French toast, édes bundáskenyér

Szerző: Amerikai receptekReceptek
French toast - édes bundás kenyér

Magyar neve:

French toast, édes bundás kenyér

Eredeti neve:

French toast

Származás:

USA

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

French toast, édes bundás kenyér hozzávalók:

  • 8 szelet kalács vagy toast kenyér
  • 4 tojás
  • 100 ml tej és/vagy tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • Egy csipet fahéj
  • 4 evőkanál olaj
  • 5 dkg vaj

A french toast [ejtsd: frencs tószt] kifejezés angolul szó szerint azt jelenti, hogy francia pirítós. Ennek ellenére semmi köze nincs az általunk francia pirítósként ismert szendvicshez. De ha nem az, akkor mi?

A válasz egyszerű: a french toast magyarul bundás kenyér. Ugyanaz az étel, csak talán egy kicsit mégis másképp. A french toast – bár elvétve az angolszász világban is létezik az általunk ismert, sós verzióban – alapvetően egy édes bundás kenyér. Cukros, néha fahéjas. Sőt, mint ahogy az én receptemben, még akár kalácsból is készülhet.

French toast (édes bundáskenyér) recept

  1. A french toast, vagyis édes bundás kenyér készítéséhez szeleteld fel a kenyeret vagy kalácsot ugyanúgy, ahogy egy rendes bundás kenyérhez tennéd. Ha kenyérből készíted, akkor ehhez a legjobb az amerikai típusú, édeskés ízű, szeletelt toast kenyér. Mindenképpen egy vagy két napos kenyeret használj, az jobban magába szívja a tojást és a tejet, mint a friss.
  2. Verd fel a tojásokat, és add hozzá a tejet vagy tejszínt, a cukrot és a fahéjat, illetve egy csipet sót. Forrósítsd fel a vajat és az olajat egy serpenyőben. A vaj és olaj mennyisége nem elírás. Nem kell bő olajban sütni, elég ha a serpenyő alján van némi zsiradék.
  3. Forgasd meg a kenyér vagy kalács szeleteket a tojásos tejben, hadd szívják tele jól magukat az ízekkel. Süsd ki őket közepes tűznél a vajas-olajban, mindkét oldalukon két-három percig, amíg szép sárgásbarnák nem lesznek.

A french toast tálalása

A french toast Amerikában tipikus reggeli étel. Minden dinerben – a filmekből is ismert amerikai étkezdék, ahol reggelit is felszolgálnak – szerepel az étlapon, és otthon is gyakran készítik.

Fogyasztható csak magában, de ahogy az amerikai palacsinta esetében, a french toastot is leggyakrabban egy kis vajjal és valamilyen édes sziruppal, például juharsziruppal tálalják. Sőt, ahogy az amerikai reggeliről írt cikkemben írtam, az édes és sós keverése ezen a szinten az óceán túlpartján egyáltalán nem probléma. A french toasthoz ugyanolyan szívesen tálalják a sült bacont, mint mondjuk egy jó omletthez.

Ha nem idegenkedsz az új ízektől, hajlandó vagy elfogadni, hogy a bundás kenyér lehet édes is, akkor azt javaslom, hogy próbáld ki. Mindenképpen egy üde színfolt, változatosság a reggeliző asztalon!

Jó étvágyat!

French toast - édes bundás kenyér

Címkék

Recept keresés