Mi a pesto?

Szerző: Hozzávalók
pesto genovese

A pesto (ejtsd: pesztó) az olaszok nemzeti étele. Ez tulajdonképpen egyfajta fűszerkeverék, amit ételek ízesítésére használnak. Maga a szó annyit tesz: zúzalék, pép. Ahány tartomány, annyi különböző recept, és ezek tényleg jelentősen különböznek egymástól (van zöld, van barna, rengeteg féle, mind-mind másféle alapanyagokból). Általában minden pesto a saját tartományának legjellemzőbb, nyári ízeit sűríti össze. Sőt, a modern konyha természetesen mindenféle új, nem hagyományos pestókkal is előállt már. De ami minden pestóban közös: nagyon erőteljes ízhatású, növényi alapanyagokból készült pép.

Régen a pesto elkészítésének valószínűleg inkább praktikus, mint kulináris oka volt. A fűszernövényeket, a nyár ízeit tulajdonképpen így tartósították. Ma már igazából az íze miatt esszük. Tehető tésztára, használható húsok pácolására, lényegében bármihez jó, amihez az eredeti hozzávalók jól illenének.

Külföldön, így Magyarországon is a legismertebb a zöld színű, genovai pesto (pesto genovese). Ezt bazsalikomból, extra szűz olíva olajból, Parmezán és Pecorino típusú sajtból, fokhagymából, fenyőmagból, esetleg dióból és nagyszemű sóból készítik. Röviden úgy, hogy addig nyomkodják egy mozsárban, amíg teljesen pépes anyag (innen a neve) nem lesz belőle.

A receptet nem írom itt le, mert a saját szabályaim között szerepel, hogy csak olyan receptet jelentetek meg, amit már elkészítettem, és bevallom, pestót én magam még sosem csináltam. Mindig megelégedtem eddig a boltival. De akit behatóbban érdekel a pesto készítése, és ért valamicskét olaszul, az Liguria tartomány weboldalán megtalálhatja a genovai pesto hivatalos receptjét. (A kép sem saját készítésű.)

Update: közben elkészült a házi pesto, receptjét a linkre kattintva találod!

Címkék

3 hozzászólás

  1. zetorka szerint:

    Nekünk most hétvégén voltak olasz vendégeink és ők úgy csinálták, hogy rukkolát, bazsalikomot (friss cserepeset), fokhagymát és földimogyorót turmixoltak fűszerekkel (só, piros paprika, azt hiszem ennyi) és nagyon finom lett.
    Azt mondták földimogyoró helyett jobb a dió, de így is jó lett.


Recept keresés