Himalája só

Szerző: Hozzávalók
Himalája só

A Himalája só (vagy Himalájai só) lényegében egy kősó, amelyet a főzés vonatkozásában ugyanúgy sózásra használunk, mint pl. a konyhasót vagy a tengeri sót. A Himalája sót táplálkozási szempontból az teszi mégis különlegessé, hogy 84 ásványi elem található benne.

A Himalája sót táplálkozási szempontból az teszi mégis különlegessé, hogy 84 ásványi elem található benne. A Himalája só a jellegzetes, rózsaszínes színét is a benne található vasnak köszönheti.

A Himalája só egészséges?

A Himalája só manapság az étkezésben szinte egyet jelent az egészséges sóval. És habár étkezés és egészség témájában nagyon nehéz olyat mondani, aminek talán épp az ellenkezőjét ne találnánk meg az interneten, vagy amit általános igazságként elfogadhatunk, pártolói a Himalája sót az alábbiak miatt tartják egészségesnek, amely tényekkel, valljuk be, elég nehéz vitába szállni:


Himalájai só doboz

  • A Himalája só 84-féle ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz. A teljes listát itt találhatod meg, angolul: http://themeadow.com/pages/minerals-in-himalayan-pink-salt-spectral-analysis.
  • Ez egy kb. 250 millió éve képződött kősó, azóta teljesen érintetlenül pihent a pakisztáni Pandzsáb régió (angol írással Punjab) Kherwa bányájában. Vagyis semmilyen módon nem juthatott be az elmúlt pár száz év emberi környezetszennyező tevékenységének eredménye, a só megőrződött eredeti, tiszta formájában.
  • A sót a maga tiszta formájában tudjuk megvásárolni. Nem esik át finomításon, semmilyen kémiai kezelésen.

A Himalája só felhasználása

A Himalája sót főzéshez ugyanúgy lehet felhasználni, mint a normál asztali sót. Mivel ára nem sós hanem igen borsos (lásd lejjebb), ezért közvetlenül ételbe javaslom csak. Vagyis mondjuk a tészta főzőlevét inkább ne ezzel sózd.

A Himalája sót emellett használják még például sólámpákban, vagy szintén a főzéshez kapcsolódóan, nagy táblákat felhevítve húsok, zöldségek grillezésére. Ebben a videóban egy ilyen grillező sótáblát láthatsz működés közben (2:52-nél kezdődik a grillezés):

Himalája só ára

A Himalája só nem olcsó só. Részben talán a különlegessége miatt, részben mert mára egyik szinte kihagyhatatlan hozzávalója lett az egészségtudatos étrendnek, ez a fajta só sokkal többe kerül, mint egy hagyományos, asztali vagy akár finomított tengeri só.

A cikk írásakor egy kg Himalája só ára kb. 1000 Ft. Ez nagyjából a 4-szerese a finomítot tengeri só árának, és kb. 20-szorosa a hagyományos asztali só árának.

Ezt a fajta különleges sót online üzletekben, bioboltokban, vagy nagyobb hipermarketekben lehet megvásárolni. Általában fél kilós vagy kilós zacskóban, illetve 250 g-os vagy 400 g-os szóró dobozban kapható.

Himalája só

Forrás: WikiPedia Himalája só cikke angolul

2 hozzászólás

  1. Szerintem a parajdi só vetekszik a himalájai sóval – csak nem annyira felkapott mint a himalájai só ,mivel a parajdi só BRAND nem olyan erős , a gyengébb marketing miatt mint a himalájai – pedig ugyanolyan mélytengeri üledék kősó és ugyanúgy 84 féle ásványi anyagot tartalmaz – http://www.parajdiso.hu/ – ; ezért az ára is normális , megérdemelné hogy mi magyarok az erdélyi sót propagáljuk az ázsiai helyett !

  2. Lili szerint:

    Én nagyon sótlanul eszek, még októberben vettem fél kg-t, alig hiányzik belőle, így engem nem zavar az ára. 🙂


Recept keresés