Az eredeti svájci sajtfondue nyomában

Szerző: Vegyes
Swiss Chuchi Zürich

Gyerekkorom óta szeretem a sajtfondue-t, és szerintem ez az egyik legjobb dolog, ami az amúgy is kedvencek közé tartozó sajttal történhet. De vajon hogyan fogyasztják ezt az ételt eredeti formájában? Milyen az eredeti svájci fondue (vagy magyaros írással fondü)?

Legutóbbi svájci utazásom alkalmával érdekes dolgokra bukkantam ezzel kapcsolatban, amiket szeretnék most itt megosztani veled. Recept hamarosan!Ha fondue receptet keresel, a linkre kattintva találsz. Itt viszont néhány egészen elképesztő tippet fogok neked adni, ami után igazából receptre sem lesz talán többé szükséged…

Svájci fondue Pixabay

Az egyetlen „eredeti” fondue amerikai YouTube-er szemmel

Kezdem azzal, ami nem igaz, mégis nagyon könnyen belefuthatsz. Első körben ugyanis általában angol nyelvű tartalmakban keresek, amikor például egy étel eredetét, autentikus receptjét akarom felkutatni.

Nem volt ez máshogy a fondue esetében sem, amit Zürichben szerettünk volna minél eredetibb formában egy étteremben kipróbálni. Aztán néhány angol nyelvű videó megnézése után feltűnt valami.

Az összes amerikai YouTube-er ugyanabba az egy étterembe, a Swiss Chuchiba ment el, és ugyanazt az egy fondue-t próbálta ki és filmezte le.

Swiss Chuchi Zürich

És ha még ez nem lenne elég, akkor az ebben az étteremben látottak, hallottak vagy véltek alapján állapította meg, hogy milyen is az igazi svájci fondue.

Így hallhattuk például az egyik videóban azt, hogy az eredeti fondue 4-féle sajtból készül (nem igaz), pusztán azért, mert az étterem a saját fondue-jét ilyen formában kínálja.

Étterem helyett

Ez már kicsit elgondolkoztatott azt illetően, hogy hol tudjuk megkóstolni Zürichben a fondue-t.

Az ugyanis nem lehet igaz, hogy egyetlen hely legyen csak egy ekkora városban, ahol ezt az ételt megfelelő módon tálalják. Ráadásul ha ennyire magához vonzza az amerikai YouTube-ereket és vélhetően turistákat, akkor megvan az esélye, hogy az egész leginkább egy turistacsapda, és annyi köze van az autentikus ételekhez, mint a Vörösmarty téren a karácsonyi vásárban árult csirkegulyásos lángosnak a magyar konyhához.

Ehhez adjuk még hozzá azt a tényt, hogy Svájcban étteremben enni irgalmatlanul drága. A cikk írásakor az említett helyen egy alap fondue 32 frank, vagyis itallal meg egyébbel három főre egyetlen vacsoráért könnyen ott hagytunk volna átszámítva ötven-hatvanezer forintot.

Swiss Chuchi fondü étlap

Készítsünk otthon fondue-t

Szerencsére ekkor online belefutottunk egy szintén angolul beszélő YouTube-er párba, ahol viszont a fiú eredeti svájci, ráadásul a francia területről, ahonnan a fondue is származik.

Érdekes módon (vagy talán nem is annyira?) tőlük egészen más információt kaptunk. De mielőtt ebbe belemennék, nézzünk még egy kicsit tovább azt illetően, hogy hogyan is kóstoltuk meg végül az eredeti svájci fondue-t.

A szállásunk melletti utcánkban már korábban észrevettünk egy sajtboltot, így kézenfekvőnek tűnt bemenni oda, és megkérdezni, ugyan milyen sajtból és hogyan készítsünk magunknak otthon eredeti fondue-t.

Chäsegge sajtbolt Zürich

Egyetlen eredeti fondue márpedig nincs

A válasz egyszerre volt meglepő és egyértelmű. A legtöbb ételnek ugyanis nincs eredeti változata, hiszen kb. ahány ház, annyi szokás. Ahogy gulyás, lángos vagy paprikás csirke sem egyetlen van, ez így van szinte minden híres étel esetén.

A sajtboltban ez volt tehát a válasz egyik része: nincs egyfajta fondue.

A válsz másik része viszont legalábbis engem meglepett.

Az eladó hölgy ugyanis azonnal hozzátette, hogy nekik van saját fondue keverékük. Ezt háromféle sajtból készítik, előre össze van állítva, és bármikor vásárolhatunk súlyra belőle. És ilyen cuki egeres zacskóba csomagolják, mint később kiderült.

Fondue sajt egyedi csomagolásban

Sőt, mivel külföldiek vagyunk, megnyugtatott, hogy még ott helyben vákuumfóliázzák is nekünk, ha szükséges, hogy jobban bírja az utat. Azt is elmondta, hogy a hozzávaló sajtok miatt ez egy közepesen erős ízű keverék, ennél lehet sokkal erőteljesebb, de sokkal lágyabb ízű fondue-t is készíteni, gyakorlatilag teljes mértékben ízlés szerint.

Zárójelben jegyzem itt meg, ami egy következő látogatásunkkor derült ki, hogy bármilyen, a vásárló által kért tetszőleges sajtkeverékből elkészítik a fondue alapot a saját, kifejezetten erre a célra szolgáló sajtdarálójukban, amit szintén csomagolnak, fóliáznak.

Fondue sajt vákuumcsomagolásban

A fondue valójában a maradék étel felhasználására született

Száz szónak is egy a vége, svájci és francia forrásokból aztán összeállt a kép.

Nemcsak egyféle „eredeti” fondue recept nincs, de ezt az egészet nem kell túlragozni. A fondue ugyanis lehet ma már egy világszerte híres francia-svájci sajtétel, az eredete azonban ennél sokkal egyszerűbb.

Gyakorlatilag a megmaradt sajtok és kenyér felhasználására találták ki egykor a svájci hegyekben ezt a valódi kulináris élményt. Tehát lényegében bármilyen sajt, ami elég ízes és megfelelően olvad, tökéletes egy jó fondue elkészítéséhez. Talán az egyetlen dolog, hogy pontosan az ízek összetettsége miatt érdemes legalább kétféle sajtból készíteni minden esetben.

Itt a sajtboltban háromféléből készítették. Ami még hasonló volt több forrásban – beleértve a sajtbolt keverékét is -, hogy az egyik sajt Gruyére, a másik pedig Vacherin volt. De persze nem kell ezekhez ragaszkodni, főleg ha ezek nem kaphatóak vagy csak nagyon drágán a közelben.

Ugyanez igaz amúgy a kenyérre is. Nemcsak hogy bármilyen kenyér használható fondue-höz – lényegében a saját ízlésünktől függ -, de a legjobb az egynapos, már kissé szikkadt változat, hiszen azt sokkal könnyebb az olvadt sajtba forgatni. Na meg persze tudod, a fondue a maradék ételek felhasználására született…

Persze nem is kell mondanom, hogy közvetlenül a sajtbolt mellett egy pékség is volt, ahol barna és fehér svájci kenyereket vettünk az esti fonduevacsorához.

Fondue sajt és kenyér

A hab a tortán, vagyis a saját fondünk rendkívüli egyszerűsége

Szóval a történet végén megvettük a helyi sajtbolt saját fondue keverékét, és töredék árból készítettünk magunknak otthon fondue-t, ami elmondhatom, semmilyen szinten nem hagyott maga után kívánnivalót, és volt legalább annyira autentikus élmény magával az elkészítéssel és vásárlással együtt, mint bármilyen étterem saját változata.

De most jön még egy plusz pici csavar. Hogy ugyanis egy dolog hiányzott a szállásunkról, ez pedig egy eredeti fonduekészlet.

Vagyis hogy igazából nem hiányzott. Az autentikus svájci fonduenket egy egyszerű, bármilyen háztartásban megtalálható lábasban, egy normál konyhai tűzhelyen készítettük el, és villával fogyasztottuk. És tökéletes lett.

Svájci fondue lábasban

A tanulság

Persze nem vagyok én ellene annak, hogy dolgokat felfújjunk, és lehet fondue-t speciális edényből meg hatféle drága sajtból fogyasztani.

De ha csak magát az ételt szeretnéd élvezni, ha szereted a sajtokat, és mit meg nem adnál egy illatos olvadt sajtételért, akkor szerezz be néhány finom sajtot, reszeld le, dobd össze otthon egy lábasban, és érezd jól magad!

Kecskesajtos fondue lábasból

Jó étvágyat kívánok a saját fondue-dhöz! Fondue receptért pedig kattints a linkre!

Nincs hozzászólás


Recept keresés