Spaghettoni, a spagetti nagytestvére

Szerző: Hozzávalók
Spaghettoni

A spagetti (vagy olaszosan spaghetti) talán a legismertebb olasz tésztafajta Magyarországon. De tudtad, hogy létezik egy „nagytestvére”, amit úgy hívnak, hogy spaghettoni?

Ahogy a magyar háziasszonyok és háztartások egyre kifinomultabbá válnak a nemzetközi recepteket illetően, nemcsak újabb és újabb ételek kerülnek hónapról hónapra a magyar családok asztalára, de korábban akár elérhetetlen hozzávalók is egyre könnyebben hozzáférhetővé válnak.

Ilyen a spaghettoni is, amiről itthon pár éve még talán hallani sem lehetett, ma pedig már nagyobb élelmiszerüzletekben könnyen beszerezhető.

Mi a spaghettoni?

A spaghettoni tényleg nem más, mint amit a címben is jeleztem: a spagetti nagytestvére. Hoszzú, tömör tészta, ami valamivel vastagabb, mint a spagetti.

Főzése pontosan ugyanúgy történik, csak 2-3 perccel tovább tart, és fogyasztáskor is nagyon hasonló az élmény. Az egyetlen különbség, hogy éppen a vastagabb mivoltából adódóan egy kicsit testesebb, „harapósabb”, mint a spagetti, vagyis tulajdonképpen több tészta kerül az ételbe.

Ez a lényege is a spaghettoninak, és ezért szeretik az olaszok jobban használni olyan receptekben, ahol lényegében egyszerűbb szósszal tálalják a spagettit. Ilyenkor ugyanis maga a vastagabb spaghettoni ad többek között jellegzetes karaktert az ételnek.

Barilla spaghettoni

A száraz spaghettoni főzési ideje általában 11 perc.

Milyen ételhez használj spaghettonit?

A spaghettoni lényegében bármilyen étellel felszolgálható, amikor az ember spagettit főzne.

De a spaghettoni éppen a feljebb írtak miatt jellegzetes hozzávalója manapság elsősorban a híres carbonarának és caccio e peppének. Mindkettő nagyon egyszerű a hozzávalókat illetően, de mindkettőt nagyon fel tudja dobni a kicsit testesebb tészta.

De mivel a különbség árnyalatni közöttük, nem kell kétségbe esni, ha csak egyiket vagy másikat találod az üzletben. Habár néhány gasztrosznob lehet, hogy kitér ettől a hitéből, de tökéletes ételt tálalhatsz minden esetben, akár spagettivel, akár spaghettonival készíted.

Próbáld ki, ha még nem tetted meg, és dobd fel az olasz tészta receptjeidet egy kis változatossággal!

Tipp: Ha még nem hallottál róla, ismerd meg a spagetti kistestvérét, a spaghettinit is!

Spaghettoni

Megjegyzés: a cikkben tudatosan használtam a spaghettoni (h-val) és a spagetti (h nélkül) írásformákat. Habár eredetileg olaszul mindkettőt h-val írják, a spagetti már meghonosodott annyira a magyarban, hogy akár magyaros írásmóddal, kiejtés szerint is írhatjuk. A spaghettoni azonban – ahogy az konkrétan a cikkből is kiderül – még újdonság a hazai gasztronómia területén, ezért itt az eredeti, olasz írásmódot választottam.

1 hozzászólás

  1. Karolina szerint:

    Kedves Balázs! Rendszeresen vásárolok miskolci Tesco illetve Interspar áruházakban Barilla tésztákat. Spagettit, makarónit, azonban spagettinit még nem láttam. Hol kapható?


Recept keresés