Bögrés tiramisu

Szerző: Olasz receptekReceptek
Bögrés tiramisu

Magyar neve:

Bögrés tiramisu

Eredeti neve:

Tiramisu

Származás:

Olaszország

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Bögrés tiramisu hozzávalók:

 • 6 tojás
 • 1 nagy vagy 2 kis doboz mascarpone (500 g)
 • 6 evőkanál cukor
 • 2 bögre erős kávé
 • 30 db babapiskóta
 • 1 evőkanál keserű kakaópor

A jó hír, hogy a tiramisu elkészítéséhez nincs szükség mérlegre. Vagyis a bögrés tiramisu recept azt jelenti, hogy bármiféle extra mérőeszköz nélkül te is elkészítheted ezt a nagyon népszerű és nagyon finom olasz desszertet.

„Bögrés” receptnek hívjuk általában a magyarban azokat a – többnyire süti – recepteket, ahol nem használunk mérleget. Ez az amerikai mértékegységek használatából ered, ahol nem súlyra, hanem űrmértékre (bögre, evőkanál, teáskanál) mérik a hozzávalókat.

A tiramisu esetében ez egy kicsit trükkös, de működik. A mascarpone – az egyik legfontosabb hozzávaló – mennyisége ugyanis grammban van megadva, de ez előre csomagolva jön. Magyarországon vagy 250, vagy 500 g-os kiszerelésben árulják. Vagyis nem kell külön kimérni, elég megvenni az adott kiszerelést a boltban. Ehhez a menyiséghez vagy egy nagyobb (500 g-os), vagy két kisebb (250 g-os) dobozt használj.

Bögrés tiramisu recept

 1. Válaszd szét a tojásokat. A fehérjéhez és a sárgájához is adj 3-3 evőkanál cukrot, majd verd fel a fehérjét a cukorral kemény habbá. Használj robotgépet vagy elektromos habverőt.
 2. Bögrés tiramisu készítése 1

 3. Keverd ki a sárgáját a cukorral, amíg világossárga és sűrű nem lesz, legalább 3 percig.
 4. Bögrés tiramisu készítése 2

 5. Add a mascarponét a sárgájás krémhez, és keverd simára még mindig a habverővel.
 6. Bögrés tiramisu készítése 3

 7. Egy spatula segítségével, 3-4 adagban forgasd a fehérjét a sárgájás krémbe.
 8. Bögrés tiramisu készítése 4

 9. Főzd le a kávét, és öntsd egy mélytányérba.
 10. Bögrés tiramisu készítése 5

 11. A tiramisu rétegezéséhez mártsd a babapiskóták felét egyenként a kávéba kb. 1-2 másodpercre, és fektesd le őket a tálba.
 12. Bögrés tiramisu rétegzése 1

 13. Öntsd a krém felét a babapiskótás rétegre, és egyengesd el.
 14. Bögrés tiramisu rétegzése 2

 15. Erre jön a második babapiskótás réteg, hasonlóan kávéba mártva, végül pedig a krém második fele szintén elegyengetve.
 16. Bögrés tiramisu rétegzése 3

 17. Legvégül egy nagyon sűrű szűrőbe tedd a kakaóport, és szórd meg a tetejét úgy, hogy mindenhol teljesen befedje.
 18. Bögrés tiramisu rétegzése 4

 19. Töröld le a széléről a kakaóport, fedd le, és tedd a bögrés tiramisut a hűtőbe, és hagyd legalább 4 órát, de ideális esetben fél napot pihenni.
 20. Bögrés tiramisu üvegtálban

Bögrés tiramisu tippek

 • A cukor kiméréséhez használt evőkanál egy normál, magyar háztartásokban előforduló evőkanál közepesen púposan (kb. 15 g cukor evőkanalanként). Ha édesebben szereted, lehet egy kicsit púposabb, vagy fél-fél evőkanállal több cukor. Ha kevésbé édesen szereted, akkor csak csapott evőkanállal adj hozzá a cukorból.
 • Először a tojásfehérjét verd fel, utána a sárgáját. Így nem kell elmosnod a habverőt a két művelet között. A sárgájába ugyanis nem baj, ha egy kis fehérje keveredik, fordítva viszont nem fog működni. Ha a fehérjében van sárgája, akkor nem tudod habbá verni.
 • Keményre verd a fehérjét és sokáig a sárgáját is, így lesz a tiramisu tartós. Kb. 3-4 percig verd mindkettőt, nem tudod túlverni.
 • A cukrozott babapiskótától édesebb, a cukrozatlan babapiskótától kevésbé édes lesz a bögrés tiramisu.
 • A kávéhoz ízlés szerint adhatsz egy kevés alkoholt. Magyarországon és több helyen sokan így szeretik a tiramisut, bár az olaszok inkább nem tesznek bele. Használj jó minőségű rumot, amarettót vagy konyakot.

Mekkora tálat használj?

A bögrés tiramisu „sikeressége” tulajdonképpen részben azon múlik, hogy megfelelő méretű tálban készítsük el. Gyakorlatilag olyan méret kell, aminek kb. 15 babapiskótányi az alapterülete, és kényelmesen elfér benne a két réteg.

Tiramisu üvegtálban

Nem reklám, de jelenleg a magyar kiskereskedelemben az IKEA-nak van egy üvegtálja, aminek a mérete 32x21x9 cm, és ráadásul tetővel is rendelkezik. Ez épp az a méret, amire szükséged lesz.

Vagy használd ezt (ha gyakran készítesz tiramisut, akkor érdemes lehet egyet beszerezni), vagy keress hasonló méretű tálat.

Bögrés tiramisu

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés