Zöldség alaplé

Szerző: Alapreceptek
Zöldség alaplé

Magyar neve:

Zöldség alaplé

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Zöldség alaplé hozzávalók:

 • 4-5 szál sárgarépa
 • 2 szál fehérrépa
 • 1 db hagyma
 • Fél kisebb fej zeller
 • Egy csokor petrezselyem
 • 4 szem egész bors

Rengeteg étel esetében teltebb ízeket érhetünk el, ha víz helyett valamilyen alaplét használunk a főzéshez vagy a szószok készítéséhez. Sokféle alaplé létezik, a két legismertebb a csirke alaplé és a zöldség alaplé. Ez utóbbi nagyszerűen felhasználható minden olyan ételhez, amiben nincs hús, és természetesen tökéletes megoldás vegetáriánus receptekhez vagy akár vegán receptekhez is.

Zöldség alaplé készítése

 1. Az összes zöldséget tisztítsd meg. Nem szükséges feldarabolnod őket, mert nagyon sokáig fognak főni. A hozzávalóknál én a legjellemzőbb magyar leveszöldségeket adtam meg, de természetesen tetszés szerint tehetsz bele további zöldségeket is, pl. zellerszárat, karalábét (mint ahogy a képen lévő alaplében ezek voltak is).
 2. Zöldség alaplé hozzávalók

 3. Tedd bele egy lábasba, öntsd fel annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Tedd fel főni takaréklángon, és főzd az forrástól másfél órát.
 4. Ha kész, szűrd le. A zöldségek külön fogyaszthatók.

Nagyon telt ízű, csodálatos zamatokat magába záró zöldség alaplét kapsz. Tökéletes megoldás például egy zöldséges rizottóhoz, ami elképzelhetetlen egy jó alaplé nélkül.

Zöldség alaplé tárolása

Hűtőben egy-két napig, mélyhűtőben néhány hónapig tárolhatod. Itt is működik a csirke alaplénél már bemutatott megoldás, vagyis hogy az alaplét már a zöldségek nélkül tovább főzve besűrítheted felére, negyedére. Egészen sűrű formában ha jégkockatartóba téve fagyasztod le, akkor valódi, házi leveskockát kapsz!

Zöldség alaplé

Hozzávalók

Címkék

5 hozzászólás

 1. gollum szerint:

  Krumplit is lehet beletenni? Vagy nem jó valamiért?

 2. Teszter szerint:

  Köszi!
  Most sütőtök krémleveshez kell, szerintem ez jó lesz. Fokhagymát azért teszek bele.:)


Recept keresés