Barbecue száraz pác (Kansas City stílusban)

Szerző: AlapreceptekAmerikai receptek
Barbecue száraz pác fűszerkeverék KC stílusban

Magyar neve:

Barbecue száraz pác, barbecue fűszerkeverék

Eredeti neve:

Kansas City Rib Rub

Származás:

USA, Kansas City

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Barbecue száraz pác, barbecue fűszerkeverék hozzávalók:

  • 1,25 dl (fél pohár) barna cukor
  • 4 ek. pirospaprika
  • 1 ek. őrölt bors
  • 1 ek. só
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. cayenne bors

Minden igazi barbecue-nak három alapvető hozzávalója van: a hús, a barbecue szósz és a pác. Ez utóbbinak egy kiváló receptjét olvashatod itt.

A pác lehet nedves és száraz is, de az én tapasztalatom szerint az igazi hozzáértők mindegyike a száraz pácra esküszik barbecue esetén. Ez lényegében annyit tesz, hogy nem lében ázik, csak fűszerekkel bedörzsölve pihen a hús. Így később a sütés során könnyebben átjárja a füstös íz, és kialakul az igazi barbecue-hoz nélkülözhetetlen kéreg.

Ez a recept a Kansas City-i barbecue stílust képviseli. Ez nevezhető világszerte a legismertebb barbecue fűszerezésnek, és a legnépszerűbb barbecue szószhoz hasonlóan itthon is az emberek többségének ez az ízvilág jut eszébe, ha barbecue-ról beszélünk.

Barbecue száraz pác készítése

Megjegyzés a hozzávalók mennyiségével kapcsolatban: ez egy amerikai recept, ahol pohár-teáskanál-evőkanál mértékegységekben számolnak. Ha nincs ilyen mércéd, az sem gond, használd a saját kanalaidat, a lényeg, hogy az arányok megmaradjanak. Az átváltási arányok a következők: 1 pohár = 16 evőkanál = kb. 240 ml; 1 evőkanál = 3 teáskanál = 15 ml; 1 teáskanál = 5 ml.

  1. Ez lényegében egy fűszerkeverék, amivel sütés előtt bedörzsölik a bbq húst. A készítése önmagában ezért meglehetősen egyszerű, csak össze kell keverni a fűszereket.

    Fokhagyma port is használhatsz, akkor még egyszerűbb elkészíteni. Én friss fokhagyma gerezdeket használtam, és lereszeltem őket, mielőtt hozzáadtam a fűszerkeverékhez. Használhatsz ehhez fokhagymanyomót is.

  2. A barbecue fűszerkeverék kész. Ez a mennyiség kb. 3,5-4,5 kg húshoz elegendő. Használd fel azonnal, vagy egy légmentesen zárható dobozban eltarthatod néhány hónapig.

Egyedi fűszerezés és ízvilág

Természetesen mint minden házi készítésű fűszerkeveréknél, itt is kialakíthatod a saját stílusodat. Az eredeti recept pl. csilit és hagymaport is ír, én egyiket sem tettem bele.

Mint általában minden receptnél, most is azt javaslom, hogy először próbáld ki ezt a változatot. Utána, már ismerve az ízeket, a saját ízlésed szerint változtathatod.

Barbecue száraz pác fűszerkeverék KC stílusban
Barbecue fűszerkeverék

Recept forrása: bbq.about.com.

Címkék

Recept keresés