Könnyű rántotta másképp

Szerző: Amerikai receptekAngol receptekFrancia receptekReceptek
Könnyű rántotta nürnbergi kolbásszal (rántotta másképp)

Magyar neve:

Könnyű rántotta, rántotta másképp

Eredeti neve:

Scrambled eggs, Oeufs brouillés

Származás:

Franciaország, USA, Anglia

Hány adag?

1 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Könnyű rántotta, rántotta másképp hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 6 dkg vaj
  • 50 ml (fél dl) tejszín

Hitted volna, hogy a rántotta a világban nagyon mást is jelenthet, másképp készül, mint a mi rántottánk? Mi az „ütős” – általában szalonnával és hagymával készített – rántottára gondolunk, de a világ más részein ez nem így van! Íme egy rövid leírás és recept képekkel, pontos hozzávaló mennyiségekkel!

Ha beírjuk a szótárba a rántotta szót, akkor angolul pl. scrambled eggs, franciául oeufs brouillés kifejezést kapjuk. És habár fordításnak ez megfelel, de meglepő módon nem ugyanazt az ételt értjük alatta.

A rántotta az angoloknak, amerikaiaknak, franciáknak, egy könnyű, már-már habszerű, lágy tojásételt jelent, szemben a mi magyaros rántottánkkal. Az én véleményem szerint ez is nagyon finom – azzal együtt, hogy ez tényleg egy külön étel -, de szólok előre, hogy nagyon más, mint a magyar ízlésnek megszokott rántotta! Ha nem szereted, vagy valaki nem szereti a lágy tojásételeket – pl. a lágy tojást, a folyós tükörtojást -, akkor nagy valószínűséggel ezt a fajta rántottát sem fogja szeretni.

De lássuk a receptet!

Habkönnyű angol/amerikai/francia a rántotta recept (rántotta másképp)

Ez a recept 3 tojásból készült rántottát mutat be, ami általában egy személyre számítandó. Ha több személyre készíted, arányosan növeld a mennyiségeket!

Fontos! Ennek a rántottának az igazi ízét a vaj és a tejszín adja meg. Itt ne használj növényi helyettesítőket – margarin, növényi tejszín stb. -, tejet vagy akár főzőtejszínt, mert nem lesz olyan!

  1. Egy tálba üsd bele a tojásokat, sózd őket ízlés szerint, és verd fel őket egy villával – eddig mintha csak magyaros rántottát készítenél.
  2. Vágd fel apró kockákra a hideg vajat, és add a tojásokhoz.
  3. Könnyű rántotta készítése

    A hideg vajat kockákra vágva add a felvert tojásokhoz

  4. Öntsd egy vastag fenekű lábasba vagy serpenyőbe a tojást és a vajat.
  5. Könnyű rántotta készítése 2

    Öntsd egy lábasba vagy serpenyőbe

  6. Kezdd el nagy lángon melegíteni, folyamatosan kevergetve.
  7. Először a vaj fog elolvadni, aztán elkezd összeállni először nagyon apró darabokban a tojás. Ez kb. 3 perc, ekkor vedd le alacsony-közepesre a lángot.
  8. Könnyű rántotta készítése 3

    Először a vaj kezd olvadni


    Könnyű rántotta készítése 4

    Aztán nagyon kis darabokban elkezd összeállni a tojás

  9. Folytasd a folyamatos kevergetést. Nagyon fontos, hogy állandóan kevergesd, és amikor leragadna a tojás (ami persze természetes, és cél), akkor azonnal keverd fel az edény aljáról.
  10. Így szépen lassan fog besűrűsödni, inkább kocsonyássá válni először, és nem áll össze úgy, mint amit a mi rántottánktól megszoktál. Amikor már egészen kocsonyás – ez kb. 5 perc -, akkor vedd le a tűzről és add hozzá a tejszínt. Keverd el.
  11. Könnyű rántotta készítése 6

    Amikor kocsonyás, vedd le a tűzről…


    Könnyű rántotta készítése 7

    …és add hozzá a tejszínt

  12. Tedd vissza az alacsony-közepes lángra, és folytasd a folyamatos keverést. Még kb. 3 percig kell sütni – ez részben attól is függ, hogy mennyire hígra szereted. Semmiképp se hagyd teljesen összeálni, ennek a rántottának éppen az a lényege, hogy lágy legyen!
  13. Könnyű, kocsonyás állagú, lágy rántotta

    Könnyű, kocsonyás állagú, lágy rántotta

  14. Tálald frissen, melegen!

Rántotta másképp: Mi a különbség?

Amíg a mi rántottánknak az ízét valamilyen „ütősebb” zsiradék adja – általában maga a zsír amiben sütjük, és/vagy szalonna, kolbász -, illetve a hagyma, ennek a rántottának az íze a vajból és a tejszínből származik. Ez nem is csoda, hiszen nagyjából a tojások súlyának a 2/3-a kerül bele vaj és tejszín formájában.

Ennek köszönhetően meglehetősen könnyű, már-már habszerű rántottáról van szó, ami ízében is teljesen különbözik a miénktől. De ez igaz az állagára is. Ne a nagy darabokban összeállt tojást várd, hanem inkább apró szemcsés, kocsonyás anyagot. Én magam csak „tojáskaviár” néven emlegetem – persze halíze egyáltalán nincs. 🙂

Ez a fajta rántotta ugyanúgy fogyasztható, mint a miénk. Tökéletes reggeli önmagában, kenyérrel, de illik hozzá sült kolbász, sajt, zöldségek, vagy akár füstölt lazac is. Szendvicsbe is kiválóan használható – az állaga miatt majdhogynem kenhető. Szóval próbáld ki, ha nyitott vagy az új ízekre, akkor remélem ízleni fog!

A képen Aldi Nürnbergi sültkolbásszal tálalva – nagyom finom kombináció!

És egy érdekesség: ez a rántotta recept azon kevesek közé tartozik, amik az elmúlt 130 évben semmit sem változtak. A mai napig pontosan azok az elkészítési arányok szerepelnek pl. Gordon Ramsay receptjében vagy ebben a francia rántotta receptben, mint amit Dobos C. József: Magyar-Franczia Szakácskönyében (1881-es kiadás) olvashatunk. Az egyetlen különbség inkább nyelvfejlődési érdekesség: a Dobos torta megalkotója ott még „friss tejfölt” ír hozzávalóként, de ez az az alapanyag, amit mi ma már tejszín néven ismerünk.

A közönséges rántotta receptje Dobos C. József híres szakácskönyvéből

A közönséges rántotta receptje Dobos C. József híres szakácskönyvéből

Jó étvágyat!

Könnyű rántotta nürnbergi kolbásszal (rántotta másképp)

Hozzávalók

Címkék

3 hozzászólás

  1. Arany Viktor szerint:

    Csodás Sír!

    Utána meg egy pohár súlyfosztó teakeverék:)))

  2. csaba szerint:

    szia

    és akkor most melyik is a jó tejszín? a habtejszín? az nem csak süteményekhez van? mert a linkből is csak az jön le nekem hogy a főzőtejszín rossz de hogy akkor mit vegyél helyette az nincs.
    én eddig azt hittem azzal hogy 20+% os főzőtejszínt veszek nem a legolcsóbb 10%-osokat azzal „jól” cselekszem de most már össze vagyok zavarodva?

    egyébként nagyon jó az oldal , több receptet is elkészítettem már , csak így tovább

    • Köszi a visszajelzést. 🙂

      Gyakorlatilag amit itthon érdemes megvenni, az kizárólag a habtejszín. Nem csak süteményekhez való, talán azért hívják így, mert az az egyetlen, ami eléri azt a szintet, hogy egyáltalán habbá lehet verni (ami ugye a tejszín jellegzetessége).

      Van ennél még magasabb zsírtartalmú tejszín, más országban pl. a habtejszín minimum 35% zsírtartalmú kell, hogy legyen, illetve van az ún. double cream (szó szerint: dupla tejszín), ami általában 40% zsírtartalmú. Tulajdonképpen azokat kellene használni, ha a hazai kereskedelemben kaphatóak lennének.


Recept keresés