Tökéletes hátszín steak készítése

Szerző: Alapreceptek
Hátszín steak

Magyar neve:

Hátszín steak

Hány adag?

2 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          05 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Hátszín steak hozzávalók:

 • 2 szelet hátszín steak
 • Bors
 • 2 tk. olaj vagy zsír a sütéshez

A hátszín steak egy igazi ínyencség. És habár nem kell, hogy minden nap az asztalra kerüljön, de ha az ember rászánja magát, akkor viszont ha más nem, a hús ára miatt jó lenne, ha tökéletesre sikerülne!

Az igazán finom hátszín steak meglepő módon nem csak a recepten vagy a sütésen múlik. Erről részletesen írok a recept alatt. De nézzük először magát az elkészítést!

Hátszín steak recept

 1. A hátszín steak sütéséhez készítsd elő a húst. Vedd ki fél-egy órával sütés előtt a hűtőből, ha inas részek vannak rajta, azokat vágd le.
 2. Az érlelt hátszín oldaláról a zsírréteget nem szokás levágni – ez hozzájárul a finomabb steakhez. Ha kevésbé zsír mint ínréteg van itt, vagy ha nem érlelt a hús, akkor viszont nyugodtan vágd le.

 3. Sózd és borsozd a steaket. A hátszín, mint minden hús, elég sok fűszert felvesz.
 4. Én közvetlenül sütés előtt ízesítem az egyik oldalát (ami a serpenyőben alul lesz először), és a serpenyőben a másik oldalát. Van, aki arra esküszik, hogy sütés előtt egy órával sózd.

 5. Forrósíts fel egy serpenyőt közepes és nagy láng között. Add hozzá a zsiradékot.
 6. Tedd bele a hátszínt a serpenyőbe. Kb. 1 percenként forgasd meg, amíg el nem készül. A sütési idő táblázatot lásd a recept alatt.
 7. Hátszín steak sütése 1
  Hátszín steak sütése 2

 8. Vedd ki a húst a serpenyőből és tedd ki egy tányérra. Pihentesd 5-10 percig. Közben készítsd el a steak mártást (a linkre kattintva találod a receptet).
 9. Hátszín steak és mártás

Hátszín sütési idő

A hátszín sütési ideje részben függ a tűzhelyedtől, illetve a lángtól, amin sütöd. A steaket általában közepes-nagy lángon érdemes sütni. Az alábbi sütési időkkel számolhatsz egy 2-2,5 cm-es hátszín steak elkészítésénél, de érdemes a te tűzhelyedet kitapasztalni, valamint tapintással is ellenőrizni a húst (lásd lejjebb).

A sütési idők összesen értendők (vagyis ennyi ideig süsd összesen, miközben kb. 1 percenként forgatod a húst). Lásd a képeket is kicsit lejjebb.

 • Rare: 2-3 perc.
 • Medium-rare: 4-5 perc.
 • Medium: 7-8 perc.
 • Jól átsütve: 9-10 perc.

Medium hátszín steak, 8 perces sütési idő

Medium hátszín steak, 8 perces sütési idő


Medium rare hátszín steak, 5 perces sütési idő

Medium rare hátszín steak, 5 perces sütési idő

Steak teszt

Van egy nagyon egyszerű, bár talán írásban nehezebben bemutatható teszt arra, hogy egy steak mennyire van átsütve.

A hüvelykujjad hegyét az egyik kezeden érintsd össze sorban a többi ujjaddal ugyanazon a kézen. A másik kezeddel tapintsd ki a kidudorodó részt a tenyereden közveltenül a hüvelykujjad alatt, és hasonlítsd össze a hússal.

A mutatóujjaddal összeérintve a hüvelykujjadat a tapintás körülbelül a rare hússal azonos. A középső ujj a medium-rare, a gyűrűsujj a medium, míg a kisujj a jól átsütött hús tapintásával azonos érzetet ad.

Steak hüvelykujj teszt

Milyen húsból süsd?

A hátszín steak természetesen marha hátszínből készül. Amire figyelni kell, hogy lehetőleg érlelt, kifejezetten steak sütésére árult húst használj. Ez a legtöbbször szeletelve kerül csomagolásra. Egy hátszín szelet vastagsága 2,5 cm (egy hüvelyk), a sütési idők is – lásd feljebb – e szerint vannak megadva.

Ezt Magyarországon sajnos nem nagyon könnyű beszerezni. Nagyobb áruházláncokban érdemes próbálkozni, bár az én tapasztlatom szerint ez nagyon függ attól, hogy melyik városban vagy. Budapesten egyre inkább hozzá lehet jutni, a környékén és a nagyobb városokban is néha találni. Kisebb helyeken szinte kizárt, hogy a pulton találj érlelt hátszínt.

Jobb hentesnél általában beszerezhető, de ebben az esetben számíts arra, hogy előre kell rendelni.

Még így is lesz hátszín és hátszín között különbség, nem csak az ízében, de az árában is. Nagy különbség lehet akár a származási ország, az érlelés időtartama és jellege alapján, de például az sem mindegy, hogy hagyományos takarmányt fogyasztott, vagy füvelt legelt a marha.

A hátszín steak fogyasztása

A hátszín steaket lehet melegen és hidegen is fogyasztani.

Természetesen tökéletes azonnal sütés után, bár az 5-10 perc pihentetési időt mindenképp várd meg!

Köretnek szinte bármit kínálhatsz hozzá, leggyakrabban valamilyen krumplit, például steakburgonyát szolgálnak fel mellé. Ezen kívül egy kis saláta is mindenképpen jól megy ehhez a húshoz, illetve egy fitness vacsorához lehet csak zöldsalátával vagy zöld körettel is fogyasztani. Itt a képen például spárgával és hollandi mártással tálaltam – isteni volt!

Hátszín steak spárga hollandi mártás

A hátszín steak (vagy bármilyen steak) tökéletes és szinte elmaradhatatlan kísérője az ún. steak mártás. Erről kicsit részletesebben írok lejjebb, illetve elkészítését lásd a linken. Ha nincs türelmed a steak mártást elkészíteni, akkor egyszerűen öntsd a húsra tálaláskor a pihentetés közben kifolyt húslét.

A hátszín steaket lehet egészben is tálalni, de tökéletes megoldás egy éles késsel vékony, 1-2 mm-es szeletekre vágni. Ebben az esetben még akkor is nagyon könnyű elfogyasztani, ha otthon nincsen éppen steak kés.

Hátszín steak

De nem csak melegen, a hátszín steak hidegen is tökéletes. Szintén vékonyan felszeletelve, friss ropogós kenyérben, salátával és valamilyen szósszal (steak mártás, majonéz, dijoni mustár) tökéletes szendvics akár másnap is!

A steak mártás

Akár úgy is mondhatnánk, hogy a köret, vagy amivel a húst felszolgálod. De a steak mártás nem feltétlenül ez a kategória, az egy külön dolog.

Ez lényegében a steak sütése után a serpenyőben letapadt, szuperfinom sült anyagok, valamint a húslé és egyéb ízesítők felhasználásával készített szuperfinom szósz. És elmaradhatalan kísérője egy jó hátszín steaknek.

Amit tudni kell, hogy veheted a legjobb húst, sütheted a legprofibb módon, ha mártás nélkül szolgálod fel, akkor egyhangú és unalmas lesz az étel. A mártás a maga selymességével és ízbomba mivoltával viszont nagyságrendekkel emeli még a legjobb hátszín steak élvezeti értékét is.

Tehát ezt az ételt steak mártás nélkül felszolgálni vagy fogyasztani nem érdemes. Receptet és rengeteg ötletet a szószról a linkre kattintva találsz!

Hátszín steak és mártás

Jó étvágyat!

Hozzávalók

Címkék

2 hozzászólás

 1. Nagy Zsuzsánna Anikó szerint:

  Budapesten élek. Még sosem tudtam jó sütési tulajdonságokkal rendelkező marhahúst beszereznem..
  Németországban és Ausztriában ez nem gond…
  Hogy tudom a vásárláskor megállapítani, hogy a marhahús érett-e, az állatot a husa, vagy a teje miatt tartják-e?
  Ha van tuti beszerzési ötlete, szívesen venném annak közlését!

  Nagyon szeretem a receptjeit, és köszönöm szépen.

  • Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim.

   Sajnos nem tudok arra módszert, hogy a vásárláskor ránézésre meg lehessen mondani, hogy milyen lesz sütéskor a hús. Itt a bizalom a legfőbb elv, meg kell találni azt a helyet, ahol jó húsokat árulnak, és oda visszatérni. A


Recept keresés