Croque-monsieur

Szerző: Francia receptekReceptek
Croque-monsieur

Magyar neve:

Croque-monsieur

Eredeti neve:

Croque-monsieur

Származás:

Franciaország

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Croque-monsieur hozzávalók:

 • 8 szelet toast kenyér
 • 4 db nagyobb szelet (kb. 3 dkg szeletenként) vagy 8 db normál szelet főtt sonka (pl. gépsonka)
 • 20 dkg Ementáli vagy Gruyère sajt
 • 4 evőkanál tejföl vagy besamel
 • Vaj

A Croque-monsieur [ejtsd: krok-mösziő], vagy ahogy a franciák gyakran használják, csak ‘croque’ a hangulatos párizsi kávéházak és bárok talán legismertebb szendvicse, világszerte az egyik legnépszerűbb, gyorsan elkészíthető harapnivaló. Magyarországon francia pirítós néven a lecsupaszított, jelképes sonka és sajtmennyiséget tartalmazó változatával találkozhatsz.

Az eredeti verziót azért érdemes kipróbálni, mert ennek a szendvicsnek éppen a tetején ropogósra, a belsejében olvadtra sült sajt, a ropogós kenyér, és a sonka-sajt domináns íze adja meg az egyéni jelleget. Ezt pedig sajnos trappista sajttal és a hozzávalókat kispórolva nem lehet elérni. A croque-monsieur egyébként magyarul valami olyasmit jelent, hogy “ropogós úr”, de a Wikipedia és más források szerint az eredete nem ismert. Van egyébként ropogós hölgy, vagyis croíue-madame is, ilyenkor a szendvics tetejére még egy tükörtojást tesznek.

Croque-monsieur elkészítése

A szendvics belsejébe a sajtot (kb. a fele) teheted reszelve vagy szeletelve, a tetejére szánt sajtra reszelve lesz szükséged. Nem érdemes az Ementálit vagy a Guyère-t mással helyettesíteni, ezek nélkül nem lesz a szendvicsnek jellegzetes, karakteres íze. Ez a mennyiség 4 db szendvics elkészítéséhez elegendő.

 1. Vékonyan vajazd meg a toast kenyereket.
 2. Croque-monsieur készítése: vajazd meg a toast kenyeret

  Vajazd meg a toast kenyeret

 3. Pakold meg a szendvicset úgy, hogy egy réteg sajt, egy réteg sonka (ez a nagyobb szelet sonkából fél szelet), ismét egy réteg sajt és végül egy réteg sonka kerüljön egymásra. Ha reszelt sajttal jobban szereted (így folyósabb és talán még egy kicsit finomabb lesz), akkor pakold meg azzal is jól két rétegben.
 4. Croque-monsieur készítése: két réteg sajt és sonka

  Két réteg sajt és sonka teszi ellenállhatatlanná

 5. Tedd rá a másik szelet kenyeret. A tetejét kend meg vékonyan tejföllel vagy besamellel, és szórd meg a reszelt sajttal. Igazán ínyenc helyeken a tetejét sajtmártással, vagyis sajttal elkevert besamel mártással kenik meg.
 6. Croque-monsieur elkészítése: tejföl vagy besamel és reszelt sajt

  Tejföl vagy besamel és reszelt sajt

 7. A sajt és sonka mennyiségén kívül a legnagyobb különbség a magyar francia pirítóshoz képest, hogy ezt nem szendvicssütőben sütik. Tedd forró grillsütőbe, vagy a sütőd grillezője alá, de ha nincs ilyened, akkor egyszerűen forró sütőbe. Süsd addig, amíg a sajt aranyszínű kérget kap a tetején, és a kenyér is ropogós lesz.

Frissen, forrón az igazi. Ilyenkor a sajt finom ropogós a tetején, és lágyan olvad a belsejében. Átlósan kettévágva, háromszög alakban tálalva nagyon jól mutat, és könnyen harapható. Friss salátával és valamilyen egyszerű öntettel tálalva komplett fogás. Mivel bőven van benne anyag, ezért egy uzsonnára bőven elég személyenként egy szendviccsel számolni, de még főétkezésként is szinte bárki jóllakik kettővel.

Jó étvágyat!

Croque-monsieur

Forrás: croquemonsieur.org, Giallo Zafferano, Wikipedia.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Címkék

Recept keresés

További receptek