Amerikai káposztasaláta, coleslaw

Szerző: Amerikai receptekLegjobb receptekReceptek

Magyar neve:

Amerikai káposztasaláta

Eredeti neve:

Coleslaw

Származás:

Amerika, USA

Hány adag?

10 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Amerikai káposztasaláta hozzávalók:

 • Fél fej káposzta
 • Egy közepes szál sárgarépa
 • Fél fej vöröshagyma
 • 9 evőkanál majonéz (kb. 135 ml, házi majonéz esetén kb. 2 tojásból)
 • 2 teáskanál dijoni mustár
 • negyed citrom leve
 • Egy kávéskanál só
 • Egy kávéskanál bors

Ami nekünk a francia saláta, a kovászos uborka és a csalamádé, az mind egyben az amerikaiaknak a coleslaw [ejtsd kb.: kolszló vagy kolszlá], az amerikai káposztasaláta. Vagy talán több is. Annyira népszerű, hogy állítólag egy átlagos amerikai legalább hetente egyszer eszik ilyet. Itthon sem teljesen ismeretlen egyébként, bár messze nem ennyire elterjedt. Néhány, kifejezetten amerikai jellegű ételt felszolgáló étteremben – pl. a KFC-ben – lehet amerikai káposztasalátával találkozni. (Érdekes egyébként, hogy a magyar KFC honlapján az amerikai káposztasaláta köretként, és nem salátaként szerepel!)

Maga a coleslaw név a holland „koolsla” szóból származik, ami az eredeti „koolsalade” – káposztasaláta – szó rövidülése. Ez egy viszonylag könnyű, finom saláta, azonban ahhoz mégis elég testes, hogy egyszerre nyári és téli ételnek is jó legyen. Az amerikaiak általában sült krumpli vagy grillezett ételek mellé eszik, de bármilyen, nem szószos fogás – akár wokban sült rántott hús – mellé jó.

Amerikai káposztasaláta (coleslaw) recept

 1. Egy fél fej káposztát reszelj le, egy szál kisebb sárgarépát, vagy egy fél nagyobbat szintén reszelj le, vágj apróra egy fél fej hagymát.
 2. Amerikai káposztasaláta hozzávalók

  Amerikai káposztasaláta hozzávaló zöldségek - ennyire egyszerű


  Amerikai káposztasaláta zöldségek felaprítva

  Reszeld le a zöldségeket

 3. Keverd össze a zöldségeket egy nagy tálban, és ízesítsd egy-egy kávéskanál sóval és borssal.
 4. A majonézes változathoz vegyél kilenc evőkanál majonézt (figyelem: ehhez sima majonéz, nem tejföllel dúsított kell!), két teáskanál dijoni mustárt és egy negyed citrom levét. Keverd jól el ezeket a káposztás keverékkel, hogy a zöldségeket mindenhol érje az öntet. Természetesen a fűszereket és az öntet mennyiségét ízlésed szerint változtathatod, vagy ahogy írtam, másféle zöldségekkel is kipróbálhatod.
 5. Amerikai káposztasaláta (coleslaw) készítése

  Ezeket a zöldségeket keverd össze a majonézzel, mustárral és citromlével

Ha kész, hűtőben lefedve legalább egy órát hagyd érni, de igazán finom másnapra lesz. Hűtőben néhány napig eláll.

Amerikai káposztasaláta (coleslaw) tálalása

Az amerikai káposztasaláta sült krumpli, hamburger, grill húsok mellé illik a legjobban, de akár rántott húshoz is kínálhatod. Mindenféle hús- vagy zöldségételhez jól megy, ami nem szószos, és amihez mi magyarok savanyúságot vagy valamilyen nálunk szokásos majonézes salátát ennénk.

Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) különböző változatai

Ahány ház, annyi módon készítik a coleslaw-t, talán ebben is hasonlít a mi francia salátánkra. Van, amikor a majonéz helyett csak ecetes öntetet tesznek rá, sokszor vörös káposzta kerül bele fehér helyett, vagy az itt leírt alaprecepthez képest másféle zöldségekkel is – pl. zöldpaprika, ananász, alma stb. – gazdagítják. Akár majonézes, akár ecetes öntet van rajta, mindkettő csak salátaöntetként funkcionál, így arányaiban sokkal kevesebb kerül bele, mint a mi majonézes salátáinkba.

Talán azért, mert mi magyarok valami különös vonzalmat érzünk a majonézben ülő zöldségek iránt, én is ezt a verziót kedvelem, így az én receptem is ilyen. Javaslom, hogy próbáld ezt ki először. Aztán saját ízlésed szerint variálhatod, új zöldségeket tehetsz bele, fűszerezheted, változtathatod az öntetet. Talán arra az egyre figyelj, hogy az itt megadotthoz képest legfeljebb kétszer ennyi majonézt tegyél bele, mert különben inkább majonézes káposztasaláta lesz, mintsem coleslaw.

Címkék

Recept keresés