Barbecue száraz pác (Kansas City stílusban)

Szerző: AlapreceptekAmerikai receptek
Barbecue száraz pác fűszerkeverék KC stílusban

Magyar neve:

Barbecue száraz pác, barbecue fűszerkeverék

Eredeti neve:

Kansas City Rib Rub

Származás:

USA, Kansas City

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Barbecue száraz pác, barbecue fűszerkeverék hozzávalók:

 • 1,25 dl (fél pohár) barna cukor
 • 4 ek. pirospaprika
 • 1 ek. őrölt bors
 • 1 ek. só
 • 4 gerezd fokhagyma
 • 1 tk. cayenne bors

Minden igazi barbecue-nak három alapvető hozzávalója van: a hús, a barbecue szósz és a pác. Ez utóbbinak egy kiváló receptjét olvashatod itt.

A pác lehet nedves és száraz is, de az én tapasztalatom szerint az igazi hozzáértők mindegyike a száraz pácra esküszik barbecue esetén. Ez lényegében annyit tesz, hogy nem lében ázik, csak fűszerekkel bedörzsölve pihen a hús. Így később a sütés során könnyebben átjárja a füstös íz, és kialakul az igazi barbecue-hoz nélkülözhetetlen kéreg.

Ez a recept a Kansas City-i barbecue stílust képviseli. Ez nevezhető világszerte a legismertebb barbecue fűszerezésnek, és a legnépszerűbb barbecue szószhoz hasonlóan itthon is az emberek többségének ez az ízvilág jut eszébe, ha barbecue-ról beszélünk.

Barbecue száraz pác készítése

Megjegyzés a hozzávalók mennyiségével kapcsolatban: ez egy amerikai recept, ahol pohár-teáskanál-evőkanál mértékegységekben számolnak. Ha nincs ilyen mércéd, az sem gond, használd a saját kanalaidat, a lényeg, hogy az arányok megmaradjanak. Az átváltási arányok a következők: 1 pohár = 16 evőkanál = kb. 240 ml; 1 evőkanál = 3 teáskanál = 15 ml; 1 teáskanál = 5 ml.

 1. Ez lényegében egy fűszerkeverék, amivel sütés előtt bedörzsölik a bbq húst. A készítése önmagában ezért meglehetősen egyszerű, csak össze kell keverni a fűszereket.

  Fokhagyma port is használhatsz, akkor még egyszerűbb elkészíteni. Én friss fokhagyma gerezdeket használtam, és lereszeltem őket, mielőtt hozzáadtam a fűszerkeverékhez. Használhatsz ehhez fokhagymanyomót is.

 2. A barbecue fűszerkeverék kész. Ez a mennyiség kb. 3,5-4,5 kg húshoz elegendő. Használd fel azonnal, vagy egy légmentesen zárható dobozban eltarthatod néhány hónapig.

Egyedi fűszerezés és ízvilág

Természetesen mint minden házi készítésű fűszerkeveréknél, itt is kialakíthatod a saját stílusodat. Az eredeti recept pl. csilit és hagymaport is ír, én egyiket sem tettem bele.

Mint általában minden receptnél, most is azt javaslom, hogy először próbáld ki ezt a változatot. Utána, már ismerve az ízeket, a saját ízlésed szerint változtathatod.

Barbecue száraz pác fűszerkeverék KC stílusban
Barbecue fűszerkeverék

Recept forrása: bbq.about.com.

Címkék

9 hozzászólás

 1. Mogyorósy Tamás szerint:

  Kedves Balázs,
  Köszönet a receptért.
  Egy apró megjegyzés: a cayenne bors is csili, így mégiscsak van benne.

 2. Tóth Lászlóné Erzsébet szerint:

  Szuper jó!
  Nagyon tetszett az átváltás is amit írtál. Köszönöm!

 3. Hrtczeg József szerint:

  Kedves Balázs!!!!
  Elmélyedtem a BBQ-s irásaidban és meglepődtem a BBQ stáraz pác fűszerkeveréken a hozzáadott só miatt. Mint tudjuk s Te is írtad a só kivonja a vizet a húsból. Akkor ebben az esetben ez nem történik meg???? Nekem a nedves pác szimpatikusabb emiatt.
  Ebben kérném a véleményedet. Gratulálok a jobbnál jobb és prezentációs receptjeidhez. Jó egészséget kíxánok további munkádhoz. Válaszod várva údvöulettel Józsi.

  • Erre bevallom Józsi, szakmailag most nem tudok válaszolni. 🙂 Finom a végeredmény, az biztos 😀

  • moondawn szerint:

   Egy kis kémia: A só valóban kivonja a nedvességet a húsból, már 20 perc után is levet enged tőle. De ne ijedjünk meg. Nézzünk rá vissza 1-2 óra múlva. A lé elkezd „visszaszivárogni” a húsba. Ha sózunk valamit, akkor a felszínét sózzuk. Ha egy nagydarab húst egész éjszaka sóban pihentetünk, talán azt hinnénk, hogy a só teljesen átjárja. Szerencsénkre ez nem így van. Egy éjszaka alatt a só alig egy centit fog behatolni a húsba. Egy napos sóban állást követően is csak 1,7-2 centit fog átjárni a só. Tehát a húsnedv, amire elsőre riadtan tekintünk, a hús felszínéről, és a levegő nedvességtartalmából származik. Hiszen 12 óra alatt is, csak egy centit „halad előre” a só, akkor 20-30 perc alatt épp csak az első millimétert tette meg. Persze, soknak tűnhet a lé amit kienged, de a hús több, mint 69-73%-a víz, és 20%-a protein. Hogyan történik: Amikor a sóból a nátrium és klór ionok a húsba jutnak, akkor a töltésüknek köszönhetően kölcsönhatásba lépnek a miozin nevezetű fehérjével. Ezek a fehérjék az aktinnal együtt alkotják az izomrostokat. Képzeljünk el rengeteg szálat, amit összefogunk egy kötegbe. Nos a só ezt a köteget kicsit meglazítja. Azaz fellazítja az izmokat. A lazább izomkötegek pedig puhább húst eredményeznek. De akár ki is használhatjuk a meglazult izomrostokat, hisz ha eltávolodnak egymástól, akkor teret engednek valaminek. Például a nedvességnek.

 4. Adrienn szerint:

  Kedves Balázs!

  Köszönöm ezt a rengeteg fantasztikus receptet,amit leírtál az oldaladon. Sokszor és sokat megcsináltam már,és soha nem marad belőle. A férjem brazli,és nagyon válogatós volt,de ezek után az ételek után mindig százszor elmondja milyen finom volt. 😀 Remélem sokáig megmarad az oldalad, mert aki innen választ receptet,nem nyúlhat mellé! Amit még nagyon szeretek,hogy pontosak az arányok,és képek is vannak a folyamatokról.


Recept keresés