Kuszkusz elkészítése

Szerző: AlapreceptekArab receptekLegjobb receptek
Kuszkusz

Magyar neve:

Kuszkusz

Eredeti neve:

szekszu (berber), كسكس (arab), couscous (francia)

Származás:

Észak-Afrika

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          05 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Kuszkusz hozzávalók:

 • 2,5 dl kuszkusz (kb. 250g)
 • 2,5 dl forró víz
 • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj vagy kb. 2 dkg vaj (elhagyható)

Ez a recept a kuszkusz elkészítését mutatja be neked a lehető legegyszerűbb formában. További kuszkusz recepteket, vagy a kuszkuszról általában több információt a linkekre kattintva találsz, online az Egzotikus Fűszerek áruházból rendelhetsz.

Kuszkusz elkészítése

A kuszkusz elkészítése nagyon egyszerű. Így ez a berber eredetű észak-afrikai étel nemcsak finom és remek kísérője sokfajta ételnek, de talán a világ legegyszerűbben elkészíthető körete is. Kiváló köretként szinte minden ételhez, a felhasználását lásd a cikk alján, de bátran légy kreatív!

A kuszkusz elkészítéséhez csak forró vízzel kell a száraz tésztaszemeket felönteni. Mivel manapság a boltokban előgőzölt állapotban árulják (ez valami olyasmi, mint amit pl. a gyors rizs esetében csinálnak a rizzsel), ezért főzni egyáltalán nem szükséges.

A kuszkusz és a forrásban lévő víz arányára 1:1 és 1:1,5 között javasolt. Előbbi esetben egy pohár kuszkuszhoz egy pohár forró víz, míg a második esetben másfél pohár forró víz megy. Szerintem a kuszkusz igazán pergősen jó, és ehhez tökéletesen elég az 1:1 arányú elkészítés.

 1. Vegyél egy hőálló tálat, és öntsd bele a száraz kuszkuszt. 4 személyre kb. egy bögre (2,5 dl vagy kb. 250 g) kuszkuszt számolj.
 2. Kuszkusz elkészítése: öntsd hőálló tálba a száraz kuszkuszt

  Öntsd hőálló tálba a száraz kuszkuszt

 3. Öntsd föl ugyanannyi forró vízzel, ízlés szerint adj hozzá egy kevés olívaolajat vagy vajat. Én még nagyon kevés sót is szoktam ilyenkor a kuszkuszra tenni.
 4. Kuszkusz elkészítése: Öntsd fel azonos mennyiségű forró vízzel

  Öntsd fel azonos mennyiségű forró vízzel

 5. Zárd le légmentesen műanyag fóliával. A gőzben azonnal párolódni kezd a kuszkusz, és szemmel látható, ahogy magába szívja a forró vizet.
 6. Kuszkusz elkészítése: zárd le műanyag fóliával

  Zárd le műanyag fóliával és hagyd pihenni

 7. Semmit mást nem kell vele csinálni, 5 perc alatt magába szívja a vizet és kész. Egy villával lazítsd fel a szemeket, hogy szép, pergős kuszkuszt kapj.

Mire jó a kuszkusz?

A kuszkusz tulajdonképpen a sivatag tarhonyája, durumbúzából készített tésztaétel. Eredeti hazájában, Észak-Afrikában is köretként eszik, szószos zöldség- vagy húsételekhez.

Természetesen kiváló kísérője bármilyen észak-afrikai ételnek, de nem kell feltétlenül így felhasználni. Bármilyen szószos étel köreteként érdemes kipróbálni, én a képeket pl. egy gombapaprikás főzésekor készítettem (lásd lejjebb a tálalást).

Légy kreatív, készíts kuszkuszt gyakran köretként! Kiváló kísérője akár magyaros, akár keleti szószos ételeknek, és nincs olyan köret, amit könnyebb lenne elkészíteni – hiszen szó szerint 5 perc alatt kész!

Itt a képen például gombapaprikást látsz kuszkusszal tálalva. Tudom, hogy nem tűnik hagyományosnak, nem is az. De mint tésztaféle, a kuszkusz kiváló kísérője a magyar konyha nagyszerű szószos ételeinek, így a paprikásnak is. Merj kísérletezni te is, vigyél színt a konyhádba azzal, hogy gyakrabban készítesz kuszkuszt!

Gombapaprikás kuszkusszal

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Hozzávalók

Recept keresés

További receptek