlelni a húst a receptben megadott 5-10 napig. Utána tetdd akár leitatva az olajat, akár az olajjal együtt az eredeti dobozában mélyhűtőbe. Itt néhány hónapig gond nélkül eláll, és kiolvasztás után ugyanúgy felhasználható, mint a frissen pácolt verzió.

Én a pirított pácolt bélszíncsíkok készítéséhez több, mint 6 hónapig tartottam mélyhűtőben a bepácolt bélszínt. Ennyi idő után tatár beefsteaket már nem akartam belőle készíteni (abba nyersen megy a hús), de a 6 perc alatt jól átsütött bélszíncsíkok tökéletesre sikerültek.

Jó étvágyat!

Hozzávalók

10 hozzászólás

 1. Lénárd szerint:

  Többször pácoltam már így húst és az állaga jó lett, de az a tapasztalatom, hogy a mustár ízét kicsit átveszi, ez bizonyos ételeknél oké, de másoknál nem jön ki jól. Van olyan módszer amivel csak roncsolom a húst de nem ízesítem? Vagy esetleg az a gond, hogy túl sok mustárt használok? Mustárból is van 1000 féle, melyiket érdemes használni?

 2. DrKiss szerint:

  Két dolgot szeretnék kérdezni. 1. A pácolajban kishűtőben meddig tartható a marhahús? 2. Ha elfogyott a hús a pácolajból lehet-e újabb hússzeleteket rakni bele vagy új pácolaj kell? Köszönöm.

  • 1. Az eltarthatóság mindig jó kérdés, amit le merek írni az az, hogy 3-4 napig biztosan.
   2. Nem használnám újra fel, abban azért nyers hús pihent.

 3. Lénárd szerint:

  köszi Balázs! Több írásba belefutottam, közülük ezt találtam hitelesnek és működött is! 🙂

 4. zentai zsolt szerint:

  Üdv. Balázs! Szakács voltam valamikor,de sokat felejtettem. Kérdésem: csak egész és fagyasztott bélszínt tudtam szerezni,most is ott pihen a mélyhűtőben.Felhasználáskor nem lesz gond? tatárt és steaket akarok csinálni.Pácolva lenne. Üdv. Zsolt

 5. Koppola szerint:

  Hali! Hátszínnel csináltam meg, azzal is jó lesz? 3. napja lesz a hűtőben.


Recept keresés