Francia feketekagyló

Szerző: Francia receptekReceptek
Francia feketekagyló

Magyar neve:

Francia feketekagyló

Eredeti neve:

Moules marinière

Származás:

Franciaország

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Francia feketekagyló hozzávalók:

 • 1 kg feketekagyló
 • 60 g hagyma (kb. fél fej)
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 1 dl száraz fehérbor
 • 4 dkg vaj
 • 10 g petrezselyemzöld (kb. 2-3 ek. aprítva)
 • 10 g zellerlevél (kb. 2-3 ek. aprítva) - elhagyható
 • Őrölt bors

A francia módra elkészített feketekagyló az egyik legízletesebb és legnépszerűbb, mégis talán legegyszerűbb elkészítési módja ennek a tengeri herkentyűnek. A kagyló lényegében fehérborban és a saját levében – illetve inkább gőzében – párolódik némi hagyma, vaj és zöldfűszerek társaságában.

Az étel eredeti neve moules marinière, magyarul kagyló tengerész módra. A receptnek igazából kb. annyi változata van, ahány helyen készítik, de néhány közös pont azért akad. Ilyen a száraz fehérbor, a hagyma, a vaj és a petrezselyem. A különböző változatokról a recept alatt olvashatsz bővebben.

A tökéletes francia feketekagyló elkészítéséhez azonban nem csak a hozzávalók fontosak, de a kagyló tisztítása és a főzési ideje is. Különösen ha egy olyan országban főzzük, ahol a tengeri herkentyűk bizony nem részei a mindennapoknak, és így a több évszázados tapasztalat sincs meg az elkészítésükre. Olvasd el a receptet, és nézd meg alatta a további tippeket a tisztísáról, főzési időről, illetve hogy mire figyelj, hogy mindig garantáltan friss legyen a kagyló!

Francia feketekagyló recept

 1. Készítsd elő a hozzávalókat: tisztítsd meg a kagylót (lásd külön), aprítsd fel a hagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet és a zellerzöldet.
 2. Francia feketekagyló hozzávalók

 3. Egy nagyobb lábasba öntsd a bort, add hozzá a vajat, és melegítsd, amíg a vaj fel nem olvad. Add hozzá a zöldfűszereket, a hagymát és fokhagymát, és forrald fel.
 4. Francia feketekagyló készítése 2

 5. Öntsd bele a kagylót, forgasd át, fedd le, és főzd 5-7 percig. Néha rázd meg a lábast, hogy az összes kagylót érjék a fűszerek.
 6. Francia feketekagyló készítése 1

 7. A francia feketekagyló elkészült. Tálald azonnal magában vagy sült krumplival.
 8. Francia feketekagyló

Hány főre és hogyan tálald?

A francia feketekagylót frissen, azonnal tálald, amikor elkészül. Mélytányérban vagy akár egy szebb kisebb lábasban is tálalhatod, ez utóbbi az éttermi verzió.

Szűrőkanállal kanalazd ki a kagylót adagonként, és utána egy merőkanállal vagy közvetlenül a lábasból kiöntve adj hozzá a főzőlevéből is. A kettő (kagyló és főzőlé) együtt tálalandó, együtt finom!

A személyenkénti mennyiség leginkább attól függ, hogy az ember előételként vagy főételként eszi-e, illetve hogy mit kínál hozzá.

 • Előételként fogyasztva egy személyre 25-35 dkg kagylóval érdemes számolni
 • Főételként ha van hozzá köret (például a Franciaországban vagy Belgiumban nagyon népszerű sült krumpli), akkor 75 dkg körül van a személyenkénti adag.
 • Ha főételként nagyrészt magában fogyasztod, akkor 1 kg feketekagylót számolj személyenként.

Hogyan fogyaszd a francia feketekagylót?

A feketekagyló fogyasztásának legegyszerűbb, legnépszerűbb és egyben legeredetibb módja, ha veszel egy olyan kagylóhéjat, amiben már nincs kagyló, vagy kiszopogatod egybből a kagylót. Tehát legy egy üres, két félből álló kagylóhéjad.

Innentől kezdve ezt egyfajta fogóként használva tudod a kagylókat enni. Egyik kezedbe fogod az üres kagylóhéjat, másikba pedig azt, amelyikben még benne van a húsa. Az üres kagylóhéjjal, mint egy harapófogóval megfogod a húsát, és a szádba teszed.

Feketekagyló fogyasztása

Francia feketekagyló receptváltozatok

Ha az ember szétnéz a francia receptek között, akkor hamar rájön, hogy ez az étel is olyan, mint nagyon sok más. Habár eredeti francia recept, mégis kb. annyi változat, ahány háztartás.

Tehát egyrészt ne aggódj, ha nincs éppen otthon minden hozzávaló, másrészt merj te is más ízekkel is kisérletezni.

Érdemes azért figyelembe venni, hogy mi az, amiben szinte mindegyik francia feketekagyló recept megegyezik. Ez pedig a kagyló (természetesen), a vaj (ez is természetesen, ha már francia receptről van szó), a fehérbor, a hagyma és a petrezselyem.

Habár a fokhagyma nagyon jól illik hozzá, és szerintem kihagyhatatlan, nem használja mindenki. A zellerlevél pedig teljes mértékben elhagyható, bár az íze egy kis plusz pikantériát kölcsönöz az ételnek.

Fontos, hogy plusz só nem kell a receptbe, hiszem maga a kagyló is elég sós! Szintén nincs szükség több folyadékra mint a bor, a megfelelően kezelt feketekagyló maga is levet ereszt, és ettől lesz nagyon finom ez az étel!

Feketekagyló tisztítása

A feketekagyló tisztítása nem annyira nehéz, mint aminek elsőre tűnik.

Igazából az egyik fontos tudnivaló, hogy sokat ne hagyd vízben állni, mert akkor a kagylók kinyílnak – ehhez lásd a kopogtatós tippet a Mire figyelj résznél. Lényegében elég egy rövid vízsugárral átmosni, vagy akár az is elhagyató.

Ami fontosabb, hogy a szőrös moszatot szedd ki egy késsel azokból a kagylókból, amikben van még főzés előtt. Ezt ha nem távolítod el, akkor utána kellemetlen lesz elfogyasztani az elkészült kagylót.

Feketekagyló szőrös moszattal

Mire figyelj

Vásárlásnál természetesen a legjobb, ha friss kagylót tudsz beszerezni, de erre Magyarországon nincs lehetőséged.

Ha nem frissen veszed, akkor nézd meg, hogy mikor csomagolták. Én legfeljebb 2-3 napos kagylót veszek és használok (többek között rossz tapasztalat miatt) még akkor is, ha a lejárati ideje általában egy hét.

Amikor kinyitod a csomagolást, akkor szagolj bele, és friss tengerszagot kell érezned. Ha kicsit is rohadó, poshadó, kellemetlen szaga van, akkor sajnos jobban jársz, ha az egész csomagot kidobod.

A friss, még főzés előtt álló kagyló akkor jó, ha teljesen össze van zárva a két héja. Ha esetleg egy pici rés van, akkor kopogtasd meg vele a konyhapultot 3-4-szer, sokszor ilyenkor még összezárja magát. Ha 1 perc múlva még mindig nyitva van – akár kicsit is -, akkor dobd ki.

Ha a kagyló törött vagy bármilyen más formában sérült, akkor azonnal dobd ki.

Sajnos fel kell rá készülni, hogy a Magyarországon kapható feketekagyló a csomagolás és a hosszú út alatt nem lesz 100%-ban felhasználható. Én már dobtam ki teljes csomagot még lejárati időn belül, de a recept publikálásakor is egy 1,5 kg-os csomagból csak 1 kg volt felhasználható. Lásd a lenti képen az üvegtálban a jó, mellette a kidobott kagylókat.

Jó és rossz feketekagyló

Főzés után pedig a kagyló akkor jó, ha szétnyílt néhány centire a két héja. Ami egyáltalán nem nyílt szét, vagy csak pár millimétert, azt dobd ki.

Francia feketekagyló főzési ideje

Mint minden vízi alapanyagnál, a feketekagylónál is kritikus a főzési idő. És nem feltétlenül abból az irányból, ahogy azt a legtöbben gondolják.

A feketekagyló főzési ideje esetében a Magyarországon legtöbbször elkövetett hiba, hogy egyszerűen túlfőzik. Tetszik nem tetszik, ezeknek a tengeri élőlényeknek megvan az optimális elkészítési idejük. Ha kevesebb ideig főzöd, nyers marad, ha viszont tovább, akkor kemény és szinte ehetetlen.

Természetesen ez részben ízlés kérdése is, és függ a főzési körülményektől, de a feketekagylót általánosságban 5-6 percig kell főzni, pontosabban párolni.

Ez azt jelenti, hogy ha forrásban lévő folyadékba teszed, akkor tedd rá a fedőt, és rögtön indítsd el az órát. 5-6 percig legfeljebb néha rázogasd. Utána nézd meg, hogy megfelel-e az ízlésednek, és tálald. Általában a 7 percen túl főzött kagyló már nagyon kicsire összemegy, sokszor kiesik a héjából, és igazából túl kemény.

Milyen fehérbor jó a receptbe?

A legfontosabb, hogy száraz fehérbor legyen. Ezen belül amit a legtöbb francia ajánl, és ami tényleg a legfinomabb ebben a párosításban, az a Sauvignon Blanc.

Jó étvágyat!

Francia feketekagyló

A recepthez felhasznált, eredeti francia feketakagyló receptek: French Cooking Academy, 750g, Philippe Etchebest.

Címkék

2 hozzászólás

 1. Szebé szerint:

  Szia Balázs,

  Itt, Kanadában, rendszeresen kapható a fekete kagyló. Mi hagymát és fokhagymát pirítunk, és paradicsomszósz valamint Pimento szósz keverékét forraljuk, kis vörösbor és már készen is van.
  Az óceán parti helyeken rengeteg változata ismert, volt szerencsém néhányat megkóstolni. Nagyon szeretem az oldaladat sokszor meg is főzöm amit felteszel. Köszönöm.


Recept keresés