A krémes rántotta 5 titka

Szerző: Hasznos tanácsok
Krémes rántotta

A rántotta az egyik legnépszerűbb tojásétel nem csak Magyarországon, de talán az egész világon. És habár a rántotta készítésének – és így az elért végeredménynek is – rengeteg különböző módja van, de egyvalami vissza-visszatér a tökéletes rántotta után való kutatásban. Ez pedig annak a titka, hogy mitől lesz igazán krémes a rántotta.

Ebben a cikkben kifejezetten a krémes rántotta 3 legfontosabb titkát szeretném megosztani veled, ami segíthet tökéletesíteni ennek az egyszerű ételnek az elkészítését. Ha rántotta receptet keresel, akkor az alapreceptet a linkre kattintva éred el.

Az igazán krémes rántotta 5 legfontosabb titka

Nézzük először egyszerűen, hogy mi az az 5 legfontosabb dolog, amire akár egyenként, akár összességében figyelned kell, ha igazán krémes rántottát szeretnél. Lejjebb pedig mindegyik tippet részletezem.

Krémes rántotta

Mitől lesz krémes a rántotta?

  1. Megfelelő mennyiségű zsiradék használata
  2. Nem szabad túlsütni
  3. Tejtermék hozzáadása
  4. Nem túl magas hőfok
  5. Viszonylag gyakori kevergetés

Ezek közül ha csak egyre is figyelsz, máris sokkal krémesebb lesz a végeredmény. Ha viszont az összes tippet betartod, akkor hidd el, ezzel az egészen egyszerű étellel is olyan élményben lesz részed, hogy minden nap rántottát szeretnél majd enni!

Megfelelő mennyiségű zsiradék használata

Zsiradék serpenyőben rántotta sütéséhez

Ez talán a legfontosabb elem, ráadásul főleg annak tükrében, hogy manapság divat a zsiradékokat mindenféle gonosznak és kerülendőnek beállítani.

A zsírok (és olajok) persze nem csak az ízek igazi hordozói, de az igazán krémes ízvilághoz is elengedhetetlenek akár rántottáról, akár más ételről van szó. Arról persze nem is beszélve, hogy a zsírok általános egészségügyi elátkozása is egyre inkább hagy kívánnivalót maga után – de ez más téma.

A pontos zsiradékmennyiség részben ízlés kérdése, de nagyjából egy-másfél teáskanállal, azaz 5-8 grammal érdemes számolni 2-3 tojásonként. Elsőre akár talán soknak is tűnhet az a mennyiség, amibe a tojásokat beleöntjük, de gondolj csak a majonézre. Ennél egyetlen tojássárgája 1 dl olajat felvesz, és a krémességre igazán nem lehet panasz!

Nem krémesség kérdése, de az ízek tekintetében az sem mindegy, hogy milyen zsiradékot használsz. A legkevésbé javasolt a normál étolaj – nem csak totális omega 6 bomba (ami nem jó), de egyben íztelensége miatt semmit nem ad a rántottához. Tökéletes lehet ezzel szemben disznó-, kacsa- vagy libazsír, de szóba jöhet extra szűz olívaolaj is. Természetesen az egyik legjobb ízt a kiolvasztott szalonnazsír fogja adni, de ez már túlmutat egy egyszerű rántottán.

Ha nagyon íz nélküli zsiradékra vágysz a rántottádban, akkor én inkább kókuszolajat javaslok.

Nem szabad túlsütni

Rántotta sütése 3

A rántotta leginkább akkor sikerül szárazra, ha túlsütik. Ennek viszont általában két oka van: egyrészt sokan félnek a nem teljesen átsütött tojástól, másrészt hiányzik a technika, amivel a tökéletesen krémes, de mégsem teljesen folyós állag elérhető.

Az elsőben nem nagyon tudok segíteni, elfogadom, ha tartasz a tojástól. Itt csak személyes megjegyzés, hogy minden további nélkül fogyasztok évtizedek óta lágy-, nem teljesen átsütött vagy akár nyers tojást (például tatár bifsztekben), és soha semmilyen egészségügyi problémám nem volt emiatt.

A másodikhoz – a megfelelő sütési technikához – viszont van nagyon jó gyakorlati tippem. Egyrészt soha ne süsd túl nagy hőfokon a rántottát, erről még lejjebb olvashatsz.

Másrészt mielőtt még teljesen elkészülne – és éppen ezért amikor még kicsit folyós a rántotta -, emeld fel a serpenyőt a tűzről, és forgasd a tojást egy spatulával úgy, hogy ne a tűzhely, hanem csak a serpenyő saját hője melegítse. Így abban a pillanatban, amikor abbahagyod a kevergetést, abbamarad a sütés, tehát gyakorlatilag 100%-ban tudod kontrollálni, hogy menyire lesz átsült vagy krémes a rántotta.

Tejtermék hozzáadása

Angol típusu rántotta készítése sok vajjal

Elsőre talán ez a legérdekesebb tipp a krémes rántotta elkészítéséhez, de hidd el, hogy rengeteget tud segíteni bármilyen tejtermék.

És itt tényleg bármilyen tejtermékre gondolok. Hagyományosan leginkább tejjel vagy tejszínnel dúsítják a rántottát, ezek is működnek. De szintén krémesebb lesz a végeredmény, ha például zsiradékként részben vagy egészben vajat használsz a sütéshez.

Ezen kívül talán elsőre kicsit meglepő módon bármilyen reszelt sajt hozzáadása – például akár az amúgy kemény Parmezán is – kifejezetten lágyítja, krémesíti a végeredményt.

Természetesen ezek mind befolyásolják az ízvilágot is. Tehát a tejtermékek alkalmazásával nem csak krémessé tesszük a rántottát, hanem igazából külön-külön recepteket tudunk alkotni.

Egy gondolat azért ide: ne vidd túlzásba a tejtermékeket. Itt nem az a cél, hogy tojásos tejszínt süssünk, hanem hogy tojásonként néhány teáskanál tejszínnel (vagy egyéb tejtermékkel) valóban dúsítsuk a végeredményt, de alapvetően azért rántottát kell készítenünk.

Nem túl magas hőfok

Itt fontos megjegyezni, hogy finom és krémes rántotta készíthető akár alacsony, akár közepes hőfokon is. A lényeg az, hogy ne nagyon hirtelen süljön a tojás, ne legyen nagyon magas a sütési hőmérséklet.

Első próbálkozásnál javaslom a közepes-alacsony lángot viszonylag gyakori kavargatás mellett. Aztán ahogy egyre tapasztaltabb leszel a rántottakészítésben, úgy érdemes emelni a hőfokot.

Az én tapasztalatom szerint némi gyakorlattal a rántotta készítésének ideális hőmérséklete a közepes és magas között van, ez például indukciós főzőlap esetén 6-os 7-es fokozat a 10-ből.

Viszonylag gyakori kevergetés

Az, hogy milyen gyakran kevered, nagy mértékben befolyásolja a rántottának nem csak a krémességét, de magát a végeredményt is.

Az teljesen ízlés vagy recept kérdése, hogy mekkora darabokat szeretnénk a rántottában. Itthon hagyományosan nagyobb darabokban szokott lenni a tojás, de még ettől is lehet krémes. Ehhez nem szabad folyamatosan kevergetni, de még így is legfeljebb 10-15 másodpercenként át kell kevernünk az egészet, ha valóban krémes állagot szeretnénk a végén.

Az angol változatban szinte „folyós” a végeredmény, egyáltalán nem állnak össze a tojásdarabok. Ennek egyik titka pedig a folyamatos kevergetés nagyon alacsony hőfokon.

Ami tehát fontos, hogy bármilyen formában is szereted a rántottát, ha krémes állagra vágysz, akkor nem szabad otthagyni magában sülni, hanem folyamatosan vagy rendszeresen keverni kell.

Lazacos pirítós krémes angol rántottával

1 hozzászólás

  1. Szalontai Éva szerint:

    Mi (nyugat-Dunántúlon) mindig teszünk bele kis tejet, olykor vékony füstölt szalonnaszeleten sütjük. Kislány koromban Nagyanyám úgy tanította a rántotta sütését, hogy a szép rántottának „rózsásnak” kell lennie. (Tudja-e még manapság valaki, hogy arrafelé falun a rántottasütőt rényessütőnek nevezték még az én gyerekkoromban is?)


Recept keresés