Kuszkusz

Szerző: Hozzávalók

A kuszkusz egy észak-afrikai, berber eredetű tésztaétel, amit Egyiptomtól Marokkóig, illetve Franciaországban is rendszeresen fogyasztanak, elsősorban szószosabb zöldség- vagy húsételek köreteként.

Gríz állagúra darált durumbúzából készül, kevés víz hozzáadásával. Ezt a keveréket forgatják úgy, hogy apró, a mi tarhonyánkhoz hasonló (annál egy kicsit kisebb) golyókat kapjanak. A kuszkuszt ezután megszárítják, és így a száraztésztához hasonlóan szinte korlátlan ideig tárolható.

Hol kapható a kuszkusz?


Kuszkusz

A kuszkusz ma már a világban szinte mindenhol elterjedt, hiszen nagyon könnyű elkészíteni és az apró szemek kísérőként remek köretként szolgálnak, bármilyen ételt változatossá tesznek.

Magyarországon is egyre több helyen kapható, és nem csak a különleges élelmiszereket árusító boltokban, de már akár közepes szupermarketekben is. Általában vagy a nemzeti ételek polcán, vagy a bio ételek közelében találod. A tarhonyához hasonló (annál kicsit apróbb) száraztésztát keress, leggyakrabban átlátszó zacskóba csomagolva, fél kg-os kiszerelésben.

Online az Egzotikus Fűszerek webáruházban normál és bio kuszkuszt is tudsz rendelni a linkre kattintva.

A kuszkusz elkészítése

Mint bármilyen száraztészta esetében, itt is az elvesztett vizet kell pótolni elkészítéskor. Manapság általában előgőzölt változatban kerül a boltokba, így főzni egyáltalán nem szükséges. A kuszkusz elkészítését a linkre kattintva olvashatod.

A kuszkusz szó eredete

A Wikipédia kuszkusz cikke szerint a név a berber seksu (jól lekerekített, jól megformált, kerek) szóból ered. Az ételnek szintén a hivatkozott cikk szerint egyébként rengeteg elnevezése van még az észak-afrikai tájakon is, és maga a kuszkusz szó az arab változat (كسكس) magyar helyesírásnak megfelelő átírása.

Franciaországban (ahol a gyarmati időknek köszönhetően ma már szinte nemzeti étel) és angolul is couscous az írásmódja, ritkán magyarul is találkozhatsz vele ebben a formában.

Nincs hozzászólás


Recept keresés