Zöldbors mártás

Szerző: AlapreceptekFrancia receptek
Zöldbors mártás

Magyar neve:

Zöldbors mártás

Eredeti neve:

Sauce au poivre vert

Származás:

Franciaország

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Zöldbors mártás hozzávalók:

 • 200 ml marha alaplé (esetleg csirke alaplé)
 • 20 g vaj
 • 1 szál újhagyma, vagy 1/8 vöröshagyma
 • 1 dl tejszín
 • 3 evőkanál konyak, brandy vagy jó minőségű gyümölcspálinka
 • 3 tk. vízben eltett zöldbors
 • Só, bors ízlés szerint

A zöldbors mártás klasszikus és mostanában nagyon divatos kísérője általában bélszínből vagy hátszínből készített steakeknek. A zöldbors mártás elkészítése otthon is nagyon egyszerű, és könnyen a legjobb éttermeket idéző ízeket varázsolhatsz a konyhaasztalra. Sokkal nagyobb kihívást jelent az érlelt marhahús beszerzése és a steak megfelelő sütése, melyekről a linkekre kattintva olvashatsz további, részletes információt.

Az igazán finom zöldbors mártás két alapja a marha alaplé és a steak sütése után visszamaradt anyagok. Vagyis zöldbors mártást készíteni csak a steak sütésével együtt érdemes, és javaslom marha alaplé beszerzését vagy elkészítését.

Igazán jó marha alaplét nagyon nehéz beszerezni, és elkészíteni is nehezebb, mint pl. egy csirke alaplevet. Ez utóbbi is jó lehet zöldbors mártáshoz, ha marha alaplé nem megoldható, de az igazán telt ízekhez próbáld meg inkább az utóbbival!

Zöldbors mártás recept

A zölbors mártás készítése ott kezdődik, ahol a steak sütése végződik. Vagyis amikor kiveszed a húsokat a serpenyőből pihenni, akkor ugyanabban a serpenyőben folytasd a mártás elkészítését az alábbiak szerint.

 1. Forrald be az alaplevet a felére. Ez kb 10 perc, és ezt megteheted, miközben sül a hús.
 2. Marha alaplé

  Gyönyörű marha alaplé, a zöldbors mártás egyik lelke

 3. Aprítsd fel a hagymát egészen apróra. Tedd a forró serpenyőbe a vajjal együtt. Keverd át, hogy a serpenyőben leragadt, a hús sütésekor keletkezett anyagok feloldódjanak.
 4. Apróra vágott újhagyma

  Aprítsd fel a hagymát

 5. Pirítsd közepes lángon a hagymát, de nem kell sokáig. Főleg ha újhagymát használsz, akkor ez 1 perc, vöröshagymával 2 perc.
 6. Zöldbors mártás készítése 1

  Vaj, hagyma és a steak sütéséből visszamaradt anyagok

 7. Öntsd bele a konyakot. Ha mered, akkor flambírozd (gyújtsd meg) úgy, hogy nagyobbra veszed a lángot, és enyhén megdöntöd a serpenyőt, hogy az alkohol lángra kapjon a tűzhely hőjétől. Ez így néhány másodperc, de számíts nagy lángra! Ha nem mered, akkor alacsony lángon főzd el belőle az alkoholt kb. 5 perc alatt.

  Konyakot vagy brandyt használhatsz, a nemzetközi receptek ezt írják. Itthon talán gyakrabban van jó minőségű gyümölcspálinka otthon, azzal is finom. Én 20 éves(!) házi almapálinkát tettem bele. Itt is, mint minden más esetben igaz az, hogy minél jobb minőségű alkoholt teszel a zöldbors mártásba, annál finomabb lesz a végeredmény.

 8. Add hozzá az alaplevet, a tejszínt és a lecsöpögtetett zöldborsot. Öntsd hozzá a pihentetett steak alól kifolyt levet. Keverd el.

  A zöldbors mártáshoz ha lehet ne szárított zölborsot használj, hanem sós vízben eltettet, ami kis üvegekben kapható. Általában különleges élelmiszereket árusító üzletekben tudod beszerezni.

 9. Zöldbors mártás készítése 2

  Lassan alakul a mártás


  Zöldbors mártás készítése 3

  Belekerült a zöldbors is

 10. Közepes lángon sűrítsd be, amíg rá nem tapad a kanál hátuljára, és megfelelő állagú nem lesz. Ez kb. 5 perc. Az alapanyagoktól függ, hogy kell-e utánaízesíteni, de ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal fűszerezd!
 11. Zöldbors mártás készítése 4

  Gyönyörű, sűrű zöldbors mártás

Zöldbors mártás tálalása

A zölsbors mártás tálalását illetően bélszínből vagy hátszínből készült, hirtelen sütött steakhez illik, és mint ilyen, manapság az egyik legdivatosabb kísérője a jó minőségű sült húsoknak.

Kétféle módon tálalhatod:

 • Egyszerűen rákanalazva a húsra, a tányéron.
 • Az elkészült és pihentetett húst tedd vissza a mártásba, locsold meg vele és forrald fél percig.

A zöldbors mártás hozzávalói

Ez egy nagyon egyszerű mártás, és épp a megfelelő minőségű hozzávalóktól lesz igazán finom.

A marha alapléről már írtam, fontos, hogy az is jó minőségű legyen, és ne ízfokozós leveskocka.

Ami a tejtermékeket illeti, igazi vaj és legalább 30%-os tejszín dukál hozzá, azoktól lesz igazán telt íze ennek a nagyszerű mártásnak!

Jó étvágyat!

Zöldbors mártás

A recept az Epicurious zöldbors mártás receptje alapján készült.

Recept keresés