Római kömény: könyörgöm, aki fordít, tanuljon meg angolul!

Szerző: Vegyes
Római kömény (balra fent), köménymag (jobbra), édeskömény mag (balra lent)

Ezt már nem hagyhatom szó nélkül! Kedvenc hobbimnál fogva gyakran nézek főzőműsorokat, és mindig feláll a szőr a hátamon, amikor a TV csatorna és a fordító közös igénytelenségéből adódóan amit magyarul kapunk, az jó esetben kicsit más mint az eredeti, rossz esetben pedig még megtévesztő is. Egyszer még elnézi az ember, kétszer már zavaró, de ha sokadszorra hallja ugyanazt a félrefordítást, akkor bizony elkezd hozzá nem értésről, dilettantizmusról, és egyéb nem egészen pozitív szavakról gondolkozni.

Római kömény vagy édeskömény online vásárlásáról info itt»

Na de mi az a római kömény?

Kedvencem a római kömény esete, amit az angol nyelvterületet valószínűleg csak térképről látott, és a konyhától magukat szívesen távol tartó, de mégis a kenyerüket főzőműsorok fordításából megkeresni kívánó kontárok előszeretettel fordítanak köménynek, uram bocsá’ köménymagnak.

Innentől amolyan Váncsásra fogva:

Na most kéremszépen ugyebár, létezik a „cumin” mint angol szó, amivel ezek a fránya britek meg amerikaiak sok más nemzethez hasonlóan a számukra alapvető fűszernek tekinthető köményféleséget illetik. De igenám, itt jön a probléma! Ugyanis ez a bizonyos „cumin” nem azonos a mi köményünkkel, amit idehaza köménymagnak is szokás nevezni. Hanem ez a „cumin” az a fűszer, amit mi magyarul és még Közép-Kelet Európában jó néhányan római köménynek hívunk.

Na most erre véleményem szerint minden okunk megvan, ha más nem hát az, hogy minden nemzetnek saját joga eldöntenie, hogy melyik fűszert milyen szóval illeti. A probléma csak abból ered, hogy az angolok „cumin” szava és a mi „kömény” szavunk meglehetősen hasonlítanak ugyebár egymásra, és hát ha jobban megnézzük akkor istenigazából nem is két vadidegen fűszernövényről van szó.

És akkor itt jönnek a máshol már munkát nemigen kapó fordítók, akiket valószínűleg olyan szemetkiszúróan aljas éhbérrel fizetnek meg a szinkron stúdiók, hogy efféle alapvető gasztronómiai tudás elsajátítására már nem telik nekik.

…innen visszavéve a szót, még ha sok mindenben hasonlít is a két fűszernövény, egymással nem helyettesíthetők. Mindkettőnek – a köménynek és a római köménynek is – jellegzetes, erőteljes íze és illata van, és mindkettő igen meghatározó azokban a receptekben, ahol helyénvalóan használjuk őket.

Keleti ételek: római kömény

Római kömény (balra fent), köménymag (jobbra), édeskömény mag (balra lent)

Római kömény (balra fent), köménymag (jobbra), édeskömény mag (balra lent)

Egy dologban szinte biztos lehetsz. Ha TV-ben vagy bárhol olyan recepttel találkozol, ami Indiából, Közel-Keletről, arab országokból származik, abba szinte semmi esetben sem a mi köménymagunkat, hanem a római köményt teszik. Ez a fűszer adja meg azt az egyik legjellegzetesebb ízt, ami ezeknek a konyháknak a sajátja, és amit egy köménymaggal igazából csak elszúrni lehet.

Az angolszász, de a nyugat-európai konyhában is inkább a római kömény fordul elő, illetve pl. az olaszoknál gyakori fűszer még a harmadik testvér, az egészen ánizsos ízű édeskömény magja is.

Nem akarom, nem is tudnám felsorolni azt a tucatnyi TV műsort, amikben nap mint nap félrefordítják ezt a fűszert. Csak annyit kérek, hogy szagold meg és kóstold meg egy csipettel mindkettőt vagy esetleg mindhármat őrölt formában, hogy érezd a különbséget, és ne higgy el mindent, amit a TV-ben mondanak. Még a főzőműsorokban sem!

Köményfélék

Csak a rend kedvéért, és hátha valamelyik fordítónak segíthetek ezzel, álljon itt a három köményféleség angolul, magyarul és latinul, ebben a sorrendben. Valamint a megkülönböztető jegyeik íz, szín és alakzat alapján, illetve további receptek a felhasználásukkal:

  • Cumin – római kömény – Cuminum cyminum. Erőteljes, már-már csípős íz, kicsit világosabb és nagyobb szemek. Római kömény receptekért kattints a linkre.
  • Római kömény

  • Caraway, caraway seeds – kömény, köménymag – Carum carvi. A magyar konyhában gyerekkorunk óta jól ismert erős íz, apró sötét szemek.
  • Köménymag

  • Fennel seeds – édeskömény mag – Foeniculum vulgare. Ánizsos, erős íz, világoszöldes szín, a legnagyobb szemek. Édeskömény mag felhasználásával készült receptekért kattints a linkre.
  • Édeskömény mag

Köményfélék beszerzése, római kömény vásárlása

Szerencsére ma már nem csak a köménymag, de a római kömény vagy az édeskömény is szinte minden nagyobb élelmiszer üzletben beszerezhető. Nem is kell a különlegességeknél keresni, ezek a köményfélék ma már a normál fűszereknél, csomagolva elérhetők, egészben és őrölt formában.

Római kömény vásárlása online

Római kömény az egzotikusfuszerek.hu áruházból egyszerűen beszerezhető:

Édeskömény (mag) vásárlása online

Forrás: Wikipedia cumin szócikk angolul

Recept keresés