Basmati rizs főzése

Szerző: AlapreceptekÁzsiai receptekIndiai receptek
Basmati rizs

A Basmati rizs az egyik legfinomabb, hosszú szemű, illatos rizsfajta. A Basmati rizs főzése nem ördöngösség, könnyen és egyszerűen pergő rizsköretet varázsolhatsz az asztalra. Ami nem utolsó sorban más, olcsóbb rizsfajtákhoz képest összehasonlíthatatlanul gazdagabb íz- és illatélményben résesít majd téged és vendégeidet.

Basmati rizs főzése

A Basmati rizs főzésének alapvetően két módja van. Az egyik az egyszerűbb, amit az ember akkor követ, ha nincs sok ideje. A másik főzési mód az, ahogy Indiában is készítik, ahogy ennek a tökéletes gabonának minden aromáját a maga teljességében ki lehet hozni. Itt most bemutatom mindkettőt, próbáld ki őket!

Basmati rizs tökéletes főzése

Ezzel a módszerrel igazi pergő, indiai rizst tudsz főzni. Az áztatással együtt kicsit időigényes, de az eredmény bőven kárpótol.

 1. Mosd meg jól a rizst hideg vízben. Öntsd fel vízzel, kevergesd el, amíg a víz tejszerű nem lesz, és öntsd le a folyadékot. Ismételd meg legalább háromszor, ezzel eltávolítva a keményítő egy részét, hogy ne tapadjanak a rizsszemek.
 2. Áztasd be a rizst hideg vízbe legalább fél órára.
 3. Basmati rizs

  Áztasd a rizst legalább fél óráig

 4. Egy közepes edényben forralj fel vizet és sózd ízlés szerint. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyire szereted puhán a rizst. Mindig a csomagolt száraz rizshez viszonyíts, 1 bögre rizshez 1,3 bögre víz harapható, míg 1,4 bögre víz puhább basmati rizst fog eredményezni. A magyar ízlés kevésbé szereti a kemény rizst, ezért azt javaslom, hogy először 1:1,4 vagy inkább 1:1,5 aránnyal kísérletezz, és legközelebb csökkentsd a víz mennyiségét, ha gondolod.
 5. Szűrd le a rizst, és öntsd az edénybe a forrásban lévő vízbe. Nagy lángon várd meg, amíg a víz ismét felforr, ekkor tegyél rá fedőt, és vedd le a lángot a lehető legkisebbre. Ne keverd a rizst!
 6. Főzd 11 percig, majd kapcsold le alatta a lángot (vagy villanytűzhely esetén húzd félre), és hagyd 5 percig pihenni.
 7. Egy villával lazítsd fel a rizst és tálald.

Basmati rizs főzése egyszerűen

Az egyszerű főzési mód esetében – ahogy a rizs főzése olasz módra című cikkemben írtam -, a basmati rizst főzd úgy, ahogy az olaszok a tésztát, az alábbiak szerint.

 1. Egy nagy lábasban forralj fel jó adag vizet, legyen legalább a rizs mennyiségének a 10-szerese. Ízlés szerint sózd.
 2. Amikor a víz forr, öntsd bele a rizst. Ennél a módszernél nem kell a riszt előzőleg áztatni vagy megmosni, ezért is olyan egyszerű.
 3. Vedd a lángot a legkisebbre, fedd le az edényt és főzd a rizst 11 percig.
 4. 11 perc után szűrd le egyszerűen, mintha főtt tésztát szűrnél. Azonnal tálald.
 5. Basmati rizs

  Szűrd le a rizst

Az eredmény finom, illatos Basmati rizs, de ennek a módszernek azért a legfőbb előnye mégiscsak a gyorsaság és az egyszerűség. A rizsszemek enyhén tapadni fognak, és a leöntött főzővízzel egy keveset az aromából is elveszítesz.

Basmati rizs ízesítése fűszerekkel

A Basmati rizst főzés közben tetszés szerint ízesítheted sóval vagy bármilyen fűszerrel. Magyar szemmel elsőre ugyan szokatlan a néhány szem szegfűszeg, fél rúd fahéj, esetleg egy kevés kurkuma a főtt rizshez, de csodákat tud tenni ezzel a kiváló gabonával.

A Basmati rizsről többet a linkre kattintva egy másik cikkemből tudhatsz meg.

Jó étvágyat!

Basmati rizs

A Basmati rizs tökéletes főzési módjához az alábbi forrásokat használtam fel: Food Network egyszerű Basmati rizs receptje és Affi007 receptje.

Hozzávalók

Nincs hozzászólás


Recept keresés