Krémes tejberizs recept Jamie Oliver módra

Szerző: Angol receptekReceptek
Krémes tejberizs Jamie Oliver módra

Magyar neve:

Krémes tejberizs

Eredeti neve:

Creamy rice pudding

Származás:

Anglia

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Krémes tejberizs hozzávalók:

  • 240 g rizs (gömbölyű szemű, hagyományos vagy pl. rizottó rizs)
  • 1 l teljes tej
  • 3 dl tejszín
  • 4 cs. vaníliás cukor

Ez a krémes tejberizs recept már akkor megfogott, amikor Jamie Olivertől először láttam a TV-ben. És nemcsak azért, mert az az odatesztem-hagyomfőni-lekapcsolom fajta (értsd: nagyon egyszerű). De tényleg hihetetlenül krémes lesz a végén a tejberizs. Semmi köze ahhoz a sokszor ragacsos, ízetlen vacakhoz, ami felénk tejberizs néven annak idején a menzán futott. Egyszóval finom. Nagyon finom!

Jamie Oliver-féle krémes tejberizs elkészítése

Ennek a tejberizsnek a krémességéhez fontos, hogy kerek szemű rizst használj, ami krémesre fő, de a szemek mégis egyben maradnak. Ehhez amúgy tökéletes a sima rizs vagy pl. a rizottó rizs, a lényeg, hogy ne hosszúszemű fajtát használj. Nem a reklám helye – merthogy nem kapok érte pénzt 🙂 – , de nekem ez a tejberizs recept messze legjobban a Müller fél kg-os csomagolásban kapható desszert rizsével sikerült.

  1. Ahogy írtam: ez egy odateszem-hagyomfőni-lakapcsolom tejberizs recept. Vagyis első lépésben tedd oda a tűzhelyre a lábast, öntsd bele a tejet, a tejszínt, a vaníliás cukrot és a rizst. Keverj egyet rajta és forrald fel kis lángon, hogy ne fusson ki a tej.
  2. Hagyomfőni: Ha felforrt, akkor takaréklángon, fedő alatt főzd fél órát. Kétszer-háromszor elég megkeverni.
  3. Lekapcsolom: Kapcsold le a lángot alatta.

Ha türelmetlen vagy, azonnal kóstolj bele, bár ilyenkor még elég forró. Érdemes melegen elfogyasztani, egyrészt mert ha már az ember megcsinálta akkor miért várjon vele, másrészt mert ha kihűl elég kemény lesz. Ha túl keménynek találod, egy kevés tejjel lehet még hígítani. Szerintem eperlekvárral vagy málnalekvárral a legfinomabb – ha lehet olyannal, amiben a gyümölcs ízét minél jobban kiérezni.

Jamie Oliver tejberizs receptje

Ez a tejberizs recept szinte teljes egészében egyik kedvenc szakácsomtól, Jamie Olivertől származik. Ő annyival bolondítja meg, hogy friss eperből készít hozzá gyors lekvárt. Ez jó ötlet, de eléggé korlátozza az évnek azon időszakát, amikor elkészíthető. Márpedig én ezt a tejberizst melegen, este a TV előtt szeretem a legjobban, egy hideg őszi vagy téli estén, amikor is friss eperhez – mármint finomhoz – nemigen jut az ember.

Próbáld ki, főzd meg, lepd meg a családot vele!

Jó étvágyat!

Krémes tejberizs Jamie Oliver módra

Hozzávalók

Címkék

Recept keresés