Remulád mártás

Szerző: Francia receptekReceptek
Remulád mártás

Magyar neve:

Remulád mártás

Eredeti neve:

Remoulade

Származás:

Franciaország

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Remulád mártás hozzávalók:

 • 250 ml majonéz
 • 2 db közepes ecetes uborka
 • Aprítva 1 evőkanál kapribogyó (kb. 8 db termés vagy 20 db bogyó)
 • kb. 2 tk. apróra vágott újhagyma, snidling, lilahagyma, mogyoróhagyma, esetleg vöröshagyma
 • 1 tk. szárított, vagy 2 tk. friss, aprított tárkony
 • 1 tk. szárított, vagy 2 tk. friss, aprított petrezselyemzöld
 • 2 tk. citromlé

A majonézes alapú remulád mártás vagy franciásan remoulade mártás itthon nem annyira ismert, világszerte mégis igen kedvelt szósz, főleg rántott halakhoz, tengeri herkentyűkhöz.

Talán az lehet az oka annak, hogy a remulád mártást itthon nem annyira ismerjük, szeretjük, hogy az én megfigyelésem szerint a magyar konyhában a szószoktól általában azt várjuk el, hogy simák legyenek. Márpedig az igazi remuládban éppen az az izgalmas, hogy általában apróra vágott savanyú uborka, kapribogyó, zöldfűszerek egyvelege épphogy nem sima, hanem a majonéztől megszokott állagtól alapjaiban eltérő, darabos mártást eredményez. Ami persze mindennek ellenére, sőt éppen ezért nagyon finom, és sok étel kiváló kísérője.

Remulád mártás recept

 1. Először aprítsd fel a savanyított zöldségeket, a hagymát és a fűszereket.

 2. Savanyú uborka, újhagyma, kapribogyó termése

  A remulád mártás elengedhetetlen hozzávalói


  Felaprított savanyú uborka, újhagyma, kapribogyó termés

  Aprítsd fel a hozzávalókat

 3. Keverd jól össze a fűszereket, ízesítőket a majonézzel.
 4. Remulád mártás hozzávalói

  Keverd össze a hozzávalókat


  Remulád mártás összekeverve

  Már csak be kell hűteni

 5. Tedd a remulád mártást hűtőbe lehetőleg legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
 6. Remulád mártás

  Kész remulád mártás

A remulád mártás tálalása, felhasználása

Remulád mártás, rántott hal, sült krumpli

Remulád mártás rántott hallal és sült krumplival

A remulád mártást a nemzetközi konyhában manapság elsősorban tengeri herkentyűkhöz, rántott halhoz fogyasztják. Nálunk is rántott hal mellé készült, ahogy a képen láthatod, és kellemes savanykásságával tökéletesen egészítette ki az ízeket.

De lényegében bármilyen ételhez kínálható, amihez a majonéz is megy, pl. szendvicsekhez, sült húsokhoz, hot doghoz, vagy akár virslihez is.

Egy jó remulád esetében összességében az ecetes savanyúságok és a citromlé miatt savanykásabb ízre számíts, mint a majonéznél megszokott – ezért is megy olyan jól a halakhoz, rákokhoz.

Remoulade változatok

Kevés receptet illetően lehet annyira eltérő változatokat találni a világban, mint a remoulade esetében.

És itt nem csak arról van szó, hogy – nem tudom miért – a magyar remulád receptek már eleve dupla tejföllel hígítják a majonézt, amúgy teljesen feleslegesen. Ez talán abból a ma már tényként kezelhető félreértelmezésből következik, amiért itthon ma már szinte egyértelműen tartármártásként fogadjuk el azt, ami eredetileg majonézmártás (értsd: lényegében tejföllel hígított majonéz). Holott a tartármártás a magyar konyhában is egészen mást jelentett még akár néhány évtizeddel ezelőtt, a nemzetközi színtéren pedig sokkal közelebb áll a remoulade-hoz, mint bármi máshoz ebben a cikkben.

De a remoulade ezen túlmenően széles e világban is sokféle ízesítést jelent. Lényegében majdhogynem szabadon szárnyalhat a képzelet, ami a majonéz felturbózását jelenti. És itt van még az USA-ban inkább ismert Louisiana remoulade, ami már első ránézésre is eltér attól, amit ebben a receptben vagy általában Európában látsz: lévén piros, és még csak nem is feltétlenül majonéz alapú.

Ha kérdeznék, számomra a remulád ízét két összetevő határozza meg igazán, természetesen a majonézen kívül. Egyrészt maga az ecetes savanyúság, ami lehet akár uborka, akár kapribogyó, akár mindkettő, mint ebben a receptben. De még másféle savanyúságot is el tudnék benne képzelni. Másrészt pedig a zöldfűszerek közül a tárkony. Vagyis ha rám hallgatsz, a tárkonyt és legalább egyfajta ecetes savanyúságot sose hagyj ki a házi remulád mártásodból!

Egyetlen összetevő van, amit én most kihagytam, és a legtöbb nemzetközi remulád recept opcionálisan ajánl: a szardellakivonat, de csak egy kevés. Ez szintén ízlés kérdése, és semmiképp sem halas, hanem inkább kellemesen sós ízt és egyfajta jó értelemben vett teltséget (lásd: umami) ad a mártásnak.

Száz szónak is egy a vége, most is azt tanácsolom, mint már sokszor. Próbáld ki ezt a változatot, amit amúgy én a Wikipedia angol nyelvű remoulade cikke alapján, a Larousse Gastronomique szerint készítettem. És mint ilyen, az ezerféle változat közül valamennyire eredetinek nevezhető, emellett nagyon finom volt és nem is hagyott maga után kívánnivalót. Aztán persze utána változtasd, ízesítsd ízlésed szerint, ahogy neked, a családodnak és a vendégeidnek tetszik!

Jó étvágyat

Remulád mártás, rántott hal, sült krumpli
Remulád mártás

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Címkék

3 hozzászólás

 1. Beatrix szerint:

  Nagyon várom, hogy megkóstolhassam. 🙂

  • Beatrix szerint:

   Elkészült, méghozzá az itteni majonéz recepttel. Hááát megszenvedtem vele. Nekem nem ilyen fehér, sokkal sárgásabb (tanyasi tojás?), de az íze szuper. Elég jó tömény is, akinek durva, az “felengedheti” tejföllel, joghurttal, nekem így ízlik. 🙂

   • Örülök, hogy ízlik. Az a helyzet, hogy ez az igazi majonéz, csak sokszor nem ezt kapjuk. Sárgább lehet a tojástól, igen, bár a fényképek is csalhatnak a világítás, beállítás stb. miatt. Élőben nekem is elég sárga, sokkal sárgább, mint amit a boltban megszoktál.


Recept keresés

További receptek