Spárga főzése

Szerző: Alapreceptek
Spárga főzése

Magyar neve:

Főtt spárga

Hány adag?

2 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Főtt spárga hozzávalók:

 • 1 csomag spárga (500 g)
 • 2 l víz
 • 1 tk. só
 • 1 tk. citromlé

A spárga főzése rendkívül egyszerű. Ahogy látni fogod, nem igényel semmilyen extra tudományt vagy speciális lépést. A főtt spárga pedig többféle recept kiindulópontja lehet.

Habár a nyers spárga többféleképpen is felhasználható, főzés helyett akár gőzben is párolható, mégis a spárga főzése a legelterjedtebb hőkezelés. Ráadásul ha nem főzöd túl, plusz azt az egy trükköt alkalmazod, amiről a receptben írok, akkor az eredmény garantáltan tökéletes lesz!

Spárga főzése

 1. A spárga főzése előtt tisztítsd meg és mosd meg a zöldséget. Ehhez törd le a szárát ott, ahol természetesen elpattan, és zöldséghámozóval hámozd meg a feje alattól kezdődően, ahogy egy répát hámoznál.
 2. A spárga tisztításáról a linken részletesebben olvashatsz.

 3. Közben tegyél fel vizet forrni egy lábasban, egy csomag spárgához kb. 1,5-2 litert. Add hozzá a sót és a citromlét.
 4. A „trükk” éppen a citromlé. Ettől a mennyiségtől a spárga még nem lesz savanykás – bár az az ízvilág is jól áll neki. Arra viszont jó, hogy a zöld spárga megőrzi a színét, és sokkal szebb lesz tálaláskor.

 5. Ha a víz felforrt, vedd a lángot takarékra, és tedd bele a spárgát. 5 percig főzd.
 6. Spárga főzése

 7. 5 perc után szűrd le, és a főtt spárga elkészült.
 8. Főtt spárga

Lásd még a párolt spárga receptemet, ahol a főtt spárgát még egy kevés olívaolaj-vaj keverékén is megforgatom egy serpenyőben.

Spárga főzési ideje

Az 5 perces főzési idő tökéletesen működik, a spárga ennyi idő alatt megpuhul, de nem fő szét. Éppenhogy egy ici-pici haraphatósága még lesz.

Ha kicsit roppanósabban szereted, akkor 3 és 4 perc közötti főzési idővel számolj.

A főzési idő egy kicsit függ attól is, hogy hogyan fogod tálalni a spárgát. Ha kap még hőkezelést, akkor érdemesebb egy picivel kevesebb ideig főzni. Ennek az ételnek egyáltalán nem tesz jót, ha túl van főzve, míg a puha de roppanós spárga pedig tökéletes fogás.

Főtt spárga felhasználása

Az így megfőzött spárgát természetesen bármilyen receptben felhasználhatod, amiben előre megfőzött spárgára van szükség (például spárgasalaláta).

De a főtt spárga magában is tökéletes, például köretként. Szintén köretként vagy akár önálló fogásként pedig kiváló hollandi mártással, ami a spárga klasszikus kísérője.

Jó étvágyat

Spárga hollandi mártással közelről

Hozzávalók

Címkék

2 hozzászólás

 1. Károly szerint:

  Szia Balázs
  Spárga leves receptet kérnék ha lehet!
  Köszi


Recept keresés