Vinaigrette mártás

Szerző: AlapreceptekFrancia receptek
Vinaigrette mártás

Magyar neve:

Vinaigrette, vinegret

Eredeti neve:

Vinaigrette

Származás:

Franciaország

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Vinaigrette, vinegret hozzávalók:

 • 15 ek. olívaolaj
 • 5 ek. ecet
 • 1/2 - 1 tk. mustár
 • 1 tk. finomra aprított hagyma, újhagyma vagy mogyoróhagyma
 • Só, bors

A vinaigrette mártás [ejtsd: vinegret, vinegrett] vagy egyszerűen vinaigrette nem csak a francia konyha egyik alapreceptje, de talán a leggyakrabban használt és egyben legegyszerűbben elkészíthető salátaöntet is.

A vinaigrette mártás elkészítése rendkívül egyszerű. A tökéletes vinaigrette titka egyrészt az arányokban rejlik, másrészt az ízlés szerint variálható fűszerezéstől (lásd még külön a recept alatt), harmadrészt pedig attól, hogy a hozzávalók rendesen elkeveredjenek.

Vinaigrette mártás recept

 1. A vinaigrette mártás fő összetevői – az ecet és az olaj – alapból nem keverednek jól. Ezért a tökéletes vinaigrette-et háromféle módon lehet elkészíteni. Javaslom, hogy a rendelkezésedre álló eszközöket figyelembe véve az alábbi sorrendben válaszd ki a módszert (az első a legkönnyebb, az utolsó a legnehezebb):

  • Botmixerrel – ez a legegyszerűbb, legmodernebb megoldás, én így készítettem.
  • Egy zárható befőttesüvegben – meglehetősen ötletes, egyszerű megoldás.
  • Tálban, habverővel – ez a hagyományos verzió.
 2. Tedd a hozzávalókat egy tálba. Botmixerhez használj – általában együtt kapható – mély, műanyag edényt, a befőttesüveget jól most ki és szárítsd meg (kell a teteje is!), a hagyományos módszerhez egy nagyobb tálat. De ebben az utolsó esetben csak az ecetet, sót, borsot és mustárt add még hozzá, a hagymát ne!

  A vinaigrette mártás alapja az ecet és az olaj aránya. Ez nagyon egyszerű, 3-szor annyi olaj kell bele, mint ecet. Vagyis pl. 1 evőkanál ecethez 3 evőkanál olaj.

 3. Vinaigrette készítése

  Egy edénybe tedd bele a vinaigrette hozzávílóit

 4. Az utolsó fázis, hogy az ecetet és az olajat összekeverve készre kell keverni a vinaigrette mártást.

  • A botmixert egyszerűen tedd bele és indítsd el. Pár másodperc alatt kész.
  • Ha befőttesüvegben készíted, jól zárd rá a tetejét, és erős mozdulatokkal rázd 10-20 másodpercig, amíg az ecet és az olaj teljesen összekeveredik.
  • A hagyományos módszernél kisebb adagokban add az ecethez az olajat, miközben folyamatosan kevergeted. Utána add hozzá a hagymát.
  Kész vinaigrette mártás

  A vinaigrette mártás elkészült

 5. A vinaigrette mártás kész. Tálald azonnal bármilyen zöld salátára – isteni lesz tőle. Ami megmarad, egy zárható edényben hűtőszekrényben sokáig eláll.

Pár szó a vinaigrette hozzávalóiról

Az ember hajlamos az ecetre és az olajra legyinteni, és a legolcsóbbat venni. És habár a vinaigrette működik így is, de ha rám hallgatsz, akkor jobb minőségű ecetet (pl. fehérborecet, almaecet) használsz, és olívaolajat, vagy valamilyen érdekesebb olajat (pl. dióolaj), ami önmagában is feldobja a vinaigrette-edet.

A fűszerezés az ízlésed szerinti legyen. A vinaigrette-nek tulajdonképpen nincs egyetlen, eredeti verziója, és bármilyen ecet-olaj alapú salátaöntetet (vagy akár pácot) lehet alatta érteni. A mustárt én ízesítésként és az emulzió (olaj-ecet amúgy nem keveredő keveréke) jobb összetartása miatt adom hozzá. A só, a bors és a hagyma az ízesítést szolgálják, de természetesen bármelyik elhagyható, vagy újabb hozzávalókkal is feldobható.

A receptben megadott mennyiség kb. 4 személyre elegendő.

Vinaigrette mártás

3 hozzászólás

 1. Fodorné Márta szerint:

  Szia Balázs! ennek a mártásnak folyékonynak kell lenni? Az enyém az lett. Azt gondoltam majonéz sűrűségű lesz. Amúgy nagyon finom.

  • Igen, ez egy elég folyékony mártás. Ha botmixerrel csinálod, akkor szokott majonéz jellegű lenni, de eredetileg inkább folyékony. 🙂 Örülök, hogy finom lett!


Recept keresés