Basmati rizs

Szerző: Hozzávalók
Basmati rizs csomag

A Basmati rizs (vagy Baszmati rizs) egy Indiából származó, hosszú szemű, illatos és ízletes rizsfajta, ami méltán nevezhető a rizsek királynőjének.

A Basmati rizs név eredete

Az indiai Basmati Társaság honlapja szerint hindi nyelven a „bász” szó jelentése illat, míg a „mati” szó jelentése teljes. Tehát a basmati szó valami olyasmit jelent, hogy nagyon illatos. Ezt te is könnyen leellenőrizheted. Elég ha egy marék nyers basmati rizs, vagy egy gőzölgő tál főtt rizs fölé hajolsz, az illatos fehér kenyérhez hasonlítható élmény alapján megérted, hogy honnan származik ez az elnevezés.

A Basmati rizs felhasználása

A Basmati rizs az egyik legfinomabb rizsfajta, amikor rizsköretről van szó. Minden receptben felhasználható, amikor rizs körettel szeretnél tálalni. Erős aromája miatt különösen jól megy ázsiai szószos ételekhez, currykhez, de mint ilyen, a mi magyaros, fűszeres ételeinknek is kiváló kísérője.

Hosszú és pergő szemű rizsként nem igazán ajánlott rizottókba, édességekbe (pl. tejberizs) és szusi mellé.

A hosszú szemű Basmati rizs mindenféle hókuszpókusz nélkül, könnyen főzhető pergőre. A Basmati rizs főzéséről a linkre kattintva, külön bejegyzésben olvashatsz.

A Basmati rizs ára, illetve hol lehet kapni

Mivel az igazi Basmati rizst csak Indiában és Pakisztánban termesztik, illetve más rizsfajtákhoz képest kisebb a hozama, ezért jóval drágább, mint azok a rizsfajták, amiket a köznyelvben egyszerűen rizsnek hívunk. Na és persze tegyük hozzá a marketing hatást is, ilyen különleges rizst főzni és feltálalni többet jelent, mint hagyományos rizst az asztalra tenni – és ennek az enyhe sznobizmusnak is megkérik az árát. Persze nem érdemtelenül, az íz- és illatélmény kárpótolni fog a drágább beszerzésért.

A Basmati rizst Magyarországon inkább nagyobb szuper- vagy hipermarketekben lehet kapni, általában fél vagy 1 kg-os, előre csomagolt változatban. Indiai és ázsiai üzletekben kimért változata is hozzáférhető. A fehér basmati rizs ára 1000-1500 Ft körül mozog kg-onként. Létezik barna (vagyis feldolgozatlan) basmati rizs is, ezzel én eddig Magyarországon kereskedelmi forgalomban csak a Culinarisnál találkoztam.

Basmati rizs csomagban

1 hozzászólás

  1. Fűszermánia szerint:

    Khm… Ausztriában 1,60 EUR körül kapható kilója, az a legközelebbi hely, ahonnan érdemes betározni. Itthon sajnos nagyon drágán adják.


Recept keresés