Digestive keksz

Szerző: Hozzávalók
Tesco digestive keksz

A digestive keksz [ejtsd: didzsesztiv] (angolul digestive biscuit vagy digestive cracker) egy angliából származó, teljes kiőrlésű lisztből készült, nem kifejezetten édes keksz gyűjtőneve.

Teljes kiőrlésű gabonatartalmának köszönhetően rendkívül porhanyós állagú keksz, amit tea vagy kávé mellé fogyasztanak. Emellett sütik – pl. sajttorta – alapjának legfontosabb összetevőjeként szolgál, ez utóbbi esetben összetörve és általában olvasztott vajjal elkeverve.

Hol kapható digestive keksz?

Digestive kekszre – azon túl, hogy délutáni majszolásra is rendkívül kellemes – leginkább akkor lehet az embernek szüksége, amikor pl. sajttortát szeretne készíteni. Viszont sajnos itthon egyáltalán nem elterjedt, ezért a beszerzése nehézkes lehet.

Mint a képen látható, a Tesco árusít digestive kekszet, az áruházaikban általában beszerezhető, vagy a linkre kattintva ma már bizonyos területeken házhoz is rendelhető. Ezen kívül általában csak különlegességeket árusító üzletekben, pl. a Culinarisban lehet hozzájutni (elnézést, ha valakit kihagytam – hozzászólásban szívesen veszek további forrást, és beteszem ide).

Mit jelent az, hogy digestive keksz?

A digestive szó a keksz nevében angolul emésztést segítő értelemben használatos. A Wikipedia hivatkozott cikke szerint ezt a nevet a keksz a benne található szódabikarbónának köszönheti, még az 1800-as évekből, és más források szerint nem feltétlenül jelenti azt, hogy a keksz vagy annak fogyasztása az emésztést bármilyen módon is segítené.

Viszont finom, úgyhogy érdemes kipróbálni egy tea vagy kávé mellé! 🙂

Digestive keksz változatok

Sajttorta vagy egyéb házi készítésű sütemények alapjaként leggyakrabban a sima kekszet használják. De emellett a digestive keksz kapható ízesített változatban is, a leggyakrabban ét- vagy tejcsokiba mártva.

A digestive keksz Angliában nagyon elterjedt, még a legutolsó kisboltban is kapható. Amerikában a digestive keksz kifejezés helyett a graham keksz (graham cracker) név ismert, habár az egyes változatok némileg eltérhetnek. Egy sajttorta receptről pl. könnyű megmondani, hogy angol vagy amerikai a szerző, az angol recept digestive kekszet, míg az amerikai graham kekszet ír.

Sajttorta recept hamarosan, iratkozz fel a jobb fölső sarokban a heti receptjeimre, és azonnal küldöm, amint elkészülök vele

Tesco digestive keksz

1 hozzászólás

  1. Gyuri szerint:

    Ajánlom figyelmetekbe ezt az üzletet Digestive keksz (és egyéb más brit termék) beszerzéséhez:

    http://britishstore.hu
    http://britishstore.hu/index.php?productID=117


Recept keresés