Tabasco szósz

Szerző: Hozzávalók
Tabasco szósz

A Tabasco szósz azon kevés ételek egyike, ahol egy márkanév magának az ételnek a nevévé vált. Vagyis: ma már általánosan, egy receptben is így, Tabasco szósz néven hivatkozunk rá, holott ez egyetlen amerikai cég saját szószának a márkeneve. Ha marketinges vagy vállalkozó szemmel nézem, akkor nincs is ennél kívánatosabb helyzet: a világon bárhol nem csípőspaprika szószt, vagy ecetes paprikaszószt írnak a receptek, hanem Tabasco szószt. Esélyt sem adva arra, hogy a konkurenseid is megjelenhessenek. 🙂

Ez a cikk a Taqbasco szószról szól, ha Tabasco szósz recepteket keresel, kattints a linkre!

A Tabasco szósz íze

A Tabasco szósz tulajdonképpen ecetben sóval erjesztett csípőspaprika. Mégpedig tabasco fajtájú paprika, ami pedig Mexikó Tabasco államáról kapta a nevét – innen a szósz nevének eredete. Magában hihetetlenül erős és tömény, nem is érdemes megkóstolni. Néhány csepp elég belőle az ételbe, hogy aromáit átadja.


Tabasco paprika

Tabasco paprika


Tabasco állam Mexikóban

Tabasco állam Mexikóban

A Tabasco szószban karakteresen kivehető a közepesen csípős tabasco csilipaprika íze, ami az ecettel együtt kellemesen és kívánatosan savanykássá válik. Így ez a szósz összetéveszthetetlen aromát ad szószoknak, húsoknak, bárminek, amihez hasznlod.

A Tabasco szósz sikere is talán éppen abban rejlik, hogy a készítés során alkalmazott eljárás ezerféle aromát zsúfol ebbe az apró üvegekben árult, piros szószba. A sóval kevert paprikát évekig érlelik kiégetett tölgyfahordókban, amikben korábban Jack Daniel’s whiskey érlelődött. Az évek alatt átvett zamatok az ecettel válnak teljessé. A McIlhenny gyár többféle variációt is készít, nálunk szinte kizárólag az eredeti, csak tabasco paprikát tartalmazó, élénkpiros szósz kapható.

A Tabasco szósz felhasználása

A Tabasco szósz felhasználása szinte végtelen – amihez illik a paprika vagy a paradicsom, ahhoz ebből a szószból is lehet néhány cseppet tenni. Néhány cseppet, mert a fent leírt készítési eljárás során az ízek annyira intenzívek lesznek, hogy nincs is szükség többre.

A Tabasco szósz kiváló különböző szószokba, grill pácokba akár húshoz akár zöldségekhez. Nagyon jól megy szinte bármilyen húsételhez, például vagdalthús jellegű ételek (akár hamburger) esetében magához a darált húshoz adva. A Tabasco szósz használható hagyományos ízesítóként, pl. néhány cseppet öntve a pizzára, a tortilla chipsre. Kiváló kiegészítője lehet bármilyen mártogatós szósznak, akár csak sima majonéznek vagy pl. tejfölnek. Ha mexikói jellegű szószt, salsát készítesz, egy pár csepp Tabasco garantáltan máris sokkal eredetibbé varázsolja majd az ételt! És persze ne feledkezzünk meg a koktélokról. Egy csepp Tabasco szósz szinte elengedhetetlen például az igazi Bloody Maryből.

Csípősségét illetően a csilipaprikák nagy családjában a tabasco paprika és így a belőle készített Tabasco szósz is csak közepes helyet foglal el. De a felhasználásával vigyázz, mert ez a közepes csípősség az átlagos magyar ízlésnek azt jelenti, hogy néhány csepp szósz megbolondítja, ennél több viszont sokak számára már akár élvezhetetlenül csípőssé teszi az ételt. Javaslom, hogy először próbáld ki egy kisebb mennyiséggel, és ha még bírjátok, akkor legközelebb mehet bele több!

Tabasco szósz ár, Tabasco szósz vásárlása

A Tabasco szósz első ránézésre nem olcsó, a nálunk általában kapható 57 ml-es kiszerelés 1000 Ft körüli, vagy magasabb áron szerezhető be. Ez a maga 20.000 Ft körüli literenkénti árával egyrészt sokkoló, másrészt jócskán veri még a hordóban korábban érlelt, szintén nem olcsó whiskey-t is, – és harmadrészt de nem utolsósorban a cikk elején hivatkozott marketinges irigykedést erősíti: micsoda üzlet lehet valami, amit sikerül ilyen áron eladni!

Tabasco szósz szinte minden nagyobb szupermarketben beszerezhető, általában vagy a hagyományos szószok (pl. ketchup, mustár) környékén, vagy a nemzetközi specialitásoknál található.

Online beszerzési forrásként gyors kereséssel az alábbiakat találtam:

Tabasco szósz

Nincs hozzászólás


Recept keresés