Érlelt marhahátszín steak recept zöldbors mártással

Szerző: Amerikai receptekReceptek
Érlelt hátszín steak zöldbors mártással

Magyar neve:

Hátszín steak zöldbors mártással

Eredeti neve:

Tenderloin steak with green peppercorn cream sauce

Származás:

Amerika

Hány adag?

2 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Hátszín steak zöldbors mártással hozzávalók:

 • 2 szelet, kb. 2,5 cm-es érlelt hátszín (kb. 2*250 g)
 • 2 dl marha alaplé
 • 1 dl tejszín
 • 20 g vaj
 • 3 tk. zölbors, sós vízben eltéve
 • 1 szál újhagyma vagy 1/8 vöröshagyma
 • Kevés olaj a húsok kenéséhez
 • Bors
 • 3 ek. konyak, brandy vagy jó minőségű gyümölcspálinka
 • Kevés olaj a húsok kenéséhez

A klasszikus steak recept: érlelt bélszín vagy hátszín tökéletesen sütve, zöldbors mártással. Szinte egyetlen étterem étlapjáról sem hiányozhat ez az étel, és ha jó steaket szeretnél otthon enni vagy felszolgálni, javaslom, hogy ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Bélszínből is készíthető, én azért választottam a hátszínt, mert a bélszín ebben a párosításban talán már egy kicsit túl gyakran szerepel, ráadásul a zöldbors karakteres ízéhez egy kicsit jobban illik egy, a bélszínnél karakteresebb hús is.

Az alapanyagok beszerzésében a Hegyvidék Bevásárlóközpont MészárSteak húsüzlete és Delizia Gourmet & More üzlete volt segítségemre. Külön öröm volt számomra, hogy kiváló minőségű, érlelt magyar Angus marhát találtam, amiből meglepően jóra sikerült ez az étel! A részleteket lásd a recept alatt.

Marhahátszín steak recept zöldbors mártással

A recept két személyre elegendő, két darab kb. 250 g-os, 2,5 cm vastag érlelt hátszínből készül, medium rare-re sütve.

 1. A steak sütése cikkben leírtaknak megfelelően készítsd elő a húst: vedd ki legalább sütés előtt egy órával a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, mikor sütöd.
 2. Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt. Legyen legalább 3 percig a legnagyobb lángon, amíg már füstöl.
 3. Aprítsd fel a hagymát, és tedd fel egy lábasban az alaplevet forrni. Kb. 10 percig kell forralni, amíg a felére besűrűsödik.
 4. Apróra vágott újhagyma

  Aprítsd fel a hagymát


  Marha alaplé

  Gyönyörű marha alaplé, a zöldbors mártás egyik lelke

 5. Sózd és brorsozd a húst. Ez ízlés kérdése, de tegyél rá bőven, fel fogja venni a hús! Ha lehet, használj frissen őrölt borsot.
 6. Steak előkészítése 1

  Sóval és borssal bőven fűszerezd a steaket sütés előtt

 7. Kend be a hússzeleteket vékonyan olajjal.
 8. Steak előkészítése 2

  Közvetlenül sütés előtt kend be olajjal a húst

 9. Helyezd a húsokat a serpenyőbe. Süsd 4 percig az egyik oldalukon nagy lángon, és közben ne nyúlj hozzá!
 10. Steak sütése 1

  Tedd a húst a forró serpenyőbe és ne mozgasd!

 11. Egy húsfogó csipesz segítségével fordítsd meg egy gyors mozdulattal a húsokat, és süsd a másik oldalukon is 4 percig.
 12. Steak sütése 2

  Fordítsd meg a húst

 13. A hátszínt a zsíros szélére állítva süsd még fél percig.
 14. Steak sütése 3

  A hátszín oldalán lévő zsírréteget is süsd át

 15. Tedd a húsokat egy tányérra pihenni, és vedd lejjebb a lángot.
 16. Steak pihentetése 1

  Sütés után pihentesd a húst

 17. A zöldbors mártáshoz tedd a vajat és a hagymát a serpenyőbe, és átkeverve párold 1 percig ha újhagymát, 2 percig ha vöröshagymát használsz.
 18. Zöldbors mártás készítése 1

  Vaj, hagyma és a steak sütéséből visszamaradt anyagok

 19. Öntsd hozzá a konyakot vagy brandyt vagy pálinkát (én házi almapálinkát használtam). Ha merész vagy, akkor flambírozd. Ha nem akarsz lángot a konyhában, akkor főzd el az alkoholt 5 perc alatt. A részleteket a zöldbors mártás receptben találod.
 20. Öntsd hozzá a tejszínt, az alaplevet, és add hozzá a leszűrt zöldborsot.
 21. Zöldbors mártás készítése 3

  Készül a zöldbors mártás – kiválóan illik a hátzszínhez

 22. Közepes lángon forrald kb. 5 percig, amíg be nem sűrűsödik. Akkor jó, ha megtapad a kanál hátulján.
 23. Öntsd a húsokból kiengedett húslét a mártáshoz, és forrald még pár másodpercig.
 24. Zöldbors mártás készítése 4

  Gyönyörű, sűrű zöldbors mártás

Steak recept: a tálalás

A tálaláshoz tedd a húsokat egy tányérra, és locsold meg bőven a zöldbors mártással. Ízlés kérdése, de visszateheted a húsokat a mártásba még tálalás előtt is fél percre a serpenyőbe, néhányszor meglocsolva.

Én egyszerűbb köretet, zöld salátát ajánlok hozzá. Kevert zöld salátából, koktélparadicsomból és újhagyma karikákból álló salátát kínáltam mellé, kevés vinaigrette mártással meglocsolva. A steak tálalásról készült fényképet lásd a cikk alján.

Ez a steak recept tökéletes, csodálatos ízvilágot hoz otthonra, olyan ízeket varázsolhatsz vele a saját asztalodra, mintha a legjobb étteremben szolgálnád fel! Bármilyen vacsorából ünnepnapot képes csinálni, de bármilyen ünnepen is megállja a helyét ez az étel!

Steak recept hozzávalóinak beszerzése

Ehhez a recepthez az alapanyagokat a Hegyvidék Bevásárlóközpont által 2016 húsvétjára kiírt gasztroblogger verseny keretében szereztem be. Üdítő színfolt volt látni a nagyon magas minőségű alapanyagok kínálatát, és a MészárSteak üzlet, ahonnan a hátszín származik, különösen közel került a szívemhez.

MészárSteak hentes, Hegyvidék Bevásárlóközpont

Amikor meghívást kaptam a versenyre, és megtudtam, hogy lehetőségem van ebben a méltán híres hentesüzletben is beszerezni az alapanyagokat, eldöntöttem, hogy steaket fogok sütni. De bevallom, volt bennem egy apró kis aggodalom, a magyar marhahús kínálathoz szokva tartottam tőle, mi van, ha nem lehet érlelt marhahúst kapni csak úgy betoppanva rendelés nélkül.

Amikor az üzletben elmondtam a kívánságomat (és persze már csak a pultra pillantva is), nagyon pozitívan csalódtam! Nagyjából 6-féle, steak sütésére alkalmas részét mutatták be a marhának – bélszín, hátszín, ribeye, New York, stb. -, és ez még nem volt elég! Magyar marhát, dél-amerikait vagy amerikait (értsd: USA-ból származó) szeretnék? – szólt a kérdés. Hihetetlen választék, húsimádóknak kötelező zarándokhely ez az üzlet!

A magyar marhát választottam, már csak azért is, mert bevallom meglepett, hogy egyáltalán ilyen hús készül itthon. Angus marha Somogyból – magyarázta az eladó. Jó választás, tette hozzá, hiszen az Amerikából származó marha az utazás során nem teljesen szárazon érkezik, ezért nem igazán azt a szárazon érlelt marhát élvezhetjük, amit amúgy elvárnánk. A választás utólag is igazolódott, a hátszín steak tökéletes lett!

Hegyvidék húsvéti gasztroblogger pályázat badge

De az igazi meglepetés csak most jött! Csontot is szeretnék, alapléhez, kértem a hús után. Van csont, de nem egyszerűbb, ha alaplét adunk? – jött a kérdés. Legnagyobb meglepetésemre tökéletes, igazi marha alaplét tudtam vásárolni, amelyet szintén Somogyban készítenek. Kiváló alapanyag!

A Delizia üzlete hasonló meglepetéseket tartalmazott, szinte minden kapható itt, mi szem-szájnak ingere! Ehhez a recepthez sajnos csak a sós vízben eltett zöldborsra volt a húson kívül szükségem, de annak a beszerzése sem okozott itt problémát. Az eladó nemhogy nem lepődött meg a kérdésemre, de azonnal, gondolkodás nélkül mutatta, hol találom ezt a nem teljesen mindennapi alapanyagot.

Ha exkluzív alapanyagokra van szükséged, ha tökéletes steak húst szeretnél vásárolni, mindenképpen javaslom, hogy nézz szét a Hegyvidék Bevásárlóközpontban!

Jó étvágyat!

Érlelt hátszín steak zöldbors mártással

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés