Margarita pizza

Szerző: Olasz receptekReceptek
Margarita pizza

Magyar neve:

Margarita pizza

Eredeti neve:

Pizza Margherita

Származás:

Olaszország, Nápoly

Mennyiség:

2 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 30 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Margarita pizza hozzávalók:

 • Pizzatészta 500 g lisztből
 • 10 evőkanál passata di pomodoro (passzírozott paradicsom)
 • 300 g friss mozzarella
 • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
 • 10-15 db friss bazsalikomlevél
 • Oregánó

A margarita pizza az egyik legegyszerűbb pizza, hiszen mindössze mozzarella sajt, paradicsom és bazsalikom van rajta. De az egyszerűség nem jelent kompromisszumot az ízek terén. Jó minőségű alapanyagokból és egy jó recepttel a margarita pizza igazi tavaszi-nyári csemege akár otthon elkészítve is!

Margarita pizza recept

 1. Készítsd el a pizzatésztát. A linkre kattintva részletesen megtalálod a pizzatészta receptjét és készítésének minden fortélyát. 500 g lisztből 2 db, kb. 36 cm-es, vékony tésztás pizzát tudsz készíteni.

  Ha elkészült, hagyd a tésztát pihenni legalább másfél órát. De ahogy a tökéletes olasz pizza készítésének 7 titka közt olashatod, a 2-5 napig pihentetett tészta a tökéletes.

 2. Melegítsd elő a sütőt a lehető legforróbb fokozatra, és formázd meg a pizzatésztát. Készítheted négyszögletes tepsiben is, vagy kör alakú pizzasütő lapon, illetve pizzakövön. A vékony tésztás pizza formázása nem a legegyszerűbb dolog, gyakorlatot igényel. A pizzatészta formázásáról a linkre kattintva olvashatsz bővebben, de ne add föl ha nem sikerül elsőre 🙂 !
 3. Kend meg a tésztát körkörös mozdulatokkal a passzírozott paradicsommal, hogy a szélén kihagysz egy kb. 1 cm-es sávot. Locsold meg egy kevés olívaolajjal, ízesítsd sóval és oregánóval. A receptnél megadott mennyiségek 2 db 36 cm-es pizzára szólnak, tehát egy pizzához a felével számolj.
 4. Margarita pizza készítése: passzírozott paradicsom, olívaolaj, só és oregánó

  Passzírozott paradicsom, olívaolaj, só és oregánó

 5. Vágd kb. fél-1 cm vastag szeletekre a friss mozzarellát, vagy tépkedd darabokra ahogy a második képen láthatod, és helyezd el a pizzán. Egy db 36 cm-es margarita pizza kb. 150 g mozzarellával lesz tökéletes. Ha kevesebb a sajt, nincs íze, ha több akkor viszont már eláztathatja a tésztát.
 6. Margarita pizza készítése: mozzarella szeletek

  Mozzarella szeletek


  Margarita pizza készítése: mozzarella rusztikusan

  Mozzarella rusztikusan

 7. Tedd be a pizzát a sütőbe és süsd meg. A pizza otthoni sütésével kapcsolatban a linkre kattintva olvashatsz néhány jó tanácsot, de a legfontosabb tudnivaló, hogy a sütődet a lehető legforróbb fokozatra állítsd.

  250 fok körüli hőmérsékleten egy 36 cm-es pizza kb. 10 perc alatt, egy 25 cm-es pizza kb. 8 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a széle enyhén barna, a paradicsom és a mozzarella pedig egybeolvadt, kissé felhólyagosodott a közepén.

 8. Amikor kiveszed a sütőből, ízlés szerint tegyél rá friss bazsalikomleveleket, és azonnal, forrón tálald. A friss, gyenge bazsalikom a forró pizzától egy picit megfeketedik, ez természetes.

A margarita pizza rövid története

A margarita pizza egyike az eredeti, nápolyi pizzáknak. A hagyomány szerint 1889-ben, amikor Savoyai Margit olasz királynő ellátogatott Nápolyba, olyan pizzát szolgáltak föl neki, amelyen a feltétek Olaszország színeit jelképezték; zöld (bazsalikom), fehér (mozarella), piros (paradicsom). Az ő tiszteletére viseli azóta is olaszul a pizza Margherita (Margit) nevet, ami margarita pizza néven magyarosodott.

Ha jó minőségű paradicsomból és mozzarellából, a hozzávalókat megfelelően adagolva készítik el, akkor a pizzériák legolcsóbb pizzáján a feltétek csodálatos szósszá olvadnak össze. Az ember még ha a pizzát általában sok hússal eszi, akkor is néha szívesen nyúl ehhez a könnyű, friss mediterrán ételhez.

Jó étvágyat!

Margarita pizza
Margarita pizza

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Címkék

3 hozzászólás

 1. Miki szerint:

  “Kedves” péter, ha mindössze ennyit tudtál hozzábö.ögni, akkor ezt most kipróbálom.
  Köszi a receptet!

 2. Antonio szerint:

  Pizza Margherita (a Regina Margherita-nak keszitve)

 3. Leviczky Péter szerint:

  Írjuk már úgy, ahogy kell: Margherita és nem Margarita


Recept keresés

Nemzeti ételek a Facebookon!