Négy évszak pizza

Szerző: Olasz receptekReceptek
Négy évszak pizza

Magyar neve:

Négy évszak pizza

Eredeti neve:

Pizza quattro stagioni

Származás:

Olaszország

Mennyiség:

3 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 30 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Négy évszak pizza hozzávalók:

 • Pizza tészta 500 g lisztből
 • 12 evőkanál passata di pomodoro (passzírozott paradicsom)
 • 450 g friss mozzarella
 • Néhány csepp extra szűz olívaolaj
 • 3 szelet főtt sonka (kb. 100 g)
 • 3 közepes fej gomba (kb. 120 g)
 • 4-5 db konzerv articsóka szív
 • 3 kisebb vagy 1 nagyobb paradicsom (kb. 100 g)
 • Oregánó ízlés szerint

A négy évszak pizza talán az egyik legismertebb olasz pizza. A feltétek az év négy évszakát idézik, negyedekre osztva kerülnek a pizzára.

A 4 évszak pizza esetében tulajdonképpen nincsen kötelezően alkalmazandó 4 feltét. A leggyakrabban a telet főtt vagy füstölt sonka, az őszt gomba, a tavaszt pedig articsóka jelképzei. A nyár negyede általában paradicsom, paprika vagy bazsalikom, esetleg ezek keveréke lehet. A feltétekről lásd még gondolataimat a recept alatt.

Négy évszak pizza

Én most bemutatom azt a négy évszak pizza recept változatot, ami talán a legelterjedtebb. De természetesen az adott évszakokra jellemző ízek kombinálásával bármikor eredeti és egyedi 4 évszak pizzát készíthetsz te is magadnak!

Négy évszak pizza recept

Az ebben a receptben megadott mennyiségek 3 db, normál méretű négy évszak pizza (30-32 cm) elkészítéséhez elegendőek.

 1. A 4 évszak pizza készítése egy tökéletes pizzatésztával kezdődik. A linkre kattintva megtalálod eredeti olasz pizzatészta receptemet, amivel a pizzád szinte pontosan olyan lesz, mint a legjobb nápolyi pizzériában.

  Állítsd össze a tésztát, és hagyd pihenni legalább másfél órát. A tökéletes olasz pizza 7 titka című cikkemben további tippeket olvashatsz – például azt, hogy a pizzatészta 3-4 nap pihentetés után lesz tökéletes. Ha el tudod készíteni a pizzát ennyi idővel előre, mindenképpen javaslom!

 2. Olasz pizzatészta

  A tökéletes pizza alapja egy szuper pizzatészta

 3. Vágd a tésztát akkora darabokra, amikből egy-egy pizzát készítesz. 500 g lisztből 3 db, kb. 30-32 cm-es, normál méretű pizza jön ki. (280 g tészta kell egy négy évszak pizzához.) Formázz belőlük gombócot, és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyd pihenni még 15 percig. Utána formázd meg a pizzát és tedd egy tepsire, de ha van pizzasütő lapod, az a legjobb. Közben melegítsd elő a sütőd a lehető legforróbb fokozatra.

  Kattints a linkre, ha a pizzatészta formázását részletesebben, ábrákkal illusztrálva szeretnéd olvasni.

 4. Négy évszak pizza recept

  Készítsd elő a pizzatésztát a pizzasütő lapon

 5. Készítsd el a „szószt”. Az olasz pizza az egyszerűségétől tökéletes, és nem is kell hozzá semmit főznöd. Egy 32 cm-es normál pizzán (500 g lisztből 3 db ekkora lesz) kenj el körkörös mozdulatokkal kb. 4 evőkanál passata di pomodorot (passzírozott paradicsomot). Hagyj ki a szélén kb. 2 cm-es sávot, ez lesz a pizza széle. Locsold meg néhány csepp olívaolajjal, szórd meg szárított oregánóval és sózd ízlés szerint. Teríts rajta szét kb. 150 g jól kinyomkodott firss mozzarella sajtot. Kész is az alap, vagyis a pizzaszósz.
 6. Pizzaszósz készítése és a tökéletes olasz pizza 7 titka című cikkeimben további tippeket találsz a pizzaszósszal kapcsolatban is, kattints a linkre.

  Négy évszak pizza recept 2

  Terítsd el a passzírozott paradicsomot a tésztán


  Négy évszak pizza recept 3

  Mozzarella sajt, olívaolaj, só és oregánó kellenek még a szószhoz

 7. Most jön a 4 évszaknak megfelelő 4 feltét, a pizzatészta negyedeire osztva. Tegyél az egyik negyedbe pizzánként egy szelet főtt sonkát néhány darabra tépkedve, egy másik negyedbe egy gombát 5-6 mm-esre felszeletelve, a harmadik negyedbe kb. másfél articsókát nyolcadba vágva, és végül a negyedik negyedbe egy kisebb paradicsomot felszeletelve.
 8. Négy évszak pizza recept 4

  Négy évszak pizza klasszikus feltétekkel

 9. Told be a forró sütőbe, és a pizza méretétől valamint a sütőd maximális hőfokától függően 8-12 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha a széle is barnás, a tetején a szósz egybeolvadt, és a feltétek is megsültek. A pizza sütése cikkemben további hasznos tanácsokat találsz, kattints a linkre.
 10. Négy évszak pizza recept 5

  A négy évszak pizza elkészült

A 4 évszak pizza feltétei

Ahogy följebb írtam, a négy évszak pizza lényege, hogy mind a négy évszak egy-egy jellegzetes alapanyagát tesszük a pizza egy-egy negyedére. Tehát tulajdonképpen másféle feltétekkel is elkészítheted, a saját ízlésed szerint.

A sonkát illetően itt most javaslom a főtt sonka használatát, bár fülstölt sonka ugyanúgy jó lehet. Mint általában, az olasz pizzát nem a sok, hanem a minőségi feltétek teszik igazán élvezetessé. Szóval ha lehet, ne gépsonkát használj, hanem pl. prágai sonkát, ami egész húsból készült. Én itt eredeti olasz prosciutto cottot (azaz főtt sonkát) tettem a négy évszak pizzára.

A gomba legyen nyers, amikor rákerül a pizzára, a sütőben megsül. Itt a képeken barna csiperkét látsz, az jobban is mutat.

Articsókát itthon szinte lehetetlen frissen szerezni, de nem is kell. Tökéletes a konzerv articsókaszív.

A nyár részére én csak paradicsomot tettem most, de ezt fel lehet dobni néhány levél friss bazsalikommal, esetleg édesebb (pl. kaliforniai) paprikával is. Arra figyelj, hogy a paradicsom valóban érett és édes legyen.

Jó étvágyat!

4 évszak pizza

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés