Leveskocka helyett

Szerző: HozzávalókVegyes

Nemrég a rádióban hallottam egy riportot, ahol arról beszéltek, hogy augusztustól a közétkeztetésben betiltották (pontosabban: nem javasolják) a leveskocka és az ízfokozókat tartalmazó ételízesítők használatát.

Ezzel csak egyet tudok érteni. Nincs rosszabb annál, amikor egy konyhában minden ízt a nátrium-glutamát (egyik legelterjedtebb ízfokozó vegyület) ad, és minden ételnek ugyanolyan, „vegeta íze” van. Azon túl, hogy egyszerűen nem finom és egyhangú, szerintem az egészségestől is messze van az ízfokozókkal és tartósítószerekkel dúsított étel[1].

Bár mostanában a gyártók is törekednek arra, hogy minél természetesebb anyagokból, efféle vegyületek nélkül készítsék termékeiket, ételízesítőben teljesen természetessel még nem találkoztam, kivéve a bioboltokat. Még amelyik annak hirdeti magát, az is tartalmaz mindenféle, emberi szervezetbe szerintem nem való anyagot. Az viszont tény, hogy levesporokból egyre több olyat lehet kapni, ami tartósítószertől és ízfokozóktól valóban mentes.

De akkor hogyan ízesítsem az ételeimet?, kérdezhetné, aki megszokta, hogy egy csipet ételízesítővel vagy egy beledobott leveskockával varázsolja elő az ízeket. Van egy jó hírem. Rengeteg egyszerű, egészséges megoldás létezik. Ezekből szedtem össze azokat, amiket én is használok.

  1. Egyszerűen hagyd el ezeket az ételízesítőket. Sok háziasszony főztje eleve ízletes, csak megszokásból használ valami pótszert. Eleinte persze lehet, hogy hiányozni fog az ízfokozó megszokott, erőteljes ízhatása, de hidd el, hamar megszokod a természetes zamatokat. Előbb-utóbb tetszeni fog, hogy minden ételnek másféle, saját íze van.
  2. Használj több fűszernövényt. Bármilyen zöld fűszer mennyiségét, amit az adott ételbe tennél, nyugodtan duplázd, triplázd meg. Kísérletezz új fajtákkal, amiket eddig még nem próbáltál. Egy ételbe akár négy-ötfélét is tehetsz, ha illenek egymáshoz és az alapízhez. Hidd el, ezzel elrontani nem tudod, amit főzöl. A zamatok persze másfélék lesznek mint a leveskocka egyen-íze, de hát éppen ez a cél!
  3. Ételízesítőként használj csirke-, zöldség-, marha vagy hal alaplevet. Egyszerűen, nagy mennyiségben és olcsón elkészíthető, mélyhűtőben sokáig eltartható. A csirke- és zöldség alaplével bármilyen étel ízesíthető (vagy akár sűríthető is), az utóbbi még vegetáriánusoknak vagy vegánoknak is tökéletes. Marha- vagy hal alaplé inkább marhahúsos és halas ételekhez használható. Az alaplevekről később fogok receptet is megjelentetni, de lényegében hús- vagy zöldséglevest kell főznöd. Update: csirke alaplé recept és zöldség alaplé recept itt.
  4. Az agyonjódozott és finomított sók helyett használj minél természetesebb, finomítatlan tengeri sót. Nem tudom miért, de teljesen más íze van tőle az ételnek, nem nyomja el a hozzávalók eredeti zamatait.
Csirke alaplé jégkockatartóban

Csirke alaplé jégkockatartóban... Mélyhűtőben igazi leveskocka lesz belőle

[1]: Akinek kétsége lenne, hogy miért nem javaslom a leveskockát, annak itt egy összetevők lista. Bementem az első üzletbe, megvettem egy doboz leveskockát a fenti fényképhez. Ez az összetevők listája, no comment: Jódozott étkezési só, ízfokozók (nátrium-glutamát, E 635), növényi zsír, zöldségkeverék 6% (vöröshagyma, sárgarépa, zeller, póréhagyma, paradicsom), élesztőkivonat, keményítő, maltrodextrin, étkezési só, fűszerek (zellert tartalmaz), zöldfűszerek. (Nyomokban glutént, tejet, tojást, szóját és mustárt tartalmazhat.)

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Címkék

Recept keresés

További receptek